Війна не сприяє розвитку місцевої демократії і демократії в цілому, тому демократичні країни мають робити усе можливе для перемоги України, - В’ячеслав Негода

 

Відбулася зустріч заступника Міністра розвитку громад та територій України В’ячеслава Негоди з Програмним директором транснаціональної організації «Європейський регіональний фонд розвитку», кандидатом на посаду Генерального секретаря Конгресу місцевих та регіональних влад Ради Європи паном Мет’ю Морі.

«Війна не сприяє розвитку місцевої демократії і демократії в цілому. Колеги з інших країн дивуються, як нам в умовах війни вдається забезпечувати ефективне функціонування місцевого самоврядування. І дійсно, якби ми не провели децентралізацію, не створили спроможні громади, здатні забезпечувати власну безпеку, підтримувати одне одного, допомагати армії, ми мали б зараз набагато гіршу ситуацію в країні. Війна довела правильність реформи місцевого самоврядування, її необхідність для втілення і захисту демократичних цінностей в Україні. Тому впевнений, що демократичні країни і надалі робитимуть усе можливе для нашої перемоги, яка буде не лише перемогою України, а всього демократичного світу», - сказав В’ячеслав Негода.

У свою чергу Мет’ю Морі зазначив, що його надихає і вражає побачене в Україні.

«Вражений тим, що побачив тут. Перебуваючи у стані війни, ви вже маєте конкретні проекти з відбудови громад і країни. Ви вірите у свою перемогу і тому в неї вірять ваші партнери. Впевнений, що після війни Україна досягне ще більш високого рівня демократії, в тому числі, і завдяки децентралізації. Ми бачимо, як мужньо спроможні українські громади протистоять викликам, а отже вони мають величезне бажання і потенціал для розвитку і захисту демократичних цінностей. Тому ми і надалі готові допомагати і підтримувати вас. Впевнений, Україна стане зразком того, як навіть у надскладних умовах можна розвивати місцеву демократію і впроваджувати децентралізацію», - сказав Мет’ю Морі.

В ході зустрічі В’ячеслав Негода нагадав, що для поглиблення співробітництва між місцевим самоврядуванням України та країн-членів Ради Європи, Мінрегіон за підтримки Програми Ради Європи «Децентралізація і реформа публічної адміністрації в Україні» розпочав роботу зі сприяння територіальним громадам України в розширенні співпраці з муніципалітетами інших країн.

«Завдяки партнерству з муніципалітетами інших країн українські громади залучають гуманітарну допомогу і зміцнюють міжнародну підтримку України у всьому світі. Вже сьогодні завдяки такій співпраці ми маємо велику підтримку у вирішенні невідкладних проблем деокупованих територій. Очевидно, що розвиток таких партнерств і в подальшому буде відігравати значну роль у відновленні України. Сподіваюсь, що Конгрес місцевих та регіональних влад Ради Європи також підтримає нашу ініціативу і сприятиме зміцненню міжмуніципальних відносин українських громад з муніципалітетами країн-членів Ради Європи», - зазначив В’ячеслав Негода.

Як відомо, у березні 2022 року під патронатом Конгресу місцевих та регіональних влад Ради Європи створена онлайн-платформа «Cities4Cities» для кращої координації необхідної допомоги, зокрема гуманітарної, між українськими та європейськими містами.


Конгрес місцевих і регіональних влад Ради Європи є консультативним органом, який представляє інтереси органів місцевих і регіональних влад 47-и держав-членів Ради Європи. Пріоритетами Конгресу є захист інтересів органів місцевих і регіональних влад, забезпечення їх участі у процесах європейської інтеграції, моніторинг дотримання державами-членами Ради Європи положень Європейської хартії місцевого самоврядування та спостереження за місцевими та регіональними виборами в цих країнах.

Приєднані зображення:

Теги:

міжнародна підтримка В'ячеслав Негода Мет’ю Морі

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

29 березня 2024

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Що таке проєктний офіс і навіщо його створювати громаді? Яким він має бути і які функції на нього можна покласти?...

29 березня 2024

У Вижницькій громаді модернізують систему водопостачання за допомогою Програми USAID DOBRE

У Вижницькій громаді модернізують систему...

Система централізованого водопостачання у Вижниці Чернівецької області була побудована майже півстоліття тому. За цей...

29 березня 2024

Стартує новий напрям з підтримки реформи професійної освіти в Україні у межах Швейцарсько-українського проєкту DECIDE

Стартує новий напрям з підтримки реформи...

  Швейцарсько-український проєкт DECIDE у партнерстві з Міністерством освіти і науки України запускає новий...

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...