Проєкт «Вогнеборці. Вдосконалення цивільного захисту в Україні на місцевому рівні»: результати і плани

 

В рамках  проєкту «Вогнеборці. Вдосконалення цивільного захисту в Україні на місцевому рівні» U-LEAD разом з партнерами допомагають громадам створювати добровільні пожежні команди.


Проєкт реалізується Фондом міжнародної солідарності у рамках програми “U-LEAD з Європою” і співфінансується програмою польської співпраці Міністерства закордонних справ Республіки Польща. Він розпочався в 2021 році і триватиме до кінця 2023 року. Цей проєкт є продовженням попередніх ініціатив з цивільного захисту, що реалізовувалися у рамках роботи U-LEAD з 2018 року.

Основною його метою є підтримка громад у вдосконаленні їхньої політики цивільного захисту, з особливим акцентом на створенні та розвитку добровільних пожежних команд (далі — ДПК).

Зараз проєкт працює з 16 громадами з 9 областей України. Протягом 2022 року провели роботу у таких напрямах:

  • зміцнення потенціалу та спроможності ДПК. Здійснено навчання 192 добровольців за програмою Державної Служби України з надзвичайних ситуацій, додатково проведено вебінари за темами волонтерського менеджменту в громадах, як збудувати дієву ДПК, щодо соціального впливу ДПК на громаду та з пошуку фінансування для діяльності ДПК. У 2022 році відбулось урочисте відкриття ДПК в Нересницькій громаді (Закарпатська обл.) та в Городенківській громаді (Івано-Франківська обл.) (на фото).

 

 

Сьогодні усі громади мають розроблені плани діяльності ДПК на 2023 рік, а також затверджені розпорядженнями голів «дорожні карти» з розробки місцевих нормативно-правових документів у сфері цивільного захисту та діяльності ДПК. Дякуючи окремому проєкту, що імплементувався Фондом міжнародної солідарності у співпраці з BGK (Банком крайового господарства) та фінансується ЄС, 70 громад України, в тому числі 16 громад-учасниць проєкту Вогнеборці, отримали пожежне спорядження на загальну суму близько 26,9 млн. грн.

  • покращення правового середовища діяльності ДПК. Завдяки підтримці команди проекту та співпраці з ДСНС 11.05.2022 було внесено зміни до бюджетної класифікації видатків, пов'язаних з діяльністю ДПК, а 18.10.2022 Верховна Рада України прийняла законопроект №7557 , до якого експерти проекту розробляли рекомендації.

  • поширення ідеї створення ДПК в Україні. Створено платформу www.vognebortsi.in.ua, яка буде наповнюватись в якості “бази знань” для зацікавлених створити та підтримувати ДПК в Україні. Організовано вебінар для громад-учасниць проекту Вогнеборці з обміну досвідом з ДПК, що вже існують. Експерти проекту підготували огляд очікуваних ефектів від впровадження Закону України №7557 щодо діяльності ДПК.

Головні завдання на 2023 рік:

  • сприяння створенню повнофункціональних ДПК у громадах;
  • навчання членів ДПК з надання медичної допомоги;
  • підтримка партнерів у створенні планувальної документації в сфері цивільного захисту; 
  • сприяння змін у законодавстві та процедурних документах щодо діяльності ДПК та сфери цивільного захисту в громадах в партнерстві з ДСНС;
  • просування ідеї створення ДПК в громади України як ефективного інструменту покращення стану цивільного захисту на місцевому рівні та ефективного використання потенціалу громад.

Приєднані зображення:

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...