Сільська громада шукає… хореографа

Навіщо маленьким поліщукам на слух відрізняти Баха від Бетховена, поглиблено вивчати одну з іноземних мов, розумітися на основах художньої творчості, водночас вміючи своїми руками створювати іграшки з глини та плести макраме, професійно танцювати український гопак і запальну самбу, змалечку загартовувати своє здоров’я?

За словами Новоборівського сільського голови Григорія Рудюка, все це згодом допоможе його землякам бути впевненими в собі, знайти професію до душі, облаштувати своє майбутнє, тобто стати успішною європейською людиною. Тож, створюючи умови для гармонійного розвитку, які будуть доступними не для обраних дітей, а для широкого загалу, громада таким чином робить безпрограшну інвестицію в майбутнє.

Справді, євроінтеграція, попри всю свою привабливість, для багатьох поки що залишається чимось далеким та ефемерним. Тільки не для жителів Новоборівської об’єднаної територіальної громади, до складу якої на добровільних засадах увійшло одне селище і ще 17 довколишніх сіл (загалом 8756 осіб). Ця спільнота й вирішила будувати Європу в себе на житомирському Поліссі.

Тутешні лідери місцевого самоврядування, народні обранці одними з перших скористалися перетвореннями в країні. І розпочали вони свої реформи з місцевих освітніх закладів. Скажімо, одну із шкіл, де навчається майже 400 дітей, перетворили на гімназію з природничим ухилом, другу (також понад чотири сотні школярів) зробили ліцеєм, де більше уваги приділено гуманітарним наукам.

Співпрацюючи з фахівцями Академії педагогічних наук, місцеві освітяни започаткували у Великій Боровій унікальний Центр розвитку дитини «Казка», досвід якого, до речі, прислужився вітчизняним законодавцям для внесення змін у чинний закон про дошкільну освіту. Нині гуртки і студії «Казки», з-поміж яких хореографічний колектив «Сонечко», відвідує майже 200 талановитих діток. От лишень, бідкається очільник громади, посада хореографа нині вакантна, тож він сподівається, що дипломований педагог відгукнеться на пропозицію працювати в їхньому центрі розвитку дитини.

Перепрофілювали і один дитсадок на освітньо-оздоровчий профілактичний заклад. У його штаті є посада лікаря-терапевта, діє фізкабінет, у якому роблять профілактичні процедури. А дітки, схильні до творчості, стали вихованцями дошкільного закладу образотворчого спрямування. У місцевій музичній школі цього невеликого поліського селища 70 обдарованих дошкільнят і школярів отримують музичну освіту.

Тепер ця розвинена освітня інфраструктура належить не лише селищу, а всій Великоборівській об’єднаній територіальній громаді. Історія її створення також заслуговує на увагу.

Як розповів Григорій Рудюк, вивчивши європейський досвід місцевого самоврядування, він та його сусіди ще 2010-го згуртувалися задля спільних інтересів. Розпочали з утримання пожежної служби. А коли з’явився закон про співпрацю громад, поліщуки скористалися ним, щоб узаконити свою діяльність. І вже торік посіли перше місце в популярному всеукраїнському конкурсі «Кращі практики в місцевому самоврядуванні», який організовує Мінрегіонбуд.

Як зазначив голова громади, цьогоріч місцевий бюджет збільшився у п’ять разів. Держава, як і обіцяла, надбає тим, хто об’єднався, істотну допомогу з Фонду регіонального розвитку. Додаткову державну субвенцію на розвиток (4,7 мільйона гривень) тут вирішили використати на утеплення «Казки» і гімназії.

Днями Програма Ради Європи «Децентралізація і муніципальна консолідація в Україні» у співпраці з Мінрегіоном провели в обласному центрі семінар «Кращі практики місцевого самоврядування в сфері співробітництва громад: практичні результати і вигоди». Його учасники схвально сприйняли виступ Григорія Рудюка. Адже результати діяльності очолюваної ним Новоборівської об’єднаної територіальної громади і оптимізм, з яким він розповідав про свої напрацюваннями, — це найкращі аргументи «за» для тих, хто досі сумнівається в необхідності пришвидшити децентралізацію. 

 

Область:

Житомирська область

Громади:

Новоборівська селищна об’єднана територіальна громада Новоборівська територіальна громада

Джерело:

«Урядовий кур’єр»

Поділитися новиною:

Читайте також:

29 березня 2024

Внутрішня комунікація в громаді під час війни: важливе своєчасне інформування

Внутрішня комунікація в громаді під час війни:...

Комунікація під час війни — це про безпеку та надання населенню своєчасної інформації. В наш час комунікація є не...

29 березня 2024

Методичні рекомендації ОМС щодо діяльності у сфері національної інфраструктури геопросторових даних

Методичні рекомендації ОМС щодо діяльності у...

Розвиток національної інфраструктури геопросторових даних - важлива складова процесу відновлення громад та...

29 березня 2024

U-LEAD надала семи українським громадам шкільні автобуси

U-LEAD надала семи українським громадам шкільні...

Повномасштабна війна завдала великої шкоди нашим школам та освітній логістиці. Щоб закрити цю потребу, на кошти...

29 березня 2024

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Що таке проєктний офіс і навіщо його створювати громаді? Яким він має бути і які функції на нього можна покласти?...