Видаткові повноваження громад: відбулася третя зустріч з представниками ОМС, ініційована Мінрегіоном та Проєктом USAID «ГОВЕРЛА»

Більше двохсот територіальних громад взяли участь в онлайн-зустрічі з фахівцями Міністерства розвитку громад та територій України і експертами Проєкту USAID «ГОВЕРЛА».  До зустрічі долучилися також  представники Держказначейства України. Основне питання порядку денного - виклики та перспективи видаткових повноважень місцевого самоврядування в умовах воєнного стану.

За словами Сергія Шаршова, генерального директора Директорату з питань розвитку місцевого самоврядування, територіальної організації влади та адміністративно-територіального устрою Мінрегіону, в умовах воєнного стану з новими викликами стикнулися як тилові громади, так і ті, які потрапили в зону бойових дій. Станом на 14 червня 2022 року 300 територіальних громад в Україні розташовані в районах проведення бойових дій або на території, які перебувають в тимчасовій окупації чи оточенні.

«Мінрегіон реалізовує політику, спрямовану на зміцнення місцевого самоврядування і в першу чергу територіальних громад. Сьогоднішня зустріч спрямована на пошук шляхів вирішення проблем громад, що виникли в сфері видаткових повноважень. Ми спеціально запросили представників Держказначейства, щоб ви (ред.: представники органів місцевого самоврядування) могли адресувати питання профільному виконавчому органу», - звернувся до громад Сергій Шаршов.

Галина Семенець, виконуюча обов’язки керівника компоненту розвитку місцевого самоврядування Проєкту USAID «ГОВЕРЛА»:

«Мінрегіон спільно з Проєктом USAID «ГОВЕРЛА» продовжують проведення серії координаційних зустрічей з метою зміцнення діалогу між державою та громадами задля пошуку спільних рішень у подоланні викликів війни. Команда USAID «ГОВЕРЛА» працює з громадами над покращенням фінансової спроможності на місцях, і сьогодні ми вже маємо результати роботи з громадами та аналіз їхніх пропозицій у контексті видаткових повноважень, які будуть передані до профільних ЦОВВ для внесення відповідних змін до законодавчих актів. Я впевнена, що створена платформа сприяє  подоланню викликів війни та партнерству для місцевого економічного розвитку та покращення життя всіх українців».

Представниці Держказначейства, Наталія Набедрик, директорка Департаменту видатків бюджету та міжбюджетних відносин і Ольга Павловська, начальниця Управління ліквідності та казначейських операцій розкрили питання черговості відкриття асигнувань бюджету та здійснення платежів Казначейством у особливому режимі в умовах воєнного стану. Вони звернули увагу на два основні пункти, 18 та 22, в цьому контексті, Постанови № 590 «Про затвердження Порядку виконання повноважень Державною казначейською службою в особливому режимі в умовах воєнного стану». Саме ці пункти Постанови регламентують черговість відкриття асигнувань  із державного бюджету  за видатками та наданням кредитів та перерахування міжбюджетних трансфертів з державного бюджету місцевим бюджетам. Громадам також порекомендували детально ознайомитися з Порядком казначейського обслуговування місцевих бюджетів (Наказ Міністерства фінансів України № 938

Також в рамках зустрічі Проєкт USAID «ГОВЕРЛА» представив пропозиції від громад-партнерок щодо розширення переліку пріоритетних видатків другої черги, які можуть здійснювати громади під час воєнного стану, у рамках Постанови № 590 наступними:

  1. Видатки в частині оплати виконаних робіт та на завершення робіт за рахунок залишків коштів субвенцій з Державного бюджету України
  2. Капітальні видатки стратегічного характеру (споруди цивільного захисту та заходи з підготовки до опалювального сезону)
  3. Видатки із забезпечення діяльності органів влади (відшкодування судових витрат, оплата виготовлення печаток, оплата послуг з навчання, оплата робіт з атестації робочих місць, придбання оргтехніки)
  4. Видатки пов'язані з капітальним та поточним ремонтом доріг загального користування місцевого значення, вулиць і доріг комунальної власності у населених пунктах
  5. Придбання спеціальної техніки (протипожежної та аварійно-рятувальної техніки, протипожежного приладдя, комунальної техніки та інше)
  6. Видатки на виконання заходів і завдань місцевих програм енергоефективності
  7. Будівництво та придбання житла для внутрішньо-переміщених осіб
  8. Капітальні видатки за напрямом розбудови інженерно-транспортної інфраструктури індустріальних парків

Увесь перелік запропонованих видатків, враховуючи пропозиції озвучені під час заходу будуть надіслані профільним міністерствам для розгляду можливості внесення змін до Постанови №590.

Деталі – у ПРЕЗЕНТАЦІЇ

Окремо учасники зустрічі обговорили питання фінансування добровольчих формувань територіальних громад.  Інна Святна, радник з питань муніципальних фінансів та управління Вінницького регіонального офісу Проєкту ULEAD з Європою, на заході представляла консультативну робочу групу, створену при Мінрегіоні в перші дні введення воєнного стану для надання роз’ясненяь територіальнисм громадам. Вона розкрила законодавчу основу та особливості фінансування добровольчих формувань територіальних громад, звернула увагу, що відповідно до Порядку організації, забезпечення та проведення підготовки добровольчих формувань територіальних громад до виконання завдань територіальної оборони (постанова Кабінету Міністрів України від 29.12.2021 № 1447) джерелами фінансування та матеріально-технічного забезпечення ДФТГ є: Державний бюджет України; місцеві бюджети; інші не заборонених законодавством України джерел. Також уточнила, що згідно з пунктом 17 частини 1 статті 91 Бюджетного кодексу України з усіх місцевих бюджетів можуть здійснюватися видатки на заходи та роботи з територіальної оборони та мобілізаційної підготовки місцевого значення. При цьому, прийняття відповідної місцевої програми є обов’язковим.

Деталі – у ПРЕЗЕНТАЦІЇ.


Нагадаємо, тематики таких онлайн-зустрічей визначаються на основі проведеного в травні опитування органів місцевого самоврядування територіальних громад.

Попередні зустрічі відбулися 20 травня та 10 червня, які були присвячені питанням наповнення місцевих бюджетів та їх видатків та проблемним питанням ЖКГ в умовах воєнного стану. Результат спільної роботи Мінрегіону та громад – внесення Урядом змін до постанови Кабінету Міністрів України від 9 червня 2021 року № 590, якими розширено перелік пріоритетних видатків бюджетів в умовах воєнного стану. Також 31 травня Уряд схвалив законодавчу ініціативу Мінрегіону – зміни до Бюджетного кодексу, які передбачають можливість передачі коштів зі спеціального до загального фонду місцевого бюджету та їх використання за загальновстановленими правилами. 22 червня – третя зустріч Мінрегіону та Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» з представниками органів місцевого самоврядування громад.

22.06.2022 - 15:52 | Переглядів: 3906
Видаткові повноваження громад: відбулася третя зустріч з представниками ОМС, ініційована Мінрегіоном та Проєктом USAID «ГОВЕРЛА»

Приєднані файли:

Теги:

бюджет війна Сергій Шаршов війна місцеві бюджети

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...