Уряд схвалив підписання угоди між Україною та ЄС про виділення 97 млн. евро на підтримку децентралізації (+відео)

20 квітня Кабінет Міністрів схвалив проект Угоди між Урядом України та Європейською Комісією, що діє від імені Європейського Союзу, про фінансування «U-LEAD з Європою: Програми для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку».

Підписати зазначену угоду Уряд уповноважив Віце-прем’єр-міністра України – Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадія Зубка.

Нова програма, яка започатковується в рамках цієї угоди, розрахована на чотири роки і спрямована на підтримку реформи місцевого самоврядування, децентралізації в Україні а також регіонального розвитку. Загальна сума фінансування за програмою - 97 млн. евро.

"Сьогодні вкрай важливо навчити лідерів громад користуватися можливостями, які вони отримують завдяки децентралізації, визначати пріоритети регіонального розвитку, готувати інвестиційні проекти, щоб розвивати території та місцеву інфраструктуру, покращувати рівень життя людей. Така масштабна допомога від ЄС дозволить нам пройти цей шлях швидше", - зазначив Геннадій Зубко.

Передбачається, що політичний нагляд і координація діяльності програми здійснюватиметься Мінрегіоном через Центральний офіс реформ, у співпраці з ЄС, іншими міжнародними донорами, центральними та місцевими органами влади, залученими у процес децентралізації.

За інформацією Геннадія Зубка, програма має два основних компоненти:

  1. Зміцнення спроможності для реалізації реформ децентралізації та регіональної політики: навчання для місцевої влади на всіх рівнях, тематичні консультації, підтримка професійної освіти для посадових осіб виконавчих органів влади, навчання з управління проектним циклом.
  2. Центри надання адміністративних послуг та підвищення обізнаності громадян про місцеве самоврядування: комплексні відновлювальні роботи, надання обладнання для понад 600 ЦНАП, навчання для місцевого персоналу ЦНАП, кампанія з підвищення обізнаності.

Нагадаємо, раніше Геннадій Зубко повідомляв, що Україна та ЄС готуються підписати угоду на 97 млн. євро для підтримки децентралізації.

Довідка

U-LEAD «Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку» реалізується в Україні Європейським Союзом та його країнами-членами: Німеччиною, Швецією та Польщею через Німецьке товариство з питань міжнародної допомоги (GIZ) та Шведську агенцію міжнародного розвитку (SIDA).

Формування коштів Програми: ЄС – 60 млн. євро, ФРН – 6 млн. євро, Швеція – 30 млн. євро, Польща – 1 млн. євро.

Центральний офіс реформ при Мінрегіоні включатиме представників ЦОВВ, ЄС, держав-членів ЄС, міжнародних організацій, асоціацій місцевого самоврядування, провідних експертів.

Регіональні офіси реформ створюються в усіх областях України як юридичні особи для підтримки впровадження реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади, децентралізації повноважень, реформування державної регіональної політики.

У перспективі Регіональні офіси реформ мають стати основою для формування повноцінних Агенції регіонального розвитку.

Поділитися новиною:

Читайте також:

29 березня 2024

Внутрішня комунікація в громаді під час війни: важливе своєчасне інформування

Внутрішня комунікація в громаді під час війни:...

Комунікація під час війни — це про безпеку та надання населенню своєчасної інформації. В наш час комунікація є не...

29 березня 2024

Методичні рекомендації ОМС щодо діяльності у сфері національної інфраструктури геопросторових даних

Методичні рекомендації ОМС щодо діяльності у...

Розвиток національної інфраструктури геопросторових даних - важлива складова процесу відновлення громад та...

29 березня 2024

U-LEAD надала семи українським громадам шкільні автобуси

U-LEAD надала семи українським громадам шкільні...

Повномасштабна війна завдала великої шкоди нашим школам та освітній логістиці. Щоб закрити цю потребу, на кошти...

29 березня 2024

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Що таке проєктний офіс і навіщо його створювати громаді? Яким він має бути і які функції на нього можна покласти?...