Продовольча безпека громад під час війни: ключові тези

 

21 липня 2022 року в Українському кризовому медіа-центрі представники влади, місцевого самоврядування та експерти обговорили питання продовольчої безпеки громад під час війни через призму глобального та локального поглядів. Обговорення організоване спільно Міністерством розвитку громад та територій України та Проєктом USAID «ГОВЕРЛА».

Внесок України до світового продовольчого ринку в 2021 році був еквівалентним забезпеченню харчуванням 400 мільйонів людей. Повномасштабне вторгнення РФ в Україну порушило системи виробництва, переробки та постачання продовольства, зокрема, на міжнародний ринок. У контексті наближення зими та ризику підриву посівного сезону озимих культур постає питання про створення запасу продовольства. Від цього залежить продовольча безпека не лише України, а і інших країн світу.

«Ми пишаємося тим, що громади в Україні наполегливо працюють, щоб забезпечити продовольчу безпеку та добробут своїх мешканців навіть у ці важкі часи. Місцеві лідери докладають зусиль для накопичення продовольчих резервів для громадян, у тому числі для внутрішньо переміщених осіб, а також підтримують ланцюги постачання та місцевих виробників сільськогосподарської продукції. Вкрай важливо працювати в партнерстві з Урядом та міжнародними проєктами, щоб спільно знаходити шляхи для вирішення цих викликів. Проєкт USAID «ГОВЕРЛА» радий сприяти діалогу між різними інституціями для зміцнення спроможності місцевого самоврядування, забезпечення продовольчої безпеки у громадах, а також їхньої взаємопідтримки в цій ситуації. Ми продовжуватимемо підтримувати ці зусилля громад», - зазначив Габріель Абрагам, керівник Проєкту USAID «ГОВЕРЛА».

 

 

На громади сьогодні покладено відповідальність не лише виконувати свої безпосередні обов’язки, а і справлятися з новими викликами, які принесла війна. Територіальні громади є надійним тилом української армії, яка захищає Україну.

«Перед громадами виникла ціла низка складних викликів, про які ми не думали ще до війни, а разом з тим і громади стали дуже активними центрами опору протидії окупантам і по сьогоднішній день демонструють мужність, а завдяки стійкості громад, завдяки наполегливості, завдяки праці всіх служб і місцевих органів влади вдається долати нові виклики і забезпечувати функціонування системи надання послуг. І одне з найголовніших питань, яке сьогодні стоїть перед багатьма територіальними громадами - сільськогосподарське виробництво. Тому дуже важливо, щоби територіальні громади звернули увагу на те, як підтримати місцевий бізнес, розвивати місцеві виробництва, переробку, як залучати громадян до цієї роботи, допомагати їм, щоб зміцнити продовольчу безпеку», - сказав В’ячеслав Негода, заступник Міністра розвитку громад та територій України.

 

 

Політика Уряду України в сфері забезпечення продовольчої безпеки змінюється відповідно до викликів та з урахуванням напрацювань, які підтвердили свою практичну спрямованість. Зокрема, було прийнято план зі забезпечення продовольчої безпеки в умовах воєнного стану. Це комплекс дій, який передбачає моніторинг стану продовольчої безпеки і сільськогосподарської інфраструктури в цілому; надання підтримки виробникам харчових продуктів; надання адресної допомоги соціально вразливим категоріям населення; централізований контроль за цінами на продукти.

«Заходи щодо забезпечення продовольчої безпеки Уряд почав реалізовувати з перших днів війни. Цей план - це парасолька об'єднання усього, що було напрацьованого з 25 лютого», - пояснив Тарас Висоцький, заступник Міністра аграрної політики та продовольства України.

 

 

Представники громад під час обговорення розповіли, що у громадах прийняті програми продовольчої безпеки. Громади, зокрема, намагаються підтримати аграріїв, які здійснюють посівну, надати необхідну допомогу вимушеним переселенцям, обладнати місця для проживання внутрішньо переміщених осіб, якщо це можливо.

