Гранти для підтримки мікропідприємств, в тому числі релокованих та тих, якими керують жінки

Міжнародна організація з міграції (МОМ), Агентство ООН з питань міграції, в рамках реалізації проєкту «Розвиток МСП: економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та відновлення бізнесу» запрошує мікропідприємства взяти участь у програмі грантів.


Ініціатива спрямована на надання підтримки мікропідприємствам, які перемістилися або працюють у Закарпатській, Івано-Франківській, Львівській, Тернопільській, Київській, Чернігівській, Сумській та Полтавській областях.

Основною метою проєкту є підтримка економіки України шляхом сприяння збереженню та створенню робочих місць, відновленню виробництва та задоволенню попиту населення на критичні товари та послуги.

Максимальна сума гранту — 4 500 євро у гривневому еквіваленті за обмінним курсом ООН, який змінюється у перший та п’ятнадцятий дні кожного місяця. Поточний курс ООН можна знайти тут: https://treasury.un.org/operationalrates/OperationalRates.php.

Звертаємо увагу, що одержувач гранту самостійно відповідає за сплату всіх податків, зборів, мита та інших нарахувань, пов’язаних із отриманням гранту.

Розглянуті будуть лише заявки мікропідприємств, які мають не менше одного року досвіду роботи (зареєстровані до вересня 2021 року включно) та працевлаштовують до 10 осіб. Подавайте заявку лише, якщо ваш бізнес належить хоча б до однієї зі вказаних нижче категорій:

  1. мікропідприємства, які перемістилися з постраждалих від війни областей України до Закарпатської, Івано-Франківської, Львівської, Тернопільської, Київської областей;
  2. мікропідприємства, які працюють у Закарпатській, Івано-Франківській, Львівській, Тернопільській, Київській, Чернігівській, Сумській та Полтавській областях;
  3. мікропідприємства, які очолюють жінки та які релокувалися або здійснюють діяльність у Закарпатській, Івано-Франківській, Львівській, Тернопільській, Київській, Чернігівській, Сумській та Полтавській областях.

Якщо ваш бізнес належить одночасно до декількох із перерахованих категорій (наприклад, релокований бізнес, який очолює жінка), зазначте всі відповідні категорії, проте подавайте лише ОДНУ заявку.   

Пріоритет у рамках цього конкурсу буде надано мікропідприємствам, які:

  • створюють хоча б одне додаткове робоче місце;
  • створюють додану вартість;
  • виробляють товари/надають послуги, які повністю/частково орієнтовані на експорт, підвищують свій експортний потенціал або шукають можливості для експорту;
  • виробляють товари/надають послуги, які є критичними або яких недостатньо на ринку;
  • відновлюють розірвані ланцюжки постачання у певних галузях економіки;
  • використовують інноваційні технології;
  • сприяють відновленню довкілля;
  • створюють можливості для працевлаштування таких категорій осіб: людей з інвалідністю, мігрантів, внутрішньо переміщених осіб (ВПО) та/або батьків великих сімей (з трьома чи більшою кількістю дітей).

Грант може бути використаний на такі заходи:

  • придбання спеціалізованого обладнання, інструментів, потрібних для виробництва/переробки та інших заходів мікропідприємства;
  • орендування приміщень (на термін до 4-х місяців);
  • ремонт чи облаштування приміщень (включно з придбанням меблів, стелажів тощо);
  • створення додаткових робочих місць;
  • придбання сировини для виробничого процесу;
  • перевезення обладнання/персоналу;
  • розвиток експорту (ліцензування, дозволи, пошук нових зовнішніх ринків тощо)
  • інші необхідні для адаптації у військовий час заходи.

Усі заходи повинні бути заплановані на термін, що не перевищує 4 місяці.

Від одного підприємства допускається подача лише ОДНІЄЇ заявки.

Підприємствам, які отримали грант від МОМ у рамках попереднього конкурсу «Розвиток МСП (травень-вересень 2022 року)», підтримка надана не буде.

Гранти НЕ БУДУТЬ надані мікропідприємствам із таких галузей:

  • виробництво або торгівля зброєю та військовим спорядженням;
  • виробництво або торгівля алкогольними напоями;
  • виробництво або торгівля тютюновими виробами;
  • виробництво або торгівля радіоактивними матеріалами;
  • виробництво, торгівля або використання необроблених азбестових волокон;
  • виробництво або торгівля фармацевтичними препаратами;
  • виробництво або торгівля пестицидами/гербіцидами, які зняті з міжнародного виробництва або заборонені.

Заповніть заявку за цим посиланням.

