Програма створення опорних шкіл спрямована на підвищення якості освіти в сільській місцевості

Опорні школи - це механізм переведення сільських дітей в кращі умови навчання, а закупівля шкільних автобусів - невід'ємна складова для створення можливостей якісного довезення дітей - про це заявила міністр освіти та науки України Лілія Гриневич під час наради з областями 6 травня.

У державному бюджеті заплановано 600 млн. гривень на закупівлю шкільних автобусів і 200 млн грн. на оснащення опорних шкіл, повідомила Гриневич. Постановою Кабінету Міністрів України визначено, що закупівля автобусів має відбуватися за принципом 50 % з центрального бюджету, а 50 – з місцевого.

«Ми знаємо про труднощі, які виникають, адже  для деяких районів це надто великі кошти. Поки що позиція Уряду є така, що на рівні області має бути надана допомога тим районам, які не можуть додати свою половину коштів, адже в рамках децентралізації області отримали значні надходження», - наголосила Міністр. Водночас, вона не виключила, що Уряд шукатиме можливості змінити співвідношення оплати для тих районів, які з об'єктивних причин не мають відповідних коштів.

На нараді було наголошено, що не всі області наразі вчасно виконують свої зобов'язання. Зокрема, Миколаївська область вже закупила 11 автобусів, ще на 16 оголосила тендер. Також оголошено тендери у Вінницькій, Дніпропетровській, Івано-Франківській, Київській, Львівській, Сумській та Чернігівській областях. Водночас Волинська, Житомирська, Запорізька, Херсонська, Хмельницька, Тернопільська, Луганська та Чернівецька області досі не закупили і не оголошували тендерів на закупівлю шкільних автобусів.

«Час спливає, та існує ще низка надзвичайно актуальних питань, які необхідно вирішувати, зокрема, - це утворення опорних шкіл. Ми маємо зміцнити ті школи, куди довозиться якнайбільше дітей з сільської місцевості, щоб дати ім можливість вчитися в кращих умовах», - наголосила Лілія Гриневич.

Заступник Міністра освіти Павло Хобзей поінформував, що наразі області вже передали в Міносвіти результати відбору опорних шкіл: "14 областей надали список у 74 школи, на дообладнання яких Урядом виділено 200 млн. грн. Ще  24 школи відібрані американським агентством USAID і будуть дообладнані за їхній кошт. Водночас, дивлячись на передані з областей списки, ми бачимо, що області не цілком зрозуміли мету створення опорних шкіл, - наголосив Павло Хобзей. - Бюджетні кошти будуть виділені тим школам, яким приймуть найбільше нових сільських дітей. Водночас, ми бачимо в переданих областями списках школи і гімназії в райцентрах, які вже зараз є переповнені. Це неприпустимо і міністерство вимагатиме перегляду відібраних опорних шкіл в областях, які не зовсім коректно визначили школи-переможці. Ключовий критерій - скільки дітей 5-11 класів буде довезено до цієї школи з сільської місцевості, чи є там кращі вчителі і краще обладнання".

«Кожна опорна школа має супроводжуватись шкільними автобусами. Дуже важливим є те, щоб ремонт доріг, планування якого зараз здійснюється, був пов'язаний з опорними школами. Дороги до опорних шкіл мають бути відремонтовані обов’язково. На цьому наголошував Прем’єр-міністр України на останньому засіданні Уряду", - заявила Лілія Гриневич.

Міністр нагадала, що початкові школи залишаться в кожному селі, а опорні школи для учнів середньої та старшої школи мають утворюватись насамперед в об’єднаних територіальних громадах. "Програма створення опорних шкіл спрямована на те, щоб покращити якість освіти в сільській місцевості, а не на фінансування й без того заповнених шкіл", - наголосила Міністр і додала, що до кінця травня від областей чекають уточненої розгорнутої інформації про створення опорних шкіл.

10.05.2016 - 15:30 | Переглядів: 18916
Програма створення опорних шкіл спрямована на підвищення якості освіти в сільській місцевості

Теги:

освіта Лілія Гриневич П.Хобзей МОН

Джерело:

Міністерство освіти і науки

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...