У Добровеличківській громаді шукають інвесторів для розробки літієвих родовищ

У громаді дослідили важливі для залучення інвестицій фактори: комунікацію, логістику і кадровий потенціал, проаналізували перспективні напрями розвитку економіки. Все це об'єднали в інвестиційний паспорт, який розробили разом із експертами U-LEAD.


На території Добровеличківської громади знаходиться одна з найбільших ділянок літієвої руди – ділянка «Добра». Вона складається з двох ділянок та знаходиться в межах Станкуватського рудного поля Центральноукраїнського (Шполянсько-Ташлицького) рідкіснометалевого району. Металогенічну спеціалізацію рудопроявів Станкуватський і Надія визначають: літій, тантал, золото і вольфрам. Розвідувальна площа ділянки оцінюється в 80-105 млн т (Li2O от 1,1% до 1,4%).

В Україні родовища літію розташовані у Кіровоградській («Полохівське» та ділянку «Добра»), Донецькій («Шевченківське») та Запорізькій областях (ділянка «Крута балка»). На жодній із ділянок не ведеться фактичний видобуток.

За словами Сергія Бойченко, представника робочої групи Добровеличківської громади, вирішили просувати ідею створення гірничо-видобувного підприємства, розуміючи значення літію для виробництва та економіки:

“Літій вже встигли назвати “білою нафтою” та одним з двигунів “четвертої індустріальної революції”, яка у найближчі 20 років може змінити світову економіку. В останніми роки попит на нього почав зростати завдяки бурхливому виробництву електрокарів, чиї акумулятори потребують набагато більше цього металу, ніж смартфони”, – розповів він.

Крім того, на території громади є земельна ділянка комунальної власності площею 160 га, які можна використовувати як індустріальний парк або промисловий майданчик для розробки цього родовища. Це територія цукрового заводу, який зараз не функціонує. Тут є зручна логістика, робоча сила та необхідні для запуску цього проєкту водні ресурси та електрозабезпечення.

“Для того, щоб розпочати розробку родовища, зацікавленій компанії потрібно отримати спеціальні дозволи на видобуток та переробку літію в Україні, а обласні, районні та місцеві органи влади готові надавати відповідну підтримку та сприяти створенню нового підприємства. Розробка літієвого родовища - це інвестиції, це робочі місця, це той напрям, який дасть можливість нашій громаді розвиватися”, – додав Сергій Бойченко.

За інформацією Державної служби геології та надр на території України є поклади 22 з 30 корисних копалин, які входять до переліку критичних для Євросоюзу. Серед них – літій, берилій, рідкоземельні елементи, нікель, кобальт та інші. 

“Післявоєнне відновлення територій – це можливість для залучення інвестицій та іноземного капіталу. Створення не лише підприємства з видобування літієвої руди, а і будівництво заводу з виробництва літієвих акумуляторів або іншої продукції може стати стартом для появи нової високотехнологічної індустрії, яка базується на власній сировині. Під час роботи над інвестиційним паспортом експерти U-LEAD допомагають фахівцям громад бачити можливості та формулювати комплексні проєкти, – зазначив Олег Яременко, керівник Регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Кіровоградській області.

У Національній транспортній стратегії «Drive Ukraine 2030» передбачалося, що через 12 років весь комунальний транспорт та половина особистих авто будуть електричними, тож попит на літієві акумулятори буде високим. Крім того, Україна має плани і щодо розвитку «зеленої» енергетики. І після Перемоги ці плани, хоч і відкориговані, треба буде реалізовувати.

10.02.2023 - 16:36 | Переглядів: 2116
У Добровеличківській громаді шукають інвесторів для розробки літієвих родовищ

Теги:

інвестиції

Область:

Кіровоградська область

Громади:

Добровеличківська територіальна громада

Джерело:

Програма «U-LEAD з Європою»

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...