Криничанська, Аульська, Перещепинська, Піщанська, Губиниська, Петропавлівська, Дмитрівська, Софіївська та інші. Це нові територіальні об’єднані громади, які з’являться цього року на мапі Дніпропетровщини

Очікується, що їхні бюджети зростуть більш ніж удвічі. Люди самостійно визначатимуть, як розпоряджатися коштами та куди їх спрямовувати. Про це під час прес-конференції повідомили перший заступник голови Дніпропетровської ОДА Олег Кужман та координатор регіонального офісу реформ Олена Тертишна.

«На Дніпропетровщині триває процес децентралізації. Ми вже маємо 16 об’єднаних територіальних громад. Вони найспроможніші у порівнянні з іншими громадами України. Що дає об’єднання? По-перше, фінансовий ресурс. Доходи громад збільшилися в рази. Довести ефективність реформи на власному досвіді визвалися ще 16 територіальних громад. Загалом до них увійде близько ста населених пунктів», – підкреслив Олег Кужман.

Усього на Дніпропетровщині з’являться 16 нових тергромад. У Криничанському районі – Божедарівська, Криничанська, Аульська та Гуляйпільська об’єднані територіальні громади, у Магдалинівському – Котовська, Новомосковському – Перещепинська, Піщанська й Губиниська, Петропавлівському – Миколаївська та Дмитрівська, Покровському – Покровська та Маломихайлівська, у Синельниківському – Роздорська. Однойменні громади з’являться в Софіївському, Томаківському та Царичанському районах.

На сьогодні повністю складається з об’єднаних тергромад Апостолівський район. Незабаром така ж картина спостерігатиметься в Криничанському, Новомосковському, Покровському, Томаківському та Царичанському районах.

 «Ми вже маємо достатньо прикладів успішної роботи громад. Наприклад, Богданівська територіальна громада проклала нові дороги, Апостолівська власним коштом відкрила опорні школи, Ювілейна побудувала інтегрований Центр надання адмінпослуг. Практики роботи громад підтверджують переваги децентралізації. У 2016 році розпочала свою роботу Дніпропетровська обласна агенція регіонального розвитку. Вона допоможе громадам розробляти ефективні проекти розвитку власних територій», – акцентувала координатор регіонального офісу реформ Дніпропетровської області Олена Тертишна.

На сьогодні в регіоні 16 об’єднаних громад. У 2016-му всі вони отримають з держбюджету на розвиток інфраструктури, медицини та освіти понад 300 млн. грн. Близько 100 млн. грн. надійдуть з обласного бюджету.

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...

28 березня 2024

Вишнівецька громада отримала сучасний ренгентографічний комплекс від Програми USAID DOBRE

Вишнівецька громада отримала сучасний...

Вишнівецька громада на Тернопільщині отримала цифровий ренгентографічний комплекс – таку допомогу їй надала Програма...

28 березня 2024

Результати 5-го щорічного моніторингу 25 ЦНАП: інституційна динаміка та виклики сталого розвитку

Результати 5-го щорічного моніторингу 25 ЦНАП:...

Під час конференції шведсько-українського проєкту PROSTO “Підтримка доступності послуг в Україні” були представлені...

27 березня 2024

Як українським громадам взяти участь в програмі Interreg Europe: процедури та дедлайни

Як українським громадам взяти участь в програмі...

20-21 березня 2024 року відбулася конференція, організована Interreg Europe, під назвою “Europe, Let`s cooperate!”....