У Музеї-майстерні в Теребовлі відкриють першу звукову інсталяцію

 

У Музеї-майстерні в Теребовлянській громаді на Тернопільщині готують до відкриття інтерактивний стенд про цитру Євгена Купчинського. Музичний інструмент, який належав цьому відомому композитору, священнику, віртуозу-цитристу, сьогодні – серед експонатів музею. Незабаром кожен відвідувач зможе почути чарівні звуки цитри та дізнатись про її власника, котрий виступав на одній сцені зі славетною Соломією Крушельницькою. Це буде перший експонат, доповнений звуковим записом, а в планах – створення ще декількох.

 

Фото: Музей-майстерня


– Музей-майстерня став важливою складовою культурно-туристичного напрямку нашої громади, – говорить Теребовлянський міський голова Олег Продан. – Його розвиток не тільки покращує наш імідж, а й додає надходжень до місцевого бюджету. Нові експозиції в майбутньому приваблять більшу кількість туристів, а також будуть цікавими внутрішньо переміщеним особам, які у нас оселилися. Ми дуже цінуємо той досвід, який отримали від міжнародних партнерів з Програми DOBRE.

У 2017 році місцевий історико-краєзнавчий музей реорганізували в Музей-майстерню. Завдяки Програмі USAID DOBRE реконструювали приміщення закладу, згодом почали залучати й інші проєкти міжнародної підтримки, наповнили музей цікавими експонатами та розвивають його далі.

 

 

– Мені пощастило працювати з командою, яка починала перетворення музею, а потім – і очолити його, – розповідає директор Теребовлянського Музею-майстерні Ярослав Ярошевський. – Цікавим елементом реорганізації музею стало доповнення майстернею, в якій кожен може власноруч виготовити сувенір та забрати його з собою на згадку. Працівниці музею Христина Гайдан та Лілія Соха постійно впроваджують нові майстер-класи для дітей та дорослих. Робота майстерні приваблює багато відвідувачів та приносить музею значну частину прибутку. Саме ці кошти ми зараз використовуємо для вдосконалення наших експозицій, створення інтерактивних стендів.

 

Фото: Христина Гайдан, наукова співробітниця музею

 

Торік працівники музею створили стенди про Теребовлянську ратушу, на яких можна погортати фото різних періодів її існування. Розпочали роботу над інтерактивним родинним деревом князя Василька Теребовельського, де можна дізнатись про його родичів, які були королями чи королевами європейських держав, та про всіх його предків. Музей-майстерня, як частина Програми стратегічного та економічного розвитку Теребовлянської громади, від початку реорганізації зосередив свою роботу в напрямках туризму, культури, освіти та професійної орієнтації молоді.

У грудні, до Дня Святого Миколая, в Музеї-майстерні відкрили виставку іграшок легендарної Теребовлянської фабрики ялинкових прикрас, новорічних і різдвяних листівок та марок із різних країн світу.

 

 

Для відвідувачів команда музею також провела ряд цікавих майстер-класів із виготовлення святкових листівок із фетру, випічки пряників, виготовлення свічок, розпису підсвічників та миловаріння.

На території музею можна придбати сувеніри місцевого Туристично-інформаційного центру.

 

 

Такий маркетинг сприяє промоції місцевого бізнесу, а отже – й збільшенню надходжень до бюджету громади. А команда Програми DOBRE консультувала виконавців проєкту щодо налагодження співпраці між місцевим бізнесом та державними структурами.

– У Теребовлі є багато місцевих лідерів, які й рухають позитивні зміни в своїй громаді, – каже координатор проєктів та програм із місцевого економічного розвитку Програми USAID DOBRE Віталій Юрків. – Вони комплексно підійшли до співпраці з партнерами, в тому числі з Програмою DOBRE. І що важливо, концентрують отриману допомогу саме там, де вона потрібна. Бо здатність громади ефективно управляти доступними їй ресурсами дуже важлива для подальшого розвитку започаткованих проєктів.

Проєкти, реалізовані в Теребовлянській громаді, демонструють сталість: всі вони передбачають доходи від операційної діяльності. І також наповнюють місцевий бюджет.

 

 

Тривала історія партнерства Програми агентства США з міжнародного розвитку «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE) та Теребовлянської громади – яскравий приклад ефективного партнерства. За час цієї співпраці в Теребовлянській громаді проведено близько двох десятків навчально-тренінгових кампаній, у тому числі навчальних візитів для представників із інших громад. Окрема велика увага фахівцями DOBRE приділена навчанню старост громади, а також роботі з уже сформованим молодіжним консультативно-дорадчим органом – Молодіжною міською радою.

За інформаційно-технічної підтримки партнерів DOBRE на офіційному сайті Теребовлянської громади свого часу запрацювали дві додаткових платформи: система електронних петицій та платформа «Громадський бюджет». Експертну підтримку партнерів програми отримала й розробка стратегічного плану розвитку громади, плану місцевого економічного розвитку, плану покращення послуг.

Загалом, за підтримки Програми DOBRE в Теребовлянській громаді втілено цілий ряд цікавих проєктів.

Теги:

культура історії війни

Область:

Тернопільська область

Громади:

Теребовлянська територіальна громада

Джерело:

Український кризовий медіа-центр

Поділитися новиною:

Читайте також:

18 березня 2024

Межівська громада одною з перших в Україні прийняла Програму відновлення і відбудови

Межівська громада одною з перших в Україні...

Майже рік тут тривала робота над Програмою комлексного відновлення. Стартували у квітні 2023, а затвердили готовий...

07 березня 2024

Як Мостиська громада залучає мешканців до цивільного захисту

Як Мостиська громада залучає мешканців до...

Мостиська громада, що на Львівшині, за допомогою міжнародних партнерів створила добровільну пожежну команду у селі...

22 лютого 2024

«Мало – просто щось купити дітям. Їм треба голос». Як у Терешківській громаді працюють зі шкільним бюджетом

«Мало – просто щось купити дітям. Їм треба...

Авторка: Марія Булейко (Марковська) У 2018-му році до Терешківської сільської громади, що на Полтавщині, увійшли...

22 лютого 2024

«Треба вирішувати проблеми спільно, а успіхами ділитися з іншими». DECIDE розвиває співробітництво громад у сфері освіти

«Треба вирішувати проблеми спільно, а успіхами...

Швейцарсько-український проєкт DECIDE не тільки активізує життя громад, а ще й стимулює їх до створення спільних...