Час диджитальних змін: нова можливість для цифровізації українських громад

Міжнародна організація SocialBoost в партнерстві з Міністерством цифрової трансформації України та за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» запускає акселераційну програму для громад, яка допоможе створити та реалізувати проєкти цифрової трансформації.


Подати заявку можна на сайті до 20 лютого 2023 року.

Повномасштабне вторгнення росії в Україну піддало ризику реформаційні процеси, серед яких опинилась і реформа місцевого самоврядування. Проте, попри складні умови дефіциту бюджету, зміщення фокусів уваги та нестачі кадрів, громади продовжують запускати процеси цифровізації на місцях. Дотримання громадами пріоритету на побудову цифрової держави стало важливим фактором забезпечення стійкості під час війни як на місцевому, так і на державному рівнях.

Програма «Громада 4.0» допоможе теперішнім і майбутнім лідерам цифрової трансформації сформувати концепції і запустити диджитал-проєкти, засновані на поточних потребах мешканців та органів влади громад. Програма передбачає використання вже наявних технологій та розробку нових рішень задля посилення стійкості, оптимізації цифрових процесів і впровадження інновацій, які сприятимуть відновленню і відбудові країни.

«Сектор інформаційних технологій не перший рік демонструє безпрецедентну стійкість до викликів часу. Державні та комерційні ініціативи кожного дня доводять, що технології грають важливу роль у розвитку країни. «Громада 4.0» стане для українських громад одним з інструментів відновлення та економічного зростання у післявоєнний час. Для формування і розвитку проєктів цифрової трансформації громад SocialBoost буде використовувати багаторічний досвід і практики розвитку стартапів та ІТ-екосистеми України», — говорить Віктор Гурський, виконавчий директор SocialBoost.

З 2019 року Міністерство цифрової трансформації України консолідує зусилля профільних міністерств, органів влади на місцях та громадськості щодо розвитку диджиталізації у громадах. Партнерська підтримка Міністерства забезпечить доступ до найкращих практик і ресурсів, напрацьованих за роки роботи в напрямі інформатизації.

«Цифрова трансформація — один з найважливіших складників розвитку регіонів і передумова успішної децентралізації. Саме тому одним із напрямків роботи Мінцифри є цифровізація громад. Разом з партнерами ми запускаємо акселераційну програму «Громада 4.0», щоб підтримати цифрових інноваторів і надати їм ресурс для пришвидшення локальної цифровізації. Результатом цієї програми стануть проєкти, що сприятимуть післявоєнному відновленню країни й допоможуть будувати цифрову державу», — зазначає Валерія Іонан, заступниця міністра цифрової трансформації України.

Протягом п’яти місяців, з березня до серпня 2023 року, учасники акселераційної програми разом з командними менторами і профільними експертами шукатимуть ідеї, формуватимуть концепції та працюватимуть над складовими пілотних проєктів з цифрової трансформації. Програма передбачає висвітлення тем цифрової економіки, розвитку диджитал-навичок, розбудови цифрової інфраструктури в громадах, диджиталізацію публічних послуг тощо.

Крім того, «Громада 4.0» передбачає створення широкої спільноти представників громад, держслужбовців, менторів, експертів в ІТ і публічному управлінні, цифрових трансформаторів та активістів, що зможуть ефективно спілкуватися, обмінюватися досвідом, ділитися практиками та знаннями.

Програма «U-LEAD з Європою», за підтримки якої реалізується акселераційна програма, вже багато років працює над підсиленням спроможності громад та пріоритезує цифрову трансформацію, як один з ключових важелів розвитку громад:

«Посилення спроможності українських громад у сфері цифрової трансформації є одним із ключових напрямків діяльності Програми «U-LEAD з Європою». Цифрова трансформація вже зробила суттєвий внесок у стійкість України. Наразі заплановано комплекс важливих та необхідних заходів, метою яких є підтримка нинішніх та майбутніх цифрових лідерів у громадах у розробці проєктів цифрової трансформації на місцевому рівні. «Акселератор цифрової незламності» допомагатиме Міністерству цифрової трансформації України в успішному впровадженні політики Уряду. Я радий, що Програма «U-LEAD з Європою» є частиною цієї ініціативи!», — зауважує Андрей Хорват, заступник директора Програми «U-LEAD з Європою» від GIZ.

Проходження програми, успіхи та напрацьовані проєкти учасників висвітлюватимуться у провідних медіа країни та на онлайн-платформах. Завершенням ініціативи «Громада 4.0» стане проведення відкритого демо-дня для представників громад, національних і громадських організацій та медіа, на якому учасники представлять власні проєкти.

До участі у програмі запрошуються громади з населенням до 50 тисяч осіб, які:

  • мають ідеєю проєкту для цифрової трансформації;
  • мають команду з трьох людей, яка складатиметься як з посадових осіб органів місцевого самоврядування, так і представників приватного сектору, працівників комунальних установ, активістів тощо.

SocialBoost планує відібрати 48 громад для участі, а результатом «Громади 4.0» стане розробка принаймні 24 повноцінних концепцій проєктів цифрової трансформації громад, готових до пілотування. Прочитати більше про програму та подати заявку на участь можна на сайті до 20-го лютого 2023 року.

31.01.2023 - 17:08 | Переглядів: 2887
Час диджитальних змін: нова можливість для цифровізації українських громад

Теги:

електронне врядування

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

18 березня 2024

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших питань сфери публічного адміністрування за 1-15 березня 2024 року

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших...

Шведсько-український проєкт PROSTO «Підтримка доступності послуг в Україні» продовжує публікацію осонвних новин та...

18 березня 2024

Межівська громада одною з перших в Україні прийняла Програму відновлення і відбудови

Межівська громада одною з перших в Україні...

Майже рік тут тривала робота над Програмою комлексного відновлення. Стартували у квітні 2023, а затвердили готовий...

18 березня 2024

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені запитання громад

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені...

Місцеві цільові програми є невід'ємною складовою бюджетного процесу для органів місцевого самоврядування. Це...

18 березня 2024

Про зміни у програмі медичних гарантій і як використати їх на користь пацієнтів та лікарень

Про зміни у програмі медичних гарантій і як...

Експерти U-LEAD розповіли учасникам інформаційної сесії про розширення програми медичних гарантій та зміни у...