Кінцевий термін подання запитів на роз’яснення — 17 жовтня 2022 року. Запити на роз’яснення подаються на електронну пошту: smeboost@iom.int.

Кінцевий термін подання заявок — 31 жовтня 2022 року.

Про результати розгляду заявок будуть повідомлені лише попередньо відібрані мікропідприємства. Мікропідприємства, які потрапили до шорт-листа, отримають сповіщення до 21 листопада 2022 року.

14 жовтня 2022 року об 11:00 МОМ проведе вебінар, під час якого Ви зможете отримати роз’яснення щодо процесу подання заявок. Посилання для реєстрації на вебінар:

Посилання для реєстрації (http://surl.li/dgnnb)

Відеозапис вебінару буде доступний на сайті Business.Diia за посиланням: https://business.diia.gov.ua/marketplace/finansuvanna – в розділі грантові програми (Програма SME Boost / Розвиток МСП)

Етапи та критерії оцінювання заявок:

Перший етап. Попереднє оцінювання

1) Перевірка на відповідність технічним параметрам і критеріям прийнятності (повнота та правильність заповнення заявки, відповідність критеріям для мікропідприємства, рік реєстрації тощо).

Заявки будуть відібрані згідно з формальними критеріями та пріоритетами для відбору підприємств у рамках цього оголошення.  Заявки, які не пройдуть технічне оцінювання, будуть відхилені.

Другий етап. Презентація бізнес-планів

Попередньо відібрані кандидати будуть запрошені на наступний етап, на якому заявник повинен буде підготувати більш деталізовану заявку (бізнес-план) і презентувати проєкт відбірковій комісії, до якої входитимуть експерти МОМ, партнерських організацій та органів державної влади національного або обласного рівня.

Буде проведена додаткова перевірка відповідності критеріям прийнятності (рік реєстрації, діяльність підприємства, зобов’язання створити певну кількість робочих місць тощо).

Для прийняття остаточного рішення щодо надання гранту представники МОМ можуть здійснювати додаткові моніторингові візити на підприємство або заплановане місце ведення бізнесу.

2) Під час другого етапу, експерти МОМ оцінюватимуть бізнес-плани за такими критеріями:

Критерій
Максимальний бал
Питома вага
Доцільність бізнесу (додана вартість, товар/послуга, розмір і тенденції ринку, частка ринку та обсяг продажів, цільова аудиторія)
10
15%
Аналіз конкурентного середовища (аналіз конкурентів, включаючи їхні сильні та слабкі сторони, географію, частку ринку, ціни)
10
5%
Маркетинговий план (рекламна стратегія, яку підприємство впровадить для продажу своїх товарів/послуг)
10
5%
Операційний план (опис процесу переміщення, місцезнаходження, приміщення, матеріальних ресурсів (обладнання тощо), плану відновлення виробництва)
10
15%
План управління персоналом (управління та організаційна структура, наявність кваліфікованого персоналу та досвідченої команди)
10
15%
Фінансові результати бізнесу (прогнозований фінансовий звіт і рух коштів)
10
15%
План використання гранту (доцільність і економічна ефективність запланованих витрат, чіткі та вимірювані цілі, які будуть досягнуті завдяки кожному траншу, надання вчасного фінансового звіту)
10
10%
Сталість (здатність вести бізнес без негативного впливу на довкілля (енергоефективність, безвідходність) та з користю для громади (працевлаштування вразливих категорій населення, наприклад, ВПО)
10
10%
Оцінка ризиків і план їхнього пом’якшення

10

10%

 

Третій етап. Підписання договору та надання гранту

Схвалення планів використання грантів та підписання грантових договорів між МОМ і підприємствами, які успішно пройшли другий етап відбору.

****

Відібрані в першому раунді кандидати будуть окремо поінформовані про розклад та терміни проведення наступних раундів відбору.


Конкурс проводиться в рамках проєкту “Розвиток МСП: економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та відновлення бізнесу”, який втілюється Міжнародною організацією з міграції (МОМ) та фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини через Банк розвитку KfW. Проєкт реалізується у партнерстві з Міністерством економіки України та Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України. При впровадженні грантового компоненту МОМ співпрацює з Офісом з просування експорту та підприємництва, а також з обласними державними адміністраціями.

12.10.2022 - 10:50 | Переглядів: 3270
Гранти для підтримки мікропідприємств, в тому числі релокованих та тих, якими керують жінки

Теги:

грант розвиток бізнесу

Область:

Закарпатська область Івано-Франківська область Київська область Львівська область Полтавська область Сумська область Тернопільська область Чернігівська область

Джерело:

Громадський Простір

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...