За рахунок децентралізації громади Запорізької області стануть значно заможнішими вже в цьому році

Обсяг власних доходів бюджетів 6-ти об'єднаних територіальних громад, створених на території Запорізької області, на 2016 рік становить 58,4 млн. грн. (без урахування трансфертів). Це у 1,8 раза більше, ніж у 2015 році.

Такі фінансові результати стають реальністю завдяки змінам, внесеним до податкового та бюджетного законодавства, інших законодавчих актів у контексті децентралізації.

Основним джерелом наповнення бюджетів об'єднаних територіальних громад у 2016 році є податок на доходи фізичних осіб - 26,3 млн. грн., або 46 % надходжень загального фонду. Не менш вагомим платежем є єдиний податок - він забезпечить 22 % власних доходів (12,3 мли. грн.). Плати за землю планується отримати 12,0 млн. грн. (21 %), акцизного податку - 4,9 млн. грн. (8,6 %).

Безсумнівним доказом переваг фінансової децентралізації є такі дані: у 2015 році власні доходи у 21 сільській та селищній раді, що увійшли до складу 6-ти об'єднаних територіальних громад, становили 33,2 млн. грн. Найвагомішим джерелом доходів був єдиний податок, надходження якого в сумі 15,1 млн. грн. забезпечили 45 % власних доходів. Показники плати за землю і акцизного податку становили відповідно 37 % та 15 % фактичного обсягу доходів за 2015 рік.

За висновками експертів Запорізького Офісу реформ, реформа з децентралізації значно розширила видаткові повноваження об'єднаних територіальних громад - відповідним бюджетам передано на фінансування значну частину видатків, що раніше перебувала у компетенції районних бюджетів. Завдяки цьому видаткова частина загального фонду бюджетів об'єднаних громад на 2016 рік затверджена у обсязі 115,3 млн. грн. (з урахуванням трансфертів з держбюджету). Це майже у 4 рази перевищує показник попереднього року (31,2 млн. грн.).

Із загального обсягу видатків загального фонду бюджетів об'єднаних громад у 2016 році на фінансування закладів освіти спрямовано 63,9 млн. грн. (55,4 %), охорони здоров'я - 14,8 млн. грн. (12,8 %). Крім цього, на період створення органів влади та передачі майна, передбачено трансфертів із бюджетів об'єднаних громад до районних бюджетів в обсязі 10,3 млн. грн. 

Додатковим "бонусом" громадам є 46,6 млн. грн. субвенції від Кабінету Міністрів України на формування інфраструктури об'єднаних громад області. В 2016 році Берестівська громада отримає 9,6 млн. грн.; Веселівська - майже 7,8 млн. грн.; Комиш-Зорянська громада - 7,6 млн. грн.; Смирновська - 6,4 млн. грн.; Преображенська - 8,3 млн. грн.; Чапаївська - 6,9 млн. грн.. 

Інформацію підготовлено у співпраці з Департаментом фінансів Запорізької обласної державної адміністрації

Область:

Запорізька область

Джерело:

Офіс реформ

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...