Президент підписав зміни до Державного бюджету України на 2023 рік
Президент підписав зміни до Державного бюджету України на 2023 рік

11 квітня Президент підписав Закон України від 21 березня 2023 року №2992-ІХ «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2023 рік» щодо забезпечення видатками сектору безпеки і оборони».


Про це повідомив експерт Офісу підтримки реформи децентралізації при Міністерстві розвитку громад, територій та інфраструктури України Ігор Онищук (Шведсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні», SALAR International).

Документ спрямований на забезпечення подальшого здійснення невідкладних заходів для протидії широкомасштабній збройній агресії російської федерації проти України та набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Нагадаємо, що це вже другі зміни до кошторису країни з початку року.

За інформацією експерта, змінами передбачено збільшення доходів на 60,7 млрд грн, дефіциту на 419,3 млрд грн та зменшення надання кредитів на 6,9 млрд гривень.

Перегляд прогнозу доходів державного бюджету зумовлений зростанням обсягів планових показників податку та збору на доходи фізичних осіб за рахунок збільшення грошового забезпечення військовослужбовців і врахування фактичних макропоказників за 2022 рік (+36,5 млрд грн) та отриманням чистого прибутку за результатами фінансово-господарської діяльності у минулому році державними банками (+19,0 млрд грн).

Пропонується передбачити додаткові видатки на національну безпеку та оборону у сумі 518,2 млрд грн, з яких левова частка це зростання видатків на оплату праці з нарахуваннями – 477,2 млрд грн або +74%, на військову техніку та обладнання – 30,2 млрд грн, інші видатки – 10,7 млрд грн.

Загалом видатки на національну безпеку та оборону в 2023 році вже перевищують позначку 18% від ВВП та складають майже 45% загального обсягу видатків державного бюджету.

Разом з цим, за звітними даними Державної казначейської служби України за підсумками січня-лютого 2023 року суб’єктами сектору національної безпеки і оборони фактично проведено видатки в обсязі 286 млрд грн, що становить майже чверть річного плану (без врахування змін, внесених Законом від 24.02.2023 № 2953-ІХ).

Водночас, варто зауважити, що до загального фонду державного бюджету за січень-лютий поточного року надійшло 236,6 млрд грн, що становить 20,2% річного плану та на 90 млрд грн або на 61,4% більше плану на звітний період.

Також документом більш ніж вдвічі збільшено обсяг резервного фонду державного бюджету із 14,4 млрд грн до 33,4 млрд грн (+19,0 млрд грн). За наявною інформацією, рішеннями Уряду вже розподілено 10,7 млрд гривень.

Згідно з частиною третьою статті 24 Бюджетного кодексу, резервний фонд бюджету не може перевищувати 1% обсягу видатків загального фонду державного бюджету. Але ця законодавча вимога відповідно до пункту 22 розділу VI Бюджетного кодексу в умовах воєнного стану або для здійснення згідно із законом заходів щодо загальної мобілізації не застосовується.

Процедури, пов'язані з виділенням коштів резервного фонду відповідного бюджету та звітуванням про їх використання, визначено у Порядку використання коштів резервного фонду бюджету, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 29.03.2002№ 415 (зі змінами). Тимчасовий порядок, який був встановлений з 24 лютого 2022 року постановою Уряду від 01.03.2022 № 175, вже не діє, а саме постановою Уряду від 06.01.2023 № 14 визнано такою, що втратила чинність постанову Уряду від 01.03.2022 № 175 та відновлено дію Порядку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 29.03.2002 № 415.

Нагадаємо, попередніми змінами (Закон України № 2953-IX від 24.02.2023) до кошторису країни було передбачено збільшення видатків на 5,6 мільярдів гривень.

Такі зміни було розроблено за ініціативою та безпосередньою участю Міністерства фінансів України і Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України з метою забезпечення оптимізації системи центральних органів виконавчої влади відповідно до постанов Кабінету Міністрів України від 02.12.2022 № 1343 та від 13.01.2023 № 29, а також вирішення інших першочергових питань.

Зміни, зокрема, стосуються і місцевих бюджетів.

Збільшення дохідної частини передбачено в обсязі 5,6 млрд грн за рахунок:

  • Грантів 80,0 млн грн (не повертаються).
  • Міжнародної допомоги від урядів інших країн 365,7 млн грн (на поворотній основі).
  • Зовнішніх запозичень від міжнародних установ 3,8 млрд грн.
  • фонду соціального страхування 1,3 млрд грн.

Із ключових змін по видатковій частині варто виділити наступні:

1. Фонд ліквідації наслідків збройної агресії» передано від Мінфіну до Мінінфраструктури (35,5 млрд грн) та значно розширено напрями його використання;

Крім цього, передбачено спрямування коштів, отриманих у зв’язку з виконанням Закону України «Про санкції» на фонд ліквідації наслідків збройної агресії;

Також новому Мінінфраструктури передбачено +1,144 млрд грн на оновлення рухомого складу пасажирських перевезень.

