У сільських школах Донеччини популяризують децентралізацію

За перспективним планом територіальних громад Донеччини на півночі області в рамках децентралізації має постати Святогірська спроможна громада.  Для сприяння реформі усі школи населених пунктів, які мають увійти до цієї громади, охоплено роз’ясненням переваг децентралізації. Інформаційно-аналітичним центром «Логос» для педагогів, школярів, голів сільських рад протягом квітня-травня проведено презентації у селах Маяки, Сидорове, Богородичне, Долина, Хрестище. Заходи відбулися також і для першої та другої зміни старшокласників, що  навчаються у Святогірській школі.

Віталій Іванов – лектор Центру «Логос» для роботи з молодіжною аудиторією, зазначив: «противники децентралізації думають, що, зупинивши реформу на етапі об’єднання сіл в укрупнені громади, вони зупинять занепад сільських територій». Натомість, лектор звертає увагу, що розробники реформи, передусім, Анатолій Ткачук - директор з науки та розвитку Інституту Громадянського Суспільства, навпаки наголошують, що до занепаду сільські території прирікає якраз відкладання реформи та гальмування із створенням спроможних громад.

У селі Хрестище після участі в «Уроці децентралізації» сільський голова Сергій Чевела запропонував організувати наступне слухання за участі односельців – депутатів сільради, батьків учнів, мешканців Хрестища. Сільський голова поділився роздумами: «Якщо приєднаємося до Слов’янська – місто велике, дотаційне і там об’єктивно менше уваги буде до сільських територій. Якщо ми, навколишні села, створимо спільну громаду із Святогірськом, то це буде дійсно аграрна громада і розвиток села стане пріоритетом».

Після презентацій у кожній школі знайшлись учні та педагоги, які виявили бажання вести просвітницьку роботу для поширення інформації про необхідність децентралізації.

Зокрема, Юлія Римар - учениця Хрестищенської сільської школи – в інтерв’ю телеканалу «САТ», знімальна група якого побувала на «Уроці децентралізації», заявила: «мене цікавить волонтерство». Зацікавлені школярі та педагоги, а також голови сільрад та представники Святогірської міської ради, яка має ініціювати об’єднання громади,  отримали від центру просвітницьку літературу – брошуру  «Функціональна децентралізація: збірник відповідей на типові запитання», а також видання, автором яких є Анатолій Ткачук – ідеолог цієї реформи: «Децентралізація для всіх: від загальної інформації до конкретних порад», «Латвія: довга дорога реформ. Робочі записки».

Проведеними презентаціями переваг децентралізації охоплено близько двох тисяч представників цільових аудиторій (молодь, педагоги, голови сільських рад) у чотирьох регіонах України. Проект центру «Логос» «Здійснення інформаційно-просвітницької та адвокаційної кампанії для формування спроможних громад Луганщини, Донеччини, Львівщини і Одещини» відбувається у рамках програми ЄС «Підтримка реформи місцевого самоврядування в Україні», яку фінансує Європейський Союз та впроваджує Інститут Громадянського Суспільства у партнерстві з Фондом Східна Європа.

Переглянути відео сюжет "Уроки децентралізації" в сільських школах Донбасу  ТУТ.

Переглянути відео сюжет «Старшокласники Святогірська дізналися про децентралізацію від однолітка» ТУТ.

Область:

Донецька область

Джерело:

АКМЦ

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...

28 березня 2024

Вишнівецька громада отримала сучасний ренгентографічний комплекс від Програми USAID DOBRE

Вишнівецька громада отримала сучасний...

Вишнівецька громада на Тернопільщині отримала цифровий ренгентографічний комплекс – таку допомогу їй надала Програма...

28 березня 2024

Результати 5-го щорічного моніторингу 25 ЦНАП: інституційна динаміка та виклики сталого розвитку

Результати 5-го щорічного моніторингу 25 ЦНАП:...

Під час конференції шведсько-українського проєкту PROSTO “Підтримка доступності послуг в Україні” були представлені...