Старобогородчанська ОТГ ділилась досвідом із потенційною Пнівською ОТГ

Громади сіл Пнів, Битків та Пасічна, які потенційно готові утворити Пнівську об’єднану територіальну громаду у рамках реформи про децентралізацію провели робочу зустріч із Старобогородчанською ОТГ.

Поїздка відбулась з метою вивчення та ознайомлення з усіма плюсами та ризиками об’єднаної територіальної громади. Зокрема, на зустрічі були присутні представники із медичної та освітньої галузей, сільські депутати, члени виконкому, голови Старобогородчанської та Верхнянської ОТГ.

Депутат Надвірнянської районної ради Тетяна Пришляк зазначила, що дана зустріч, в першу чергу носила пізнавальний характер, адже більшість людей переконались, що в об’єднанні – майбутнє.

«Ті, що хотіли об’єднуватись – відчули переваги, ті що сумнівались – переконалась, що в об’єднанні майбутнє. Голови ОТГ переконували, що плюсів значно більше, адже фінансування йде напряму.Відповідальності та повноважень у теперішнього корпусу ОТГ набагато більше, тому й вимоги до якісного складу депутатів повинні бути вищі», - зазначила Тетяна Пришляк.

Зокрема, представникам делегації показали як триває ремонт у адміністративній будівлі, делегація побачила школу, ФАП та будинок культури, крім того показали і встановлення бетонної дороги у Богородчанах, де була нагода поспілкуватись із підрядником. На зустрічі два голови ОТГ ділились досвідом та дали відповіді на всі запитання, що цікавили присутніх.

«В першу чергу - це земельні та фінансові питання, також питання оптимізації та скорочення штатів, як поводитись із твердими побутовими відходами і з муніципальною поліцією, як треба поводитись із грошовою оцінкою землі та із приватними підприємствами, що знаходяться в ОТГ. Люди отримали вичерпну відповідь на всі запитання від голів ОТГ, адже вони на практиці побачили, як все працює в громаді», - підкреслила Пришляк.

Голова Старобогородчанської ОТГ Ярослав Здерка поділився досвідом та побажав всім якнайшвидшого об’єднання. «Перш за все – потрібно думати кого обираєте на голову ОТГ, адже важливо, щоб усі громади були задоволені. Потрібно навчитись довіряти майбутньому голові, довіряти депутатському корпусу та бути єдиною командою».

Також слід зазначити, на засіданні робочої групи з питань децентралізації в області потенційну Пнівську громаду, (яка мала утворитись з сіл Пнів, Битків, Пасічна) експерти не підтримали. Зокрема, на їх думку межі міста Надвірна давно тісно зв’язані із межами села Пнів, (відстань між населеними пунктами – 2 км), а також велика кількість мешканців сіл працюють у районному центрі.

Однак, за усіма показниками Пнівська ОТГ має право на існування, а також дотримані основні критерії: добровільність та спроможність.

Область:

Івано-Франківська область

Громади:

Старобогородчанська сільська об’єднана територіальна громада

Джерело:

«Воля»

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...