Пришвидшення децентралізації — це питання національної безпеки, - Ганна Гопко

Ми звільняємо Україну від символів комуністичного режиму. Так само маємо звільнити країну і від старої адміністративно-територіальної системи.

Про це пише народний депутат України Ганна Гопко на сайті «Новое время».

Скільки у Верховної Ради є часу, щоб довести спроможність змінювати країну? Відповідь: лише кілька днів на цьому тижні. Тільки так ми зможемо розблокувати фундаментальну реформу децентралізації, від якої залежить, буде реальний розвиток в країні, чи ми знову програємо.

Не пізніше четверга, 8 вересня, депутати мають прийняти в цілому зареєстровані вже законопроекти, які спростять об’єднання громад, не дозволять більше окремим обласним радам блокувати ініціативу  об’єднання, а також дадуть можливість розблокувати рахунки об'єднаних територіальних громад для оплати адмінпослуг через Центри надання адмінпослуг.

Якщо ми приймемо ці закони, а бюджетний комітет цього тижня виділить ЦВК кошти на проведення виборів до новостворених громад, такі вибори в десятках громад можуть відбутися вже за 70 днів. Ці громади встигнуть потрапити в розрахунки Мінфіну й отримати вже власні самостійні бюджети на 2017 рік.

Усі, хто гальмує вкрай необхідні закони, обслуговують не народ України, який їх обрав, а старі еліти, які монополізували доступ до влади і грошей.

Основа сильної держави — це спроможні громади, здатні вирішити питання благоустрою, первинної медичної допомоги, шкільної та дошкільної освіти. Коли люди знають, хто конкретно відповідає за умови їхнього життя в селі, селищі та місті. Це абсолютно інший рівень політичної відповідальності, який запускає суттєві зміни знизу. Реформа децентралізації — це повернення українському народу на місцях влади, ресурсів для розвитку та прямої відповідальності місцевих органів самоврядування перед своїми виборцями.

Старі політики і в Києві, і на місцях ніколи не будуть готові до такої прозорості і відповідальності.

Децентралізація — це адміністративна декомунізація країни. Ми звільняємо Україну від символів комуністичного режиму, який знищив мільйони українців. Так само маємо звільнити країну і від старої адміністративно-територіальної системи, створеної комуністичним режимом ще в 1932 році, щоб люди ніколи знову не стали вільними.

Децентралізацію вже не спинити. Але пришвидшення цієї реформи завдяки належній політичній підтримці, зокрема, в парламенті, —  це питання національної безпеки.  Це наш внутрішній фронт боротьби з політичним саботажем голосування за необхідні законопроекти в Раді, з саботажем голів сільрад, а іноді — й райдержадміністрацій чи обласних рад. А найголовніше — з нерозумінням людьми переваг децентралізації через те, що цих людей на місцях годують міфами.

Тож, окрім оперативних об'єктивних даних про події на фронті на Сході, які ми отримуємо щодня в ЗМІ, маємо доносити громадянам інформацію і про реальні успіхи реформи децентралізації: про нові робочі місця, створені завдяки новим проектам, реалізованим в об'єднаних територіальних громадах, про кількість відремонтованих шкіл за кошти нових власних бюджетів громад, про розвиток інфраструктури на місцях, про приклади будівництва нових амбулаторій або приклади успішної роботи місцевих органів охорони правопорядку.

07.09.2016 - 14:12 | Переглядів: 8040
Пришвидшення децентралізації — це питання національної безпеки, - Ганна Гопко

Джерело:

Новое время

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...