Якщо в межах всієї територій району утворилася одна об’єднана громада, такий район стає зайвим, — В’ячеслав Негода (+відео)

Якщо територія об’єднаної громади повністю співпадає з територією відповідного району, такий район стає зайвою адміністративно-територіальною одиницею.

Про це сказав Перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України В’ячеслав Негода під час виїзного засідання комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування, яке відбулося 7 квітня у Львові.

«У нас вже є три такі випадки. Виникли вони через непослідовність прийняття рішень щодо формування адміністративно-територіального устрою, бо реформа місцевого самоврядування йде не за оптимальним планом, без змін до Конституції, які мали бути першочерговими. Але питання назріло і його потрібно розв’язувати. Ідеальне рішення, на нашу думку, таке – Парламент, у зв’язку з тим, що в межах всієї територій району утворилася одна об’єднана громада, приймає рішення про ліквідацію такого району», — зазначив Перший заступник Міністра.

В’ячеслав Негода підтримав презентований народними депутатами законопроект №4165 «Про внесення змін до деяких законів України щодо функціонування районних рад».

У законопроекті йдеться, що за умови коли територія об’єднаної громади повністю співпадає з територією відповідного району, втрачається доцільність та підстави для функціонування районної ради.

«Цей законопроект, з точки зору існуючої логіки проведення реформи, має право на існування. По-перше, районна рада, згідно з Конституцією, представляє спільні інтереси територіальних громад. Чиї ж спільні інтереси вона представлятиме, якщо на всій території району сформована одна громада? По-друге, об’єднані громади за статусом прирівняні до міст обласного значення, отже, як і міста обласного значення, вони не належать до компетенції району. І ще одне, районна рада на цій території не має ні доходів, бо всі вони залишаються в бюджеті об’єднаної громади, ні повноважень. Отже й існування її стає недоцільним», — пояснив В’ячеслав Негода.

Він також навів приклад міста Яремче, що на Івано-Франківщині. «Площа цього міста складає близько 660 кв. км. Воно більше багатьох районів, але при цьому не в один район не входить. Невже у зв’язку цим там є якісь проблеми? Ні. Чому об’єднана громада не може бути такою ж?», — говорить Перший заступник Міністра.

Нагадаємо, під час Форуму місцевого самоврядування у Львові В’ячеслав Негода також зазначав, що комплексна децентралізація потребує докорінних змін на всіх рівнях влади, що неможливо в рамках існуючої Конституції.

Довідка

Впродовж 2015 року було утворено 159 об’єднаних територіальних громад, в яких 25 жовтня 2015 року відбулися перші місцеві вибори. Серед них є три об’єднані громади, територія яких повністю співпадає з територією відповідних районів, а саме:

  1. Лиманська об’єднана громада (Донецька область) територіально співпадає із Краснолиманським районом;
  2. Народицька об’єднана громада (Житомирська область) територіально співпадає із Народицьким районом;
  3. Старосинявська об’єднана громада (Хмельницька область) територіально співпадає із Старосинявським районом.
08.04.2016 - 12:42 | Переглядів: 14398
Якщо в межах всієї територій району утворилася одна об’єднана громада,  такий район стає зайвим, — В’ячеслав Негода (+відео)

Відео:

Теги:

В'ячеслав Негода

Область:

Львівська область

Джерело:

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...