2. Державний фонд регіонального розвитку залишено в розмірі 2 млрд гривень та також передано до нового Мінінфраструктури.

3. Збільшено граничний обсяг державного боргу;

4. Прикордонникам додатково передбачено на безпілотники +285,0 млн грн.

5. Передбачено нову субвенцію місцевим бюджетам «на відновлення об’єктів критичної інфраструктури в рамках спільного з Міжнародним банком реконструкції та розвитку проекту «Проект розвитку міської інфраструктури – 2» в обсязі 2,1 млрд грн.

Обсяг субвенції передбачено за рахунок зменшення на таку ж суму надання кредитів за бюджетною програмою «Розвиток міської інфраструктури і заходи в секторі централізованого теплопостачання України, розвиток системи водопостачання та водовідведення в м. Миколаєві, реконструкція та розвиток системи комунального водного господарства м. Чернівці» за ініціативою Мінінфраструктури.

6. Мінекономіки передбачено додатково на надання грантів для створення або розвитку бізнесу +1,3 млрд грн.

7.     Міністерству охорони здоров’я передбачено +1,3 млрд грн на будівництво та модернізацію закладів охорони здоров’я.

8.     Митниці додатково передбачено +1,1 млрд грн на облаштування пунктів пропуску та прикордонної дорожньої інфраструктури.

9. Новому Державному агентству відновлення та розвитку інфраструктури України (за рахунок скорочення окремої програми на відновлення об'єктів інфраструктури та забезпечення безпеки дорожнього руху -1,8 млрд грн) передбачено:

  • 1,1 млрд грн на розвиток, розбудову, відновлення та забезпечення сталих транспортних зв’язків дорожньої інфраструктури;
  • 686,7 млн грн на аеродроми та безпеку дорожнього руху ;

10. Як виняток із положень Бюджетного кодексу встановлено, що кошти які мали б спрямовуватись на фінансове забезпечення заходів із забезпечення безпеки дорожнього руху у 2023 році спрямовуватимуться за такими напрямами і в наступних пропорціях:

62,5 відсотка – на оновлення рухомого складу для перевезення пасажирів, будівництво та реконструкцію об’єктів інфраструктури суб’єктів господарювання залізничного транспорту державного сектору економіки;

37,5 відсотка – на фінансове забезпечення заходів з розвитку аеродромної інфраструктури, у тому числі завершення будівництва, реконструкції аеродромної та енергетичної інфраструктури, задіяної у забезпеченні належного функціонування Міжнародного аеропорту «Львів» імені Данила Галицького, та фінансове забезпечення заходів із забезпечення безпеки дорожнього руху відповідно до державних програм».

11. Розширено джерела коштів з метою надання грантів для створення або розвитку бізнесу;

12. На 2023 рік зупинено дію деяких положень Закону України «Про медіа» (щодо розмірів посадового окладу Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення члена, державних службовців її апарату; обсягу фінансування вказаного органу);

13. Перейменовано Міністерство інфраструктури України на Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України і до його витрат включено витрати за бюджетними програмами, визначеними Міністерству розвитку громад та територій України;

  • перейменовано Державне агентство автомобільних доріг України на Державне агентство відновлення та розвитку інфраструктури України і до його витрат включено витрати за бюджетною програмою, визначеною Державному агентству інфраструктурних проектів України;
  • уточнено розподіл видатків, повернення кредитів до державного бюджету та розподіл надання кредитів з державного бюджету у зв’язку з реорганізацією Міністерства розвитку громад та територій шляхом приєднання до Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури, реорганізації Державного агентства інфраструктурних проектів шляхом приєднання до Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури.
  • відображено реорганізацію Державного агентства інфраструктурних проектів шляхом приєднання до Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури.

14. Встановлено, що у 2023 році залишки коштів, що утворилися на кінець 2022 року за рахунок кредитів від Європейського інвестиційного банку можуть спрямовуватися за рішенням Кабінету Міністрів України на:

  • проектування, відновлення, будівництво, модернізацію, облаштування, ремонт об’єктів будівництва (громадського призначення, соціальної сфери, культурної спадщини, житлово-комунального господарства, інженерно-транспортної (автомобільні дороги загального користування державного значення), залізничної, енергетичної інфраструктури, пунктів пропуску через державний кордон для автомобільного сполучення, інших об’єктів, що мають вплив на життєдіяльність населення, інфраструктури авіаційного, морського та річкового транспорту),
  • фінансове забезпечення заходів із забезпечення безпеки дорожнього руху;
  • термомодернізацію житлових і громадських будівель;
  • придбання основних засобів для розвитку залізничних вантажних перевезень.

Фінансування пропонованих питань здійснено, зокрема, за рахунок додаткових надходжень від Європейського Союзу, урядів іноземних держав, міжнародних організацій, донорських установ, здійснення зовнішніх запозичень; зменшення видатків Міністерству охорони здоров'я України за окремими бюджетними програмами.

Переглядів: 23038
Новини на тему: бюджет
Читайте також: