Тростянецька громада попри наслідки окупації працює над створенням колективного центру допомоги переселенцям

 

Тростянецька міська громада більше місяця перебувала під окупацією та зазнала значних пошкоджень не тільки закладів соціальної та комунальної сфери, а й приватних житлових будинків. Але не дивлячись на всі наслідки окупації, Тростянецька громада наразі приймає понад 1,2 тисячі переселенців та шукає ресурси для їх облаштування й інтеграції. 


Як повідомила заступниця Тростянецького міського голови Олена Волкова, найбільше людей в громаду прибуло з Харківщини, Донеччини та інших громад Сумщини. Трохи менше з Луганщини, Київщини, Херсонщини та Запорізької області. Деякі знімають житло, хтось мешкає у родичів, хтось живе у соціальному гуртожитку.

«Найбільшою проблемою є розселення ВПО. Заселяємо в пусті будинки, якщо є. Але жодного колективного центру ВПО у нас не було. Наприкінці серпня рішенням виконкому ми визначили 9 об’єктів, які будуть пристосовуватися під житло для переселенців. Одним із таких об’єктів визначено соціальний гуртожиток – на його базі плануємо створити колективний центр для ВПО», - зазначила Олена Волкова.

За її словами, у переліку об’єктів для облаштування житла переселенцям й заводський будинок культури, комунальні будинки, деякі з приміщень у старостинських округах. Частину з будівель планується повністю обладнати під житло, іншу – частково.

«Ми шукаємо ресурси для облаштування та ремонту зазначених об’єктів. Співпрацюємо з міжнародними партнерами у різних напрямках, наприклад з фондом ООН, благодійними організаціями. У планах – створення модульного містечка для переселенців», - коментує заступниця голови.

Крім залучення грантових та благодійних коштів, громада планує використати залишки коштів цільової субвенції від будівництва спортивного комплексу (басейну), які під час воєнного стану відповідно до пункту 222 розділу VI «Прикінцеві та перехідні положення» Бюджетного кодексу України можна використовувати для допомоги ВПО чи територіальної оборони.

«Ми направили відповідного листа до Міністерства молоді та спорту і чекаємо на дозвіл використання залишків субвенції для облаштування житла для внутрішньо переміщених осіб.  Чекаємо ми й на позитивну відповідь й від Мінсоцполітики, на фінішній прямій ремонт будівлі в якому працюватиме притулок для людей, що постраждали від домашнього насилля або насильства за ознакою статі. Створено притулок за рахунок також цільової субвенції, очкуємо на дозвіл використовувати частину будівлі для ВПО, а іншу – за призначенням притулку», - зазначила Олена Волкова.

Також, як повідомила заступниця голови громади, переселенців треба забезпечити не тільки житлом, а й допомогти їм адаптуватися до життя в нових умовах. З цією метою громада спільно з експертами Програми U-LEAD розпочала роботу над програмою інтеграції ВПО:

«За статистикою, 30% ВПО залишаються жити там, куди переїхали. Для нас це важливо, адже громада може розвиватися тільки там, де є люди. Ми зацікавлені, щоб вони залишилися жити на нашій території, саме тому готові працювати не тільки над облаштуванням житла, а й над інтеграцією цих людей. Саме тому вирішили попрацювати з U-LEAD над зазначеною програмою, аби отримати від експертів інструменти вирішення проблем ВПО, зрозуміти, що треба робити та як допомогти людям відчути піклування, допомогти їм знайти своє місце в нашій громаді».

Теги:

історії війни соціальні послуги війна

Область:

Сумська область

Громади:

Тростянецька територіальна громада

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

29 березня 2024

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Що таке проєктний офіс і навіщо його створювати громаді? Яким він має бути і які функції на нього можна покласти?...

29 березня 2024

У Вижницькій громаді модернізують систему водопостачання за допомогою Програми USAID DOBRE

У Вижницькій громаді модернізують систему...

Система централізованого водопостачання у Вижниці Чернівецької області була побудована майже півстоліття тому. За цей...

29 березня 2024

Стартує новий напрям з підтримки реформи професійної освіти в Україні у межах Швейцарсько-українського проєкту DECIDE

Стартує новий напрям з підтримки реформи...

  Швейцарсько-український проєкт DECIDE у партнерстві з Міністерством освіти і науки України запускає новий...

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...