«Вітаємо кожен крок назустріч новим побратимським відносинам між громадами та зарубіжними муніципалітетами», - В'ячеслав Негода

Мінрегіон України нарощує темпи роботи, спрямованої на налагодження партнерських, побратимських відносин між українськими громадами та зарубіжними муніципалітетами, опираючись на підтримку міжнародних проектів технічної допомоги, які працюють у сфері децентралізації.

8 липня за сприяння Програми «U-LEAD з Європою»  відбувся третій за останні кілька тижнів Форум солідарності «Мости довіри між Україною і Словенією: партнерства, що сповнюють надією та рятують життя», який залучив лідерів місцевого самоврядування громад двох країн.

Словенські муніципалітети, з початку нападу армії рф на Україну, миттєво відреагували на потреби українських громад, доставляючи їм предмети першої необхідності. Цього літа планується організувати літні табори та стажування між словенськими і українськими громадами-партнерами.

Слова вдячності словенському народу та Уряду Словенії під час Форуму висловив заступник Міністра розвитку громад та територій В’ячеслав Негода. Він наголосив на важливості для українців відчувати підтримку дружніх до України держав.

Заступник Міністра відзначив, що саме децентралізація владних повноважень і реформування місцевого самоврядування, в чому активно Україні допомагала і Словенія через програму «U-LEAD з Європою», зробили українські громади значно сильнішими. Ефективність реформи доведена потужним рівнем опору, які чинять громади окупаційним військам. А це організація і підтримка підрозділів територіальної оборони, і допомога Збройним Силам України, і постійна опіка людьми, які вимушені тікати від війни, і забезпечення якісних і доступних послуг для громадян, незважаючи на виклики.

В’ячеслав Негода звернув увагу учасників Форуму на реалії, в яких сьогодні працює місцеве самоврядування громад: частина працює в зоні бойових дій чи окупації, частина – працюють над ліквідацією наслідків окупації, чимало громад, окрім повсякденних завдань,  працюють над тиловим забезпеченням.

«Тому всім українським громадам важлива підтримка ззовні. Ми вітаємо кожен крок назустріч новим побратимським відносинам між громадами та зарубіжними муніципалітетами. Вважаю, що налагодження таких відносин принесе користь для   учасників з двох сторін. Адже українські громади здобули небачений досвід у організації забезпечення життєдіяльності територій», - сказав В’ячеслав Негода.

Нагадаємо, раніше відбулися Форуми солідарності «Польща-Україна» та «Словаччина-Україна», мета яких - висвітлити конкретні виклики місцевого самоврядування під час воєнного стану в Україні; представити найкращі приклади підтримки України з боку дружніх держав; сприяти створенню нових муніципальних партнерств.

Раніше Мінрегіон України ініціював Міжнародний марафон місцевого самоврядування, результатом якого стала активізація процесу налагодження побратимських відносин між громадами України та муніципалітетами зарубіжних країн.

08.07.2022 - 14:26 | Переглядів: 3064
«Вітаємо кожен крок назустріч новим побратимським відносинам між громадами та зарубіжними муніципалітетами», - В'ячеслав Негода

Теги:

міжнародна підтримка В'ячеслав Негода війна

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...