Обговорили внесення змін до Конституції в частині децентралізації

Про внесення вкрай необхідних змін до Конституції України говорили нещодавно на засіданні регіональної платформи розвитку місцевого самоврядування в Полтавському РВ Асоціації міст України (РВ АМУ).

…Обговорювали складне і надзвичайно важливе питання для подальшої успішної реалізації в країні необхідних реформ — невідкладність прийняття змін до Конституції в частині децентралізації. Розпочав засідання Миргородський міський голова Сергій Соломаха, який презентував присутнім проект ПУЛЬС, а також зазначив:

— Схвалення змін до Конституції України в частині децентралізації остаточно підтвердить незмінність курсу нашої держави до європейської спільноти.

Про нормативно-правове забезпечення децентралізації публічної влади як основи подальшого розвитку місцевого самоврядування в Україні розповів народний депутат України Андрій Река. Нардеп, як член Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування вважає, що децентралізація, яка розпочалася з липня 2015 року вже показала себе. Река вважає, що ЗУ «Про добровільне об’єднання громад» потребує вдосконалення, втім одмітив і позитивні результати, які стануть взірцем і аргументом для об’єднання інших громад. Андрій Олександрович також зазначив , що державі треба якомога більше підтримати об’єднані громади, підставити плече допомоги і не кидати їх сам-на-сам із проблемами.

Власне, про життя самих громад, здобути і проблеми розповіли голови та заступники ОТГ: Глобинський міський голова Станіслав Джусь, Шишацький селищний голова Олександр Тутка, заступник Пирятинського міського голови Ірина Шикеринець. Зокрема Шишацький селищний голова Олександр Тутка зазначив:

— У бюджетному плані громада вже відчула переваги самостійного господарювання. Тож ця реформа потрібна, щоб громада мала вплив на розподіл коштів і їх використання. До того, як об’єдналися наші 12 сільських рад, сукупний бюджет усіх сіл нашої селищної ради складав майже 40 млн. Зараз єдиний бюджет об’єднаної громади — понад 70 млн . Проблем, також не бракує. Одна з них — це ремонт доріг. На капітальний ремонт коштів об’єднаним громадам, на жаль, бракує.

Область:

Полтавська область

Джерело:

Сайт Полтавської ОДА

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...