Громади мають інструмент для збільшення потужності електромереж, але не користуються ним, - представниця НКРЕКП

Існує інструмент, який дозволяє громадам збільшити потужність електричних мереж, наприклад для будівництва технопарку, і не платити за будівництво нових підстанцій.


Про це розповіла членкиня Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг Ольга Бабій під час IX Всеукраїнського Форуму місцевого самоврядування, що проходить сьогодні у Львові.

«Монополісти завжди будуть прагнути, щоб за приєднання до електричних мереж заплатив бізнес. Але є «секрет», який може бути корисним органам місцевого самоврядування. З 2021 року Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг встановила для Обленерго стимулююче тарифоутворення. В тарифі на розподіл цих компаній є норма прибутку, яка спрямована в тому числі на розвиток їхніх мереж. Для того, щоб Обленерго розвивали свої мережі з врахуванням потреб розвитку регіонів, вони частину коштів мають витрати на будівництво нових об’єктів, які дозволять підвищити якість електропостачання та збільшити потужність. Всі плани розвитку і відповідні інвестиційні програми Обленерго погоджують з обласними адміністраціями. І якщо громада має план розвитку, де вказано коли і як вона хоче збільшити потужність електричних мереж, то, звернувшись до Обленерго і обласної адміністрації, вона має великий шанс, що нова підстанція, яка вкрай необхідна, потрапить до інвестиційної програми Обленерго. І тоді громада може не використовувати на це кошти», - пояснила Ольга Бабій.

На жаль, за її словами, Обленерго не зацікавлені розповідати, що такий інструмент у громад є. Але громадам варто пробувати, бо вже є міста, які цим інструментом скористалися і мають що запропонувати наприклад релокованим підприємствам.

«Взагалі, громадам варто вчитися відстоювати свої права, щоб знати, як діяти у тій чи іншій ситуації з постачанням енергоресурсів. Не соромтеся говорити про ваші проблеми, не чекайте, що монополісти розкажуть вам, як зробити вигідніше для вас. Ви маєте належним чином планувати свої витрати, свої бюджети. Ви маєте розуміти, наприклад, що ринок електроенергії сезонний, електрика влітку дешевша, а взимку – дорожча, тому укладати тендерні договори варто саме з умовами гнучкості змін. Ви маєте звертати увагу на ті договори, які укладаєте з постачальниками газу. Ви маєте слідкувати, що у вас відбувається з тендерними процедурами, бо коли в минулому році за законом змінилася тендерна процедура по постачальниках універсальних послуг, на жаль, за результатом року 3 тисячі бюджетних організацій «впали» на постачальника останньої надії, а це - на 35% дорожча електрика… На жаль, громади мають багато інструментів, якими не користуються. Але ми відкриті до діалогу з органами місцевого самоврядування, готові давати поради і роз’яснення тим, хто цього потребує…», - сказала Ольга Бабій.

22.09.2022 - 14:55 | Переглядів: 2047
Громади мають інструмент для збільшення потужності електромереж, але не користуються ним, - представниця НКРЕКП

Теги:

інфраструктура бюджет війна ЖКГ

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

29 березня 2024

У Вижницькій громаді модернізують систему водопостачання за допомогою Програми USAID DOBRE

У Вижницькій громаді модернізують систему...

Система централізованого водопостачання у Вижниці Чернівецької області була побудована майже півстоліття тому. За цей...

29 березня 2024

Стартує новий напрям з підтримки реформи професійної освіти в Україні у межах Швейцарсько-українського проєкту DECIDE

Стартує новий напрям з підтримки реформи...

  Швейцарсько-український проєкт DECIDE у партнерстві з Міністерством освіти і науки України запускає новий...

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...