Громади попри війну мають оприлюднювати передбачену законодавством публічну інформацію, - експертка
Громади попри війну мають оприлюднювати передбачену законодавством публічну інформацію, - експертка

Тема оприлюднення публічної інформації в період дії воєнного стану залишається нагальною для ОМС. Про законодавче підґрунтя і баланс між прозорістю та безпекою говорили під час інформаційної сесії, яку для громад Донецької, Полтавської, Сумської, Харківської та Черкаської областей організувала Програма U-LEAD.


Стаття 34 Конституції України гарантує кожному право вільно збирати, зберігати, використовувати й поширювати інформацію. Однак поряд із таким гарантованим правом, ця стаття передбачає можливість його обмеження в інтересах національної безпеки, територіальної цілісності або громадського порядку. Про це розповіла Тетяна Коробка, спікерка заходу, радниця з питань децентралізації та місцевого самоврядування Регіонального офісу «U-LEAD з Європою» в Сумській області.

За її словами, у різних регіонах країни буде різний обсяг оприлюднення публічної інформації, в залежності від безпекової складової, але обов’язки з оприлюднення з ОМС не знято. Коробка наголосила, що зміни в законодавстві лише точково змінили вимоги до роботи із публічною інформацією, і що значно зросла потреба в застосуванні «трискладового тесту».

“Говорячи про правовий режим воєнного стану, доволі гостро постала потреба в збереженні балансу між прозорістю та безпекою: чи бути громаді максимально наближеною до жителів, чи все ж таки поширення інформації загрожуватиме життю та здоров’ю населення, територіальній цілісності нашої держави? Як і в мирний час, ключовою умовою щодо можливості обмеження доступу до публічної інформації є застосування так званого «трискладового тесту”, - зазначила радниця.

 

Що таке «трискладовий тест»?

Як пояснила Тетяна Коробка, «трискладовий тест» — це передбачений частиною другою статті 6 Закону України «Про доступ до публічної інформації» спосіб визначити можливість обмеження доступу до неї. Застосовуючи «трискладовий тест», необхідно послідовно відповісти на запитання, що є його складниками.

 

Які питання «трискладового тесту»?

Перше: чи здійснюється обмеження доступу для захисту інтересів національної безпеки, територіальної цілісності або громадського порядку для запобігання заворушенням чи кримінальним правопорушенням, для охорони здоров'я населення, для захисту репутації або прав інших людей, для запобігання розголошенню інформації, одержаної конфіденційно, або для підтримання авторитету й неупередженості правосуддя.

Друге: чи може завдати розголошення інформації істотної шкоди цим інтересам.

Третє: чи шкода від її оприлюднення переважає суспільний інтерес у її отриманні.

Спікерка додала, що перелік інформації, що може бути предметом суспільного інтересу, не є вичерпним. Такою вважається інформація, яка свідчить про загрозу державному суверенітету, територіальній цілісності України, яка забезпечує реалізацію конституційних прав, свобод і обов'язків, яка свідчить про можливість порушення прав людини, введення громадськості в оману, шкідливі екологічні та інші негативні наслідки діяльності (бездіяльності) фізичних або юридичних осіб тощо.

 

Як громаді визначити можливість обмеження доступу до інформації?

Громада, покроково відповідаючи на запитання «трискладового тесту», проводить аналіз інформації і приймає відповідне обґрунтоване рішення. Якщо відповідь на всі запитання «так», тобто в разі якщо визначеному інтересу (інтересу національної безпеки, територіальної цілісності або громадського порядку) загрожує розголошення, якщо дійсно може бути завдана істотна шкода такому інтересу через оприлюднення, і за умови, що шкода від оприлюднення переважає право громадськості знати якусь інформацію, то в такому випадку доступ до інформації може бути обмежений.

Отже передумовою для визначення відкритості чи обмеження інформації є застосовування «трискладового тесту». Саме виважене та послідовне його застосування в кожному конкретному випадку надасть обґрунтовану відповідь ОМС: яку інформацію оприлюднити, а яку – ні.

“Важливо пам’ятати, що вчасно оприлюднена інформація впливає на прийняття громадянами рішень, важливих для їхнього життя та здоров’я”, – підсумувала радниця.

Переглядів: 1543
Новини на тему: комунікації
Читайте також: