В. Негода: У Мінрегіоні розробляють план імплементації норм закону про співробітництво територіальних громад

У Мінрегіоні працюють над Планом заходів з імплементації Закону України «Про співробітництво територіальних громад».

Цей закон Верховна Рада України прийняла 17 червня 2014 року. Він спрямований на розширення можливостей громад вирішувати ними питання соціально-економічного розвитку своїх територій.

Сьогодні відбулося чергове засідання Робочої групи з розвитку співробітництва територіальних громад за участі першого заступника Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства В’ячеслава Негоди та директора Центру експертизи реформ місцевого самоврядування Ради Європи Даніеля Попеску.

«У процесі реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади Урядом передбачається максимальна децентралізація влади, фінансових ресурсів і передача повноважень на місця територіальним громадам на принципах субсидіарності, повсюдності, спроможності. Закон «Про співробітництво територіальних громад» прийнято у розвиток цих рішень.  Він дозволить, до прикладу, вирішувати громадам спільно питання  водопостачання, водовідведення, утилізації твердих побутових відходів, інші питань життєзабезпечення», - сказав В’ячеслав Негода. Він додав, що Законом передбачено п'ять можливих форм співробітництва: делегування однієї з громад виконання певних завдань з передачею ресурсів, реалізація спільних проектів, спільне фінансування (утримання) підприємств, установ та організацій, створення спільних комунальних підприємств або установ, і навіть створення спільного органу управління для виконання певних повноважень. Визначено механізми такого співробітництва, його фінансування і контролю. Крім того, передбачено державне стимулювання та підтримка співпраці громад, зокрема, шляхом надання субвенцій місцевим бюджетам у пріоритетних сферах державної політики.

«Держава, таким чином, буде мати можливість стимулювати посилення потенціалу громад для забезпечення реалізації більш широкого кола повноважень, а, отже, сприятиме їх підготовці до впровадження реформи місцевого самоврядування в повному обсязі», - зазначив перший заступник Міністра, наголосивши, що черговий етап – це вироблення узгодженого Плану заходів з імплементації нового Закону. Спеціальна робоча група вже працює над розробкою примірного договору про співробітництво, порядку державного стимулювання, фінансування та моніторингу співробітництва територіальних громад.

Поділитися новиною:

Читайте також:

18 березня 2024

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших питань сфери публічного адміністрування за 1-15 березня 2024 року

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших...

Шведсько-український проєкт PROSTO «Підтримка доступності послуг в Україні» продовжує публікацію осонвних новин та...

18 березня 2024

Межівська громада одною з перших в Україні прийняла Програму відновлення і відбудови

Межівська громада одною з перших в Україні...

Майже рік тут тривала робота над Програмою комлексного відновлення. Стартували у квітні 2023, а затвердили готовий...

18 березня 2024

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені запитання громад

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені...

Місцеві цільові програми є невід'ємною складовою бюджетного процесу для органів місцевого самоврядування. Це...

18 березня 2024

Про зміни у програмі медичних гарантій і як використати їх на користь пацієнтів та лікарень

Про зміни у програмі медичних гарантій і як...

Експерти U-LEAD розповіли учасникам інформаційної сесії про розширення програми медичних гарантій та зміни у...