В’ячеслав Негода отримав нагороду імені Єжи Регульського

Сьогодні у польському місті Лодзь заступнику Міністра розвитку громад та територій України В’ячеславу Негоді вручили нагороду Фонду розвитку місцевої демократії імені Єжи Регульського, одного із авторів польської реформи місцевого самоврядування.

 

 

«Ця нагорода належить кожному, хто своїми діями і вчинками доводив відданість європейським цінностям – а це величезна команда однодумців як в Україні, так і в Польщі - лідери місцевого самоврядування і лідери держави, урядовці, депутати, науковці, громадські діячі, - сказав В’ячеслав Негода під час урочистої церемонії вручення нагороди. – Великий вклад у розвиток ефективної системи місцевого самоврядування в Україні належить саме Фонду розвитку місцевої демократії імені Єжи Регульського. За останні 15 років Фонд втілив в Україні десятки проектів, спрямованих на підтримку реформи місцевого самоврядування, на підготовку кадрів, на укорінення прозорості місцевої влади, на формування громадянської позиції і багато інших напрямків».

За його словами, кожна порада експертів Фонду, кожне слово в законопроектах не були намарно, як і кожен навчальний візит представників українських муніципалітетів до польських ґмін.

«Ми довіряли вашому досвіду і враховували особливості України, ми вчилися на ваших і своїх помилках, яких було не оминути, але жодного разу не пошкодували, що обрали для себе шлях болючих перетворень. Бо ми знали, чого прагнемо і куди нас цей шлях приведе, ми мали хороший взірець для наслідування в обличчі польських ґмін і муніципалітетів інших країн Європейського Союзу. Ми хотіли, щоб Європейська хартія місцевого самоврядування, яку, до речі, від імені Польщі в 1993 році підписав пан Єжи Регульський, була втілена в реальне життя в Україні, як це в свій час відбулося в Польщі», - зазначив В’ячеслав Негода.

Він зазначив, що зрештою, Україні вдалося зламати стару, неефективну, успадковану від совєтів систему управління на місцях і створити умови для формування дієздатної системи місцевого самоврядування. Нація пробудилася, активізувалася місцева еліта сіл і міст, в реформі народилися нові лідери місцевого самоврядування.

«Нам є ще над чим працювати. Але ми і гадки не мали, що та система місцевого самоврядування, яку ми так прискіпливо будували 8 років, перетвориться у справжню армію, здатну потужно протистояти навіть війні, ворожим окупаційним озброєним бандитам. Без перебільшень скажу, що сьогодні місцеве самоврядування України – це в одному комплекті і армія, і зброя, і надійний тил країни, і міцна опора Збройних Сил України», - сказав В’ячеслав Негода.

 

 

Довідково

Заснований у 1989 році Фонд розвитку місцевої демократії ім. Єжи Регульского (FRDL) залишається найбільшою неурядовою організацією, діяльність якої спрямована на підтримку розвитку самоврядування у Польщі. FRDL складається з мережі регіональних навчально-консультативних центрів з філіями (14 міст в Польщі) та Офісу Правління у Варшаві, який координує роботу організації.

Одним з проектів, який Фонд реалізовує в Україні, є участь в Програмі «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність (DOBRE)», що фінансується Американським агентством з питань міжнародного розвитку (USAID) і реалізовується міжнародний консорціум, лідером якого є Global Communities. У рамках цієї програми FRDL відповідає за компонент, що стосується підтримки 100 українських органів місцевого самоврядування у сфері підготовки стратегічних планів розвитку, які розробляються методом участі громадян.

Теги:

В'ячеслав Негода міжнародна підтримка

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

18 березня 2024

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших питань сфери публічного адміністрування за 1-15 березня 2024 року

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших...

Шведсько-український проєкт PROSTO «Підтримка доступності послуг в Україні» продовжує публікацію осонвних новин та...

18 березня 2024

Межівська громада одною з перших в Україні прийняла Програму відновлення і відбудови

Межівська громада одною з перших в Україні...

Майже рік тут тривала робота над Програмою комлексного відновлення. Стартували у квітні 2023, а затвердили готовий...

18 березня 2024

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені запитання громад

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені...

Місцеві цільові програми є невід'ємною складовою бюджетного процесу для органів місцевого самоврядування. Це...

18 березня 2024

Про зміни у програмі медичних гарантій і як використати їх на користь пацієнтів та лікарень

Про зміни у програмі медичних гарантій і як...

Експерти U-LEAD розповіли учасникам інформаційної сесії про розширення програми медичних гарантій та зміни у...