У Ємільчинському районі хочуть створити чотири об’єднані територіальні громади – експерти кажуть, що радили б лише одну

Причиною тому є фінансова неспроможність майбутніх громад, зауважують фахівці регіонального Офісу реформ. Наприкінці минулого тижня вони вже вдруге за час свого децентралізаційного марафону завітали до смт. Ємільчине. Під час наради з питань утворення ОТГ, яка проходила в стінах Ємільчинської райдержадміністрації, консультант Офісу реформ Галина Семенець висловила думку, що для Ємільчинського району доцільніше було б стати однією об’єднаною громадою: "Я особисто ніяких фінансових розрахунків не робила – робила розрахунки районна державна адміністрація, зокрема, фінансовий відділ. За їхніми розрахунками всі чотири потенційні об’єднані територіальні громади, так як вони планують собі, вони всі є з обмеженими фінансовими ресурсами. На моє бачення, як консультанта з питань бюджету, я би бачила одну найоптимальнішу в фінансовому чи в бюджетному плані – це одна територіальна громада – Ємільчинська, яка зосередила б і закумулювала б всі фінансові ресурси всього сьогоднішнього району в одному бюджеті".

На думку Галини Семенець, таким чином можна було б найбільш оптимально та ефективно забезпечити виконання, як делегованих, так і власних повноважень, які мають виконувати органи місцевого самоврядування: "Якщо ж розглядати кожну потенційну об’єднану територіальну громаду окремо з усіх чотирьох – вони всі є дотаційними. І основний бюджетоутворюючий податок – податок з доходів фізичних осіб –вони всі не зберуть в стовідсотковому об’ємі для забезпечення своїх власних повноважень. Вони всі будуть дотовані із державного бюджету шляхом надання їм базової дотації з податку з доходів фізичних осіб. Вони всі будуть неподаткоспроможними в стовідсотковому плані. Десь хтось більше, десь хтось менше, але всі вони не виходять на стовідсотковий власний ресурс, а значить, матимуть необхідність дотації із бюджету".

Додамо, що нині в Ємільчинському районі є плани на створення Барашівської, Ємільчинської, Рихальської та Яблунецької об’єднаних територіальних громад.

Область:

Житомирська область

Громади:

Ємільчинська селищна об’єднана територіальна громада Ємільчинська територіальна громада

Джерело:

«Житомирська хвиля»

Поділитися новиною:

Читайте також:

29 березня 2024

У Вижницькій громаді модернізують систему водопостачання за допомогою Програми USAID DOBRE

У Вижницькій громаді модернізують систему...

Система централізованого водопостачання у Вижниці Чернівецької області була побудована майже півстоліття тому. За цей...

29 березня 2024

Стартує новий напрям з підтримки реформи професійної освіти в Україні у межах Швейцарсько-українського проєкту DECIDE

Стартує новий напрям з підтримки реформи...

  Швейцарсько-український проєкт DECIDE у партнерстві з Міністерством освіти і науки України запускає новий...

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...