Місто-супутник Вараш побратався з фінським містом Ловійса

Вараська міська рада та фінський муніципалітет Ловійса схвалили договір про побратимство між містами.


Про це повідомляє офіційний сайт Вараської міської ради.

Зазначається, що співпраця між містами буде ґрунтуватись на основі взаємної вигоди у сфері науки і технологій, зокрема пов’язаної з питаннями та політикою ядерної енергетики, питаннях регіонального розвитку, охорони навколишнього середовища, раціонального використання природних ресурсів та їх відтворення.

«Радий, що ми встановили дружні відносини з містом, котре раніше знали за однойменною атомною станцією, з якою уже контактує Рівненська АЕС. Я переконаний, що завдяки цій співпраці Вараш гармонійно долучиться до спільноти європейських міст-супутників АЕС, які разом вирішують проблемні питання, дбають про розвиток. Вараш, Вараська громада, може стати містком, через який спрямовуватиметься закордонна допомога для відбудови українських міст-супутників, що зазнали жаху окупації. Про допомогу Україні, про підтримку нашої країни у боротьбі за волю і незалежність ми говорили з міським головою Ловійси. Упевнений, що ми відтепер маємо ще одного партнера, такого ж надійного, як наші брати із польського Волува, котрі допомагають і підтримують нас із перших днів повномасштабного вторгнення», – прокоментував Вараський міський голова Олександр Мензул.

Схвалений договір передбачає встановлення дружніх взаємовідносин задля обміну досвідом, контактами, інформацією про промисловість, торгівлю та послуги; сприяння в організації виставок, ярмарків, конференцій та інших заходів. У рамках договору плануються візити делегацій міст для підтримки та розвитку започаткованих спільних проєктів та іншої співпраці.

Також важливим пунктом співпраці представники громад міст визначили питання відбудови України та підтримку українців у місті Ловійса.

«Україна зазнала жорстокого нападу з боку її східного сусіда росії. Фінляндія та вся Європа об’єднані довкола України, у відновленні миру у Європі та територіальної цілісності України. Зараз настав час активізувати співпрацю з Україною та зблизити Україну та Фінляндію також і на місцевому рівні. Фінляндія та Ловійса мають підтримати Україну в нинішній ситуації та у майбутньому сприяти розбудові та розвитку. Угода про побратимство між Варашем і Ловіїсою стане сигналом підтримки, а також офіційною основою для співпраці як у політичних та економічних питаннях, пов’язаних з атомною енергією, так і в питаннях, пов’язаних з демократією, освітою та адміністрацією. Крім того, можна згадати, що місто Ловійса прийняло групу українських громадян [...]. У довгостроковій перспективі питання відбудови України також буде важливим і вимагатиме участі усіх сторін, чому сприяютимуть уже налагоджені відносини», – зазначено у супровідному повідомленні до договору очільника міста Ловіїса Яна Д.Окер-Блома.

Ловійса – одне з двох міст-супутників АЕС у Фінляндії, важливий транспортний та культурний центр. Співпраця між Варашем та Ловійсою розгортається на тлі набуття Україною статусу країни-кандидата на членство в Європейському Союзі.

У квітні 2021 року Вараська громада стала однією з засновниць Асоціації громад зон спостереження АЕС.

«Децентралізація» нагадує, що територіальні громади України для налагодження комунікації з муніципалітетами інших країн та укладання угод про побратимство можуть скористатися методичними рекомендаціями «Міжнародне муніципальне партнерство». Такі рекомендації містять алгоритми дій та практичні поради з налагодження партнерства, успішні приклади вже діючих партнерств, практичні поради щодо особливостей митного та бухгалтерського оформлення різних видів допомоги, яку партнери можуть надавати один одному, інформацію про те, як вибирати партнерів, як організувати роботу відповідних фахівців або підрозділу, а також про фінансування, облік і звітність та багато іншої корисної інформації.

На основі цих рекомендацій Міністерством розвитку громад та територій України розроблено розділ «Партнерство задля відновлення та розвитку» національного порталу «Децентралізація», за підтримки швейцарсько-українського проєкту «Децентралізація для розвитку демократичної освіти» DECIDE та Програми «U-LEAD з Європою».

Ці рекомендації базуються на методології Ради Європи City to City Cooperation, їх підготовлено Радою Європи в рамках Програми «Децентралізація і реформа публічної адміністрації в Україні» на запит Міністерства розвитку громад та територій України.

30.01.2023 - 12:47 | Переглядів: 1975
Місто-супутник Вараш побратався з фінським містом Ловійса

Теги:

партнерство міжнародна підтримка історії війни

Область:

Рівненська область

Громади:

Вараська територіальна громада

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...

28 березня 2024

Вишнівецька громада отримала сучасний ренгентографічний комплекс від Програми USAID DOBRE

Вишнівецька громада отримала сучасний...

Вишнівецька громада на Тернопільщині отримала цифровий ренгентографічний комплекс – таку допомогу їй надала Програма...

28 березня 2024

Результати 5-го щорічного моніторингу 25 ЦНАП: інституційна динаміка та виклики сталого розвитку

Результати 5-го щорічного моніторингу 25 ЦНАП:...

Під час конференції шведсько-українського проєкту PROSTO “Підтримка доступності послуг в Україні” були представлені...

27 березня 2024

Як українським громадам взяти участь в програмі Interreg Europe: процедури та дедлайни

Як українським громадам взяти участь в програмі...

20-21 березня 2024 року відбулася конференція, організована Interreg Europe, під назвою “Europe, Let`s cooperate!”....