Соціальний ривок: Макіївська об’єднана громада реалізувала три глобальні проекти

Селяни не вникають в усі тонкощі реформи з децентралізації, проте вже зрозуміли одне – вони нарешті комусь потрібні, йдеться у сюжеті Челайн - чесні новини.

— Ми не мали уяви, що це буде, але зараз ми бачимо позитивний результат.  Ми відчули, що децентралізація – це добре, оскільки вже почав існувати дитячий садок. Ми віримо, що він функціонуватиме. Я мама 7 дітей. Для мене це дуже добре, — говорить Юлія Ткаченко, жителька села Пустотине.

Макіївська територіальна об’єднана громада – перша в Носівському районі. Їй лише півроку, але вона зробила те, чого жодне з об’єднаних сіл не могло досягти за останні 30 років. Приміром, цього дитячого садка в селі Пустотине могло б узагалі не бути. Зараз же, витративши майже 900 тисяч гривень, приміщення капітально ремонтують.

— Ми з великим нетерпінням чекаємо, щоб привести дітей своїх, щоб піти на роботу і працювати. Та й розвиток багато чого значить, вони ж будуть спілкуватися, а так дома зовсім не те, — каже Ірина Лиштван, жителька село Пустотине.

— У цьому населеному пункті 43 дітей дошкільного віку і протягом чотирьох років надходять заяви від батьків, щоб відкрити садочок. Якби не було об’єднання, ми не змогли б знайти 830 тисяч гривень для реконструкції класних кімнат і дитячого садка, — пояснює Петро Баклан, Макіївський сільський голова.

У січні 2016-го Макіївському сільському голові Петру Баклану вдалося об’єднати 6 сіл – Ганнівку, Степове, Вербове, Кленове, Пустотине з центром у Макіївці. Загалом майже 2 000 жителів. Бюджет новоствореної територіальної громади одразу зріс у 5 разів, каже Петро Андрійович, з одного мільйона – в понад шість.

— Вирішили, якщо в нас немає своїх грошей, підприємства в нас свого немає, доходів, нам ні з чого було жити та чекати. Вирішили об’єднатися, — коментує Марія Ситник, жителька села Ганнівка.

— Гроші залишаються на місцях. Ми їх самі, можна сказати, використовуємо. Це вирішує сільська рада, сесія сільради, куди ці кошти повернути, — Петро Баклан.

Гроші, які держава виділила на розвиток інфраструктури Макіївської об’єднаної територіальної громади, Петро Баклан розділив порівну між шістьма селами. У кожному тепер працюють ремонтні бригади – реконструюють школи, будинки культури, дитячі садочки і роблять вуличне освітлення.

У Ганнівці за місяць завершиться капітальне відновлення ФАПу, якого не торкалися руки будівельників останні кілька десятків років.

— Веранда зовсім розпалась, розсунулась, котик міг спокійно пролізти через дірку до медпункту і перевірити, чи є там мишка. Добудували ще одну кімнату для процедурного кабінету, щоб людина могла і прокапатися, можна було невеличкі операції зробить. Це дуже грандіозний план і дуже хороший як для села, — розповідає Володимир Клименко, завідувач Ганнівського ФАПу.

— Минуло мало часу, але в нас уже є перспективи. У нас виділяються кошти: ФАП ремонтують, буде світло проведене, дорога. Петро Андрійович турбується. Він усюди стукає, а йому відчиняють, — говорить Світлана Левченко, староста Ганнівської селищної ради.

Петро Баклан, який керує селами після об’єднання, вже запланував до кінця року реалізувати ще 13 дороговартісних проектів на загальну суму понад 2 мільйони гривень.

За два тижні в Макіївці візьмуться за капремонт будинку культури, а далі – вуличне освітлення сіл, впровадження енергозберігаючих технології у закладах соціальної сфери і найграндіозніший проект – відновлення роботи пожежного депо.

І все це – за півроку після об’єднання. Усіх, хто сумнівається у вигодах децентралізації, Петро Баклан запрошує до себе на екскурсію.

Більше історій успіху громад є ТУТ

18.07.2016 - 16:41 | Переглядів: 12431
Соціальний ривок: Макіївська об’єднана громада реалізувала три глобальні проекти

Відео:

Область:

Чернігівська область

Громади:

Макіївська сільська об’єднана територіальна громада Макіївська територіальна громада

Джерело:

Челайн - чесні новини.

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...