На Дніпропетровщині відбулися перші вибори сільських старост

Села Дніпропетровщини вперше обирали сільських старост. Голів отримали населені пункти, які об’єдналися у Вербківську громаду. Тепер на новообраних керівників чекають онлайн курси, далі вони стануть до роботи. Найближчі вибори старост в області пройдуть вже травні у Новоолександрівській та Богданівській громадах. 

Вибори у Вербківській громаді проходили за мажоритарною системою. До них змогли долучитися всі, хто має право голосу за Конституцією України. З 8 тисяч мешканців сіл на вибори прийшла майже половина. На посади старост балотувалися 12 кандидатів. З них обрали чотирьох керівників, кожен з яких очолюватиме від двох до чотирьох сіл. 

Для нових голів, а також для кусіх, хто виявить бажання балатуватися в громадах на ці посади офіс реформ Дніпропетровської області спільно з ДРІДУ НАДУ та обласною державною адміністрацією за сприяння Швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» ДЕСПРО організував он-лайн курси з питань професійних компетенцій старост громад. Протягом місяця учасники дистанційного навчання зможуть поглибити свої знання про те, як розподіляти бюджет, створювати інфраструктурні проекти для села, організовувати комунікації, правильно вести документи тощо. Після завершення навчання Дніпропетровщина отримає не лише фахових кандидатів на посади старост, а й здібних менеджерів місцевого розвитку. 

Старости виконуватимуть функції колишніх сільських голів: представлятимуть інтереси селян, допомагатимуть їм оформлювати документи, слідкуватимуть за розвитком села. Однак новообрані керівники матимуть і додаткові обов’язки, які громада визначає самостійно. У Вербківській громаді старости будуть моніторити стан довкілля та інфраструктурних об’єктів, слідкувати за громадським правопорядком. За результами місцевих виборів у Вербківській громаді на посади старост обрані: у с. В’язівок, с. Веселе - Бондаренко Сергій Володимирович - його кандидатуру підтримали 70% жителів цих сіл; у с. Кочережки, с. Жолобок, с. Підлісне – Шевела.
 
Валерій Олексійович - за його кандидатуру проголосували 70% виборців; у с. Поперечне, с. Свідівок, с. Степ, с. Новомиколаївське -Часовський Віталій Олександрович, який отримав 98% підтримки селян; у с. Нові Вербки, с. Морозівське - Кіяшко Ігор Іванович, який переміг з результатом 47%. Шевела Валерій Олексійович сьогодні святкує своє 50-річчя! Вітаємо обраних старост та юбіляра з вагомою рідтримкою людей!

Область:

Дніпропетровська область

Джерело:

Офіс реформ

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...