Організація процесу поводження з відходами від руйнувань в громадах: як правильно здійснити перші кроки

“U-LEAD з Європою” допомагає громадам долати щоденні негативні наслідки агресії російської федерації (рф). Серед цих наслідків особливої уваги потребує питання поводження з відходами від руйнувань.

Восени 2022 року громадам були презентовані інфографіки (посилання 1посилання 2посилання 3посилання 4) щодо загальних питань управління відходами в громадах, що приймають внутрішньо-переміщених осіб та/або зазнали руйнувань внаслідок військової агресії росії.

Сьогодні, серед актуальних питань для громад, які перебувають в зоні активних бойових дій або ж були окупованими та зазнали руйнувань і пошкоджень своєї інфраструктури є: з чого почати, як організувати, звітувати, зберігати та використовувати відходи від руйнувань.

За даними Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, лише на деокупованих  територіях Київської, Чернігівської та Сумської областей від руйнувань будівель та споруд через дії рф утворилося близько 15,2 млрд тонн відходів. В Україні знищено понад 200 тисяч легкових і вантажних транспортних засобів, а також накопичено вже понад 325 тисяч тонн відходів знищеної  техніки.

За попередніми підрахунками аналітиків, понад 2,4 мільйона українців мають зруйноване або суттєво пошкоджене житло. Ця цифра є орієнтовною, оскільки точно порахувати кількість житла непридатного для проживання в нинішніх умовах неможливо, і, на жаль, його кількість збільшується з кожним днем.

За даними обласних військових адміністрацій, з кінця лютого до середини жовтня поточного року на доступних для підрахунку територіях зафіксовано майже 160 тисяч пошкоджених або зруйнованих об'єктів, з яких 60 відсотків зруйновані більш, ніж наполовину. Серед пошкоджених об'єктів нерухомості переважають житлові приміщення – понад 142 тисячі.

Враховуючи значний ступінь пошкодження інфраструктури, що призводить до збільшення відходів від руйнувань, Кабінет Міністрів України затвердив окремі нормативно-правові акти, які встановлюють:

  • порядок виконання невідкладних робіт щодо ліквідації наслідків збройної агресії рф, пов’язаних із пошкодженням будівель та споруд (посилання);
  • порядок виконання робіт з демонтажу об’єктів, пошкоджених або зруйнованих внаслідок надзвичайних ситуацій, воєнних дій або терористичних актів (посилання);
  • порядок поводження з відходами, що утворились у зв’язку з пошкодженням (руйнуванням) будівель та споруд внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій або проведенням робіт з ліквідації їх наслідків (посилання).

Для якісного та зрозумілого висвітлення зазначених нормативно-правових актів Програма «U-LEAD з Європою» розробила відповідні інформаційні матеріали, які ви знайдете у Медіа-бібліотеці Програми.

Ці інформаційні матеріали є простим та доступним путівником громад щодо поводження з відходами руйнувань та допоможуть ефективно і швидко реагувати на виклики в сфері управління відходами.

22.12.2022 - 14:30 | Переглядів: 2142
Організація процесу поводження з відходами від руйнувань в громадах: як правильно здійснити перші кроки

Приєднані файли:

Теги:

управління відходами війна

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...