Загалом доходи 159 громад, що об’єдналися минулого року, зросли в п’ять разів, власні - вдвічі, - В’ячеслав Негода

Ми порівняли бюджети громад до і після об’єднання і отримали більш ніж переконливі цифри, які доводять, що об’єднання має значні фінансові переваги. Ці громади вже отримали кошти і повноваження не лише утримувати апарат чиновників і слідкувати за благоустроєм, а й підвищувати рівень надання більшості послуг на своїй території.

Про це повідомив Перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства В’ячеслав Негода, коментуючи оприлюднений Мінрегіоном моніторинг фінансової спроможності 159 об’єднаних територіальних громад, утворених минулого року.

«Всі 159 об’єднаних громад, у яких 25 жовтня 2015 року відбулися вибори, з початку цього року вийшли на прямі міжбюджетні відносини з державним бюджетом. І моніторинг мав показати, як це вплинуло на наповнення їхніх бюджетів. Показники вийшли дуже красномовними», - сказав В’ячеслав Негода.

Зокрема, за даними моніторингу, затверджений обсяг доходів загального фонду місцевих бюджетів об’єднаних громад на 2016 рік з трансфертами з державного бюджету становить майже 4,6 млрд грн, що більше майже у 5 разів від уточнених показників місцевих бюджетів громад, які увійшли до складу об’єднання, на 2015 рік.

Завдяки змінам до податкового та бюджетного законодавства у контексті децентралізації обсяг власних доходів місцевих бюджетів об’єднаних громад зріс більше ніж у 2 рази: з 0,8 млрд грн у 2015 році до майже 1,9 млрд грн у 2016 році.

Основним джерелом доходів став податок на дохід фізичних осіб (ПДФО).

«Усі 159 об’єднаних громад створені у 2015 році згідно закону та у відповідності до перспективного плану, а отже отримали 60 % ПДФО, який у планових показниках їхніх бюджетів складає більше 1 млрд грн, тобто 55% обсягу власних доходів», - повідомив В’ячеслав Негода.

Наступний за вагомістю податок, як показує моніторинг, є плата за землю – 335 млн. грн. (18 % власних доходів), єдиний податок - 242 млн. грн. (13 %), акцизний податок – 209 млн. грн. (11 %).

«Також моніторинг показав, що об’єднання дозволило збільшити власні доходи бюджетів громад на одного жителя. В середньому, показник по всіх 159 громадах збільшився майже на 800 грн. - з 596 грн до 1385 грн», - зазначив В’ячеслав Негода.

За даними моніторингу, із розрахунку на одного жителя найбільше коштів отримає Вербківська об’єднана громада Дніпропетровської області – 7257 грн.

«Моніторинг також засвідчив, що більшість грошей, які отримують об’єднані громади, вони планують використати вже не на утримання апарату чиновників, як раніше, а на проекти, що поліпшать життя людей на цих територіях», - сказав В’ячеслав Негода.

За даними моніторингу, найбільше витрат на утримання службовців заплановано у бюджеті Тетерівської об’єднаної громади Житомирської області — 58%, а найменше – у бюджеті Калинівської об’єднаної громади Вінницької області — 6%.

Як повідомлялося, Мінрегіон оприлюднив моніторинг бюджетів 159 об'єднаних громад.

Довідка

Моніторинг фінансової спроможності об’єднаних територіальних громад, у яких відбулися перші місцеві вибори 25 жовтня 2015 року та які у 2016 році мають прямі міжбюджетні відносини з державним бюджетом, підготовлено Мінрегіоном України за сприяння швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO та технічної підтримки шведсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні».

Аналітичні та графічні матеріали підготовлено на підставі офіційної інформації, отриманої Мінрегіоном від обласних державних адміністрацій.

25.05.2016 - 19:25 | Переглядів: 21295
Загалом доходи 159 громад, що об’єдналися минулого року, зросли в п’ять разів, власні - вдвічі, - В’ячеслав Негода

Приєднані зображення:

Теги:

В'ячеслав Негода бюджет бюджет аналітика

Джерело:

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...