Як чиновники та активісти прифронтової смуги вчилися розвивати свою землю

Проект "Підтримка розвитку громад зсередини" успішно провів свій черговий захід у Святогірську для активістів і службовців Донеччини та Луганщини.

У четвер, 21 квітня до Святогірська з'їхалося близько 30 активних учасників реформи Децентралізації на місцях. Люди прибули з районів Донецької та Луганської області. В заході взяло участь керівництво міст обласного і районного значення всього регіону та громадськість. Вперше в форматі співпраці влади та активістів були заангажовані фахівці з Краматорська, Лисичанська, Маріуполя, Соледара, Дружківки, Часова Яра, Очеретівки, Черкаської, Новопсковської, Лиманської, Октябрської ОТГ, Новоайдарського, Старобільського, Волноваського районів.

Триденний захід в рамках ініціативи "Launching Regions / Запуск регіонів", тривав 21-23 квітня 2016 року і був останнім семінаром для малих міст та об’єднаних територіальних громад Східної України. В ньому за підтримки UCBI (Українська ініціатива зміцнення громадської довіри), Мінрегіону України та обласних офісів реформ вчаться співпрацювати співробітники органів місцевого самоврядування та локальні активісти інституцій громадянського суспільства. Власне, заради того, щоби ці дві категорії реформаторів України змогли поближче придивитися, а також, можливо, зрозуміти одне до одного, і була створена ініціатива. Передувала тренінгу новаторська прес-конференція у Краматорському антикризовому медіа-центрі, яка транслювалася наживо до соціальної мережі Фейсбук. Виступ спікерів споглядало більше 150 глядачів.

Започаткували цей проект з активізації діяльності місцевих громад фахівці Українського інституту міжнародної політики. Упор робився на практичність. В принципі тренерам вдалося досягти певного прогресу – за свідченнями самих учасників, ці п'ять сесій із насиченим порядком денним були значно практичнішими за навчальні заходи, якими займаються учбові заклади та державні установи на кшталт тієї ж НАДУ.

Специфікою тренінгу у Святогірську є близкість районів, рідних для учасників, до зони бойових дій. Це зумовило певну нестачу інформації, яку відчувають жителі контрольованих Україною районів Донеччини та Луганщини. Фактично Український інститут міжнародної політики був першою громадською організацію за останні роки, який організував для них практичний тренінг. Донори поступово будуть заходити на цю територію, а для того щоб залучити кошти, потрібні проекти.

В перший день слухачі отримали ключову інформацію щодо ходу реформи на місцях як то кажуть, з перших рук. Про нюанси укрупнення територіальних утворень розповідала представниця Міністерства регіонального розвитку Лідія Євтушенко. Великим плюсом цього діалогу з аудиторією була доступність тез для розуміння, насиченість інформацією та нейтралізація тез, що запускаються в суспільну свідомість деякими супротивниками Децентралізації.

Другим спікером виступила Галина Васильченко – фахівець зі стратегічного планування  та розвитку територій. Вона детально зупинилась на тому, як готувати розробку стратегічного плану, що стане відправною точкою для розробки конкретних проектів з розвитку територій. Її лекція була особливо корисною, адже якщо на початку якоїсь справи буде недостатньо вдало прописана її стратегія, то "на виході" можна отримати зовсім не те, що очікувалося. Крім того, корисним практичним уроком було вправляння груп учасників у прописуванні SWOT-аналізу в контексті роботи з тим чи іншим населеним пунктом.

На наступний день група отримала грунтовні знання власне з написання проектної документації для подальшого отримання коштів на свій проект від українських та міжнародних донорів. Спочатку Надія Афанасьєва розклала по поличках процес розробки кожної ідеєї в проект та формат проектної пропозиції, а потім Ігор Баб'юк поділився практичними навичками оцінки проекту і проектного менеджменту.

- Було відчутно, що ми знаходилися біля зони бойових дій. І частина проектів була спрямована на відновлення територій. В розмові навіть була присутня термінологія, яка вказувала на те, що люди перебувають в цій в кризовій зоні. – зазначає тренер з проектного менеджменту Ігор Баб'юк. - Було представлено три інфрастуктурні проекти – це мости і дороги. Один стосувався сільськогосподарського кооперативу, дуже цікавий. Один - щодо формування і розвитку потенціалу громади. І два проекти стосувалися рекреаційного розвитку громади – парки і сади. Засмутило те, що ця територія - майже зона бойових дій, тому проекти, які стосуються рекреації через це врядчи зможуть знайти гроші для свого розвитку.

- В першу чергу, люди чітко мотивовані щос робити, але розуміють, що всі сили треба витратити на відновлення після війни. Разом з тим дуже добре, що такі НГО-проекти йдуть туди. – Каже тренер зі стратегічного планування, доцент кафедри менеджменту ІФТУНГ Галина Васильченко. - Це добре, що вони відчувають підтримку. І хто зна, куди б вони перекинулися, і добре що щось в голові міняється. І люди дуже відкриті до інформації. Іноді з ними легше працювати, ніж на Західній Україні.

Про роботу з проектами з боку держави, зокрема Державного фонду регіонального розвитку, розповіла Лідія Євтушенко. А Ростислав Томенчук більш конкретно проговорив про подальші перспективи місцевого розвитку українських ОТГ за допомогою залучення іноземних донорських коштів та інвестицій.

Попереду в учасників ще є чотирі тижні для створення першої версії проекту, яку вони презентуватимуть тренерам на розгляд, після чого команда проекту врахувавши показники активності робочої групи визначить міста та ОТГ які будуть запрошені до раунду консультацій.

28.04.2016 - 19:26 | Переглядів: 8122
Як чиновники та активісти прифронтової смуги вчилися розвивати свою землю

Область:

Донецька область Луганська область

Джерело:

Український Інститут Міжнародної Політики

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...

28 березня 2024

Вишнівецька громада отримала сучасний ренгентографічний комплекс від Програми USAID DOBRE

Вишнівецька громада отримала сучасний...

Вишнівецька громада на Тернопільщині отримала цифровий ренгентографічний комплекс – таку допомогу їй надала Програма...

28 березня 2024

Результати 5-го щорічного моніторингу 25 ЦНАП: інституційна динаміка та виклики сталого розвитку

Результати 5-го щорічного моніторингу 25 ЦНАП:...

Під час конференції шведсько-українського проєкту PROSTO “Підтримка доступності послуг в Україні” були представлені...

27 березня 2024

Як українським громадам взяти участь в програмі Interreg Europe: процедури та дедлайни

Як українським громадам взяти участь в програмі...

20-21 березня 2024 року відбулася конференція, організована Interreg Europe, під назвою “Europe, Let`s cooperate!”....