Децентралізація у цифрах і діях - блог Геннадія Зубка

Блог Віце-прем’єр-міністр - Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадія Зубка на сайті «Лівий берег»

"З початку року і до сьогодні ми багато в чому просунулася, люди відчули причетність до реформ і це зробило їх незворотними.

У частині децентралізації передаємо об’єднаним територіальним громадам реальні повноваження і ресурси. Те, чого у попередні роки їх навпаки позбавляли.

В Україні створено 172 обєднаних громад. 31 липня відбудуться перші вибори ще у п’яти громадах.

Найбільш відчутний результат забезпечує бюджетна децентралізація. Так, доходи місцевих бюджетів у січні-липні зросли до 77,4 млрд грн. Тобто приріст склав 47,5%. У минулому році цей показник був 53,3 млрд грн.

Це не просто цифри, це свідчення того, що реформа із року в рік набирає обертів, бюджетна децентралізація довела свою ефективність. Українські міста стають самостійними і самодостатніми.

Це яскраво доводить факт, що, наприклад, міста Київ та Дніпро, які беруть участь у відборі на проведення Євробачення-2017, заявили про готовність і спроможність провести конкурс виключно за рахунок власних місцевих бюджетів і не просити кошти у державі.

Відчутні зміни відбулись і для об’єднаних територіальних громад. Обсяг їхніх доходів у 2016-му із трансфертами з держбюджету склав майже 4,6 млрд гривень. Це майже уп’ятеро більше від показників цих же громад у 2015-му, ще до об’єднання. Зміни податкового та бюджетного законодавства дозволили об’єднаним громадам збільшити обсяг власних доходів більше, аніж удвічі: із 0,8 млрд гривень у 2015-му році до майже 1,9 млрд.

Важливою бюджетною новацією є інфраструктурна субвенція для об’єднаних громад. До Мінрегіону надійшло 828 заявок від 134 об’єднаних громад щодо реалізації інфраструктурних проектів. Загальний обсяг фінансування за цих проектів становить 724 млн грн.

У регіони інвестовано і 2,87 млрд гривень з Державного фонду регіонального розвитку. Розподілено майже 96% цих коштів.

Вперше за 25 років на території громад почали будувати дороги, модернізувати школи, лікарні і дитячі садки. Це – реальна децентралізація в дії, яку вже неможливо заперечити чи ігнорувати.

Пріоритетами на ІІ півріччя 2016-го бачу створення ще принаймні 200 об’єднаних громад, ухвалення законодавчого пакету з децентралізації із понад 10 проектів. Час просувати секторальну децентралізацію в освіті й медицині. Формувати карти опорних шкіл, спільно із МОЗ створювати госпітальні округи".

29.07.2016 - 18:16 | Переглядів: 9310
Децентралізація у цифрах і діях - блог Геннадія Зубка

Теги:

Геннадій Зубко

Джерело:

Лівий берег

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...

28 березня 2024

Вишнівецька громада отримала сучасний ренгентографічний комплекс від Програми USAID DOBRE

Вишнівецька громада отримала сучасний...

Вишнівецька громада на Тернопільщині отримала цифровий ренгентографічний комплекс – таку допомогу їй надала Програма...