Ігор Гриньків, голова Золочівської громади Львівської області, зазначив, що для посилення продовольчої спроможності громада передала землю невеликими шматками в користування дрібним фермерам, які взялися забезпечувати громаду продовольством. Наразі вони розчищають землю, яка роками не використовувалася, та готують її до посівної. Згодом урожай зможуть переробити на муку у місцевих млинах та забезпечити мешканців продуктами. Також громада допомагає громаді-тезці з Харківської області, яку системно обстрілюють. Зараз у громаді шукають партнерів для облаштування житла для людей, які втратили свої домівки.

Віктор Сущик, голова Вишнівської громади Волинської області, сільська рада віддала в оренду 520 га земель не найкращої якості, проте аграрії змогли її обробити та зібрати врожай. Оскільки Вишнівська громада розташована близько до кордону із Республікою Білорусь, то особлива увага влади приділяється безпековим питанням. Зараз громада працює над програмою створення продовольчої безпеки.

Сергій Мазур, голова Балтської громади Одеської області, зазначив, що урожайність цьогоріч складає 70%, порівняно із минулим роком. Закриття морських шляхів і унеможливлення експорту ставить значні ризики для ведення аграрного бізнесу. Втім громада встигає підтримувати захисників України та мешканців деокупованих територій. Сергій Мазур говорить, що громада вже виділила близько 7 млн грн із місцевого бюджету на закупівлю продуктів і виготовила сотні тонн продукції харчування, передала більше 200 тонн питної води. У Балтській громаді не залишилося жодного гектару землі, яка не була засіяна. Землі колишніх колгоспів було передано в користування з однією метою - отримати врожай. Наразі громада працює над тим, аби посилити спроможності у переробці зернових на борошно, зокрема задля збільшення виробничих потужностей наявних сільськогосподарських підприємств та створення нових.

Втім, у місцевих аграріїв виникає проблема із реалізацією за цінами, які дозволять принаймні закінчити урожай без боргів. Олександр Грицаєнко, голова Лубенської громади Полтавської області пояснив:

«Ми вдячні Міністерству і Уряду за те, що вони оперативно приймають рішення, але на сьогоднішній день для аграрних виробників головне - не тільки виростити продукцію, але й реалізувати її за цінами, які б давали можливість хоча б повернути витрачені кошті на цю продукцію, і далі продовжувати готуватися до зимніх посівів, збирання уже пізніх культур. Уряд і держава мають бути гравцем на ринку сільськогосподарської продукції і намагатися викупити за максимальними цінами, які можуть дозволити. Це дало б можливість  забезпечити продовольчу безпеку на рівні держави. А те, що ми можемо зробити на рівні місцевого самоврядування: прийняття програм, купівля та складання запасів, - ми робимо».

 

 

Також у заході взяли участь Іван Слободяник, виконавчий директор Всеукраїнської асоціації громад; Сергій Шевель, заступник виконавчого директора Всеукраїнської асоціації ОТГ; Наталія Гнидюк, заступниця керівника Проєкту USAID «ГОВЕРЛА»; Ксенія Сидоркіна, директорка Програми USAID AGRO; Тетяна Лебухорська, старший сектор лід проєкту SURGe, «Супровід урядових реформ в Україні», керівниця ініціативи «Сади Перемоги»; Олег Нів’євський, доцент, віцепрезидент з економічної освіти Київської школи економіки.

 

 

ПЕРЕГЛЯНУТИ ПРЕЗЕНТАЦІЇ СПІКЕРІВ


Захід організовано Українським кризовим медіа-центром у рамках проєкту «Комунікаційна підтримка територіальних громад України у вдосконаленні координації та інформаційно-роз’яснювальної роботи», що став можливим завдяки Агентству США з міжнародного розвитку (USAID) та щирій підтримці американського народу через Проєкт USAID «ГОВЕРЛА». Зміст цього заходу не обов’язково відображає погляди USAID та Уряду США.

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...