Як Міжгірська громада на Закарпатті працює над просторовим планування для місцевого розвитку

 

2 березня у Міжгірській громаді Закарпатської області пройшла стратегічна сесія з формування завдання на розроблення Комплексного плану просторового розвитку території громади. Керівництво області, лідери місцевого самоврядування, бізнесу, громадянського суспільства та інші мешканці громади долучились до заходу, щоб спільними зусиллями через відкритий діалог напрацювати пріоритети для подальшого розвитку громади.


У своєму вступному слові Марат Кюрчевський, керівник програм з розвитку місцевого самоврядування і децентралізації влади Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), зазначив, що цей етап є надзвичайно важливим в житті громади, адже мова йде про розробку її майбутнього.

«Комплексний підхід план просторового розвитку – це надзвичайно важливий документ, який забезпечує основу для прийняття рішень стосовно таких важливих аспектів, як зонування комерційної та житлової забудови, планування транспортних мереж, містобудування та складання відповідної документації. Завдяки просторовому плануванню забезпечується комплексний, інклюзивний та всебічний розвиток громади. Воно допоможе зберігає культурні та природні надбання, а також забезпечить економічне зростання. Просторове планування є особливо важливим для післявоєнного відновлення, адже воно надасть можливість приймати рішення, які підтримуватимуть подальший розвиток громади», - сказав він.

До участі в заході також долучився Габріель Абрахам, керівник Проєкту USAID HOVERLA, наголосивши на важливості просторового планування:

«Завдяки просторовому плануванню громади можуть оцінювати свої ресурси та визначати пріоритети ініціатив місцевого розвитку. Ми маємо честь підтримувати Міжгірську громаду, яка продемонструвала рішучу відданість плануванню свого розвитку та залученню зацікавлених сторін до спільного обговорення можливостей та переваг. Ми віримо, що відкрите та прозоре обговорення є критично важливим кроком до демократії та належного місцевого управління».

Голова обласної державної адміністрації Віктор Микита також взяв участь у заході і зазначив:

 «Без стратегічних планів розвитку громад, які розроблені та верифіковані за участю міжнародних партнерів, неможливо якісно розробити стратегічний план розбудови регіону. Маючи цей документ, можемо розраховувати на інвестиції та довіру партнерів, а отже, й підвищення спроможності громад. Протягом останнього року нам вдалося суттєво змінити економічну ситуацію в нашому регіоні. За це вдячні усім громадам без винятку. Ми тільки набираємо обертів, і це відчули майже всі території».

Підсумовуючи, Василь Щур, Міжгірський селищний голова, закликав присутніх не шкодувати ідей:

«Багато чого було зроблено вже за попередні роки, та я хотів би зосередити увагу на наших можливостях. Я очікую, що це планування дасть нам нові можливості для залучення інвесторів під чесні і справедливі правила для всіх. Завдяки цьому документу для громади відкриються багато нових можливостей».

Всього в заході взяло участь 187 осіб, серед яких були представники як органів місцевого самоврядування, так і молоді мешканці громади, зокрема учні та студенти місцевих закладів освіти. Підтримати громаду в роботі приїхали губернатор Закарпатської області, заступник голови обласної ради та голови Хустських районної ради та адміністрації, а також представники національного парку «Синевир». До роботи долучились й представники пʼяти суміжних територіальних громад. Наслідком такої плідної співпраці стала підтримка учасниками Стратегічної сесії напрацьованого Робочою групою сценарію просторового розвитку громади та його доповнення.

Приєднані зображення:

Теги:

просторове планування міжнародна підтримка

Область:

Закарпатська область

Громади:

Міжгірська територіальна громада

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...