Фінансові підсумки І кварталу 2022 року місцевих бюджетів Кіровоградської області: 40 із 49

За підсумками І кварталу 2022 року до місцевих бюджетів Кіровоградської області надійшло 1469,2 млн грн. В порівнянні з аналогічним періодом 2021 року, ця сума збільшилася на 15,9 %. Серед 49 громад Кіровоградської області місцеві бюджети виконані у 40 громад регіону.

Експертка з питань муніципальних фінансів та управління Регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Кіровоградській області Олена Савченко проаналізувала основні фінансові показники, що впливають спроможність і надала рекомендації щодо підвищення фінансової стійкості громад та можливостей для розвитку економіки.

Аналіз стосувався таких показників:

  • темп росту доходів загального фонду на 1 мешканця громади;
  • дохідність земель громади;
  • виконання окремих доходів за І квартал 2022 року.

Для зручності обчислення показників, громади були поділені за чисельністю населення на 4 групи. До 1 група увійшло 5 громад, у яких проживають до 5 тис. осіб. Друга група об’єднала 16 громада, у яких проживають від 5 до 10 тис. осіб. По 14 громад об’єднали 3 група та 4 група, де проживають від 10 до 15 тис осіб  та понад 15 тис осіб відповідно.  

«Темп росту доходів загального фонду на 1 мешканця громади показує наскільки у порівнянні з 2021 роком він збільшився/зменшився у 2022 році. Громади, у яких спостерігається зменшення темпу росту цього показника необхідно звернути увагу на фіскальну дисципліну, мотивацію бізнесу та належну інформаційну роботу», - зазначила Олена Савченко.

Як змінився показник доходів на 1 мешканця у громадах. Серед громад 1 групи найвищий темп росту спостерігається у Тишківської громаді, який становить 49,8%, найнижчий по Надлацькій громаді зменшення на 22%.

Серед 16 громад з чисельністю населення від 5 до 10 тисяч найвищий темп росту доходів загального фонду на 1 мешканця громади спостерігається у Аджамській громаді (81,2%), найнижчий – по Пантаївській громаді (-15,4%).

У третій групі практично всі громади показали підвищення темпу росту доходів на 1 мешканця в порівнянні з І кварталом 2021 року. Зниження спостерігається лише у Добровеличківській громаді – на 6,2%.

Всі 14 громад з кількістю населення понад 15 тисяч мешканців показали зростання доходів. Найбільше зростання відбулося по Голованівській громаді – темп росту 40,4%. Найменше зростання по Світловодській громаді – 1,6%.

Також одним з джерел доходів громад є плата за землю.

Дохідність земель громади показує скільки грошей приносить 1 кв кілометр землі в громаді. Так, в порівнянні з 2021 роком, найбільший темп росту дохідності  земель серед громад 1 групи має Перегонівська  громада – (+10%), найменший – Ганнівська                 (-17%).

Серед громад 2 групи найбільший темп росту за дохідністю земель має Катеринівська громада (+47%). Найбільше втратила у 1 кв. 2022 році Пантаївська громада, яка отримала доходів від землі на 51% менше, ніж у І кварталі 2021 року.

Серед громад третьої групи найбільші втрати доходів від землі мають Суботцівська громада (-67%), Бобринецька (-19%) та Приютівська (-14%). Збільшення показника показали 8 громад цієї групи.

Серед громад з четвертої групи збільшення темпу росту земельних доходів відбулося у 10 з 14 громад. Найбільше зростання у Благовіщенської громади (+21%)

«Показник дохідності земель громади вимагає постійної роботи з орендарями, інвентаризації земель громади та ефективне їх використання. Звичайно, що в воєнних період це складно робити, але громадам необхідні доходи, тому треба звернути увагу на раціональне використання основного ресурсу території», - сказала Олена Савченко.

За словами експертки, показник виконання окремих доходів за І квартал 2022 року дає розуміння того, чи виконуються планові показники доходів місцевого бюджету та допомагає визначити слабкі місця для подальшого аналізу в громаді.

«Слабким місцем могло бути неправильне помісячне планування дохідної частини, тому що в більшості громад не було сталої помісячної бази доходів за попередній період, тому більшість громад робили помісячне планування з врахуванням фактичного виконання в кращому випадку. Ще однією слабкою ланкою виконання бюджету могла бути реальна несплата якихось податків певними платниками податків або ж взагалі призупинення їх діяльності. І саме це зараз необхідно ретельно відслідковувати для розуміння причин недовиконання дохідної частини місцевого бюджету. Це дасть розуміння, чи буде шанс в майбутніх місяцях, що ситуація покращиться, чи все ж таки готувати керівництво громади до секвестрування бюджету», - пояснила радниця з питань муніципальних фінансів. 

 

Таблиця 1. – Виконання окремих доходів місцевих бюджетів Кіровоградської області (група 1)

 

Таблиця 2. – Виконання окремих доходів місцевих бюджетів Кіровоградської області (група 2)

 

Таблиця 3. – Виконання окремих доходів місцевих бюджетів Кіровоградської області (група 3)

 

Таблиця 4. – Виконання окремих доходів місцевих бюджетів Кіровоградської області (група 4)

 

«Враховуючи умови воєнного стану, складні умови для роботи бізнесу, несвоєчасну сплату податків або сплату податків до місцевих бюджетів не в повному обсязі, місцевим органам самоврядування необхідно ретельно відслідковувати виконання бюджету, своєчасно проводити аналіз показників та з’ясовувати причину недовиконання в розрізі трьох основних бюджетоутворюючих податків: ПДФО, плата за землю, єдиний податок. Такий своєчасний аналіз дасть можливість ефективно та раціонально використовувати видаткову частину та у разі необхідності внести до неї певні корегування», - розповіла Олена Савченко.

Нагадаємо, команда Регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Кіровоградській області продовжує надавати консультативну та методичну підтримку громадам регіону. Особлива увага приділяється питанням фінансової спроможності та стійкості громад, а також пошуку рішень для недопущення фінансової кризи та зменшення фінансових видатків.

Теги:

бюджет

Область:

Кіровоградська область

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...

28 березня 2024

Вишнівецька громада отримала сучасний ренгентографічний комплекс від Програми USAID DOBRE

Вишнівецька громада отримала сучасний...

Вишнівецька громада на Тернопільщині отримала цифровий ренгентографічний комплекс – таку допомогу їй надала Програма...