Наша молодь найактивніша – переконані в Помічнянській громаді. І в мирний час, і в воєнний…

Наша молодь найактивніша – переконані в Помічнянській громаді. І в мирний час, і в воєнний…

Автор: Петро Мельник

Фото: відділом освіти міської ради


Більшість важливих проектів почалися у Помічній разом зі стартом процесу децентралізації. З 1 січня 2018 року тут почала функціонувати об’єднана територіальна громада. Одночасно з цією подією з’явився і новий імпульс у всіх сферах суспільного життя. А вже в листопаді 2018 році була утворена Молодіжна рада громади, яка об’єднала активних, небайдужих хлопців та дівчат.

Із того часу креативна молодь реалізувала чимало цікавих ініціатив. Серед них – «Кіно під відкритим небом», «Молодіжне ЗМІ «ЯМБ», «Регіональний молодіжний форум «CARBON» та багато інших.

На початку своєї діяльності перед Молодіжної радою постало питання про місце для засідань, зборів та інших заходів – простір, де можна було б генерувати нові ідеї, обговорювати майбутні проекти, проводити разом час…

 

Молодіжна рада Помічнянської громади проводить своє чергове засідання. Фото Владислава Соделя

 

Для себе – своїми руками

 

Перші пів року своєї діяльності представники і представниці Молодіжної ради збиралися переважно у вихідні в кабінеті начальника відділу освіти міської ради. Жартували, що ключі є лише в них. Ще частину приміщення, де розташувався відділ освіти, займала колишня актова зала комбінату комунальних підприємств, яка не використовувалася кілька десятків років і яку вирішили теж передати молоді. Вона перебувала в дуже занедбаному стані, та молодь це зовсім не злякало. Дівчата і хлопці розробили план переобладнання її під сучасний молодіжний простір. І взялися за справу.

 

Підтримка виявилася дуже потужною

 

«Як відомо, головне, щоб були ідеї, а кошти знайдуться. Так і в нашому випадку. Реалізувати ідеї юні активісти Помічнянської громади змогли в рамках міжнародної програми. Фінансування передбачалося за принципом 85 на 15, тобто 85 відсотків – кошти міжнародного донора, а 15 – кошти місцевого бюджету. Наша молодь довго не думала над вибором проекту. Зібрали збори активних хлопців і дівчат, обговорили можливість реалізації такого проекту в громаді і майже одностайно вирішили, що це має бути Молодіжний простір, назву придумали коротку і влучну – «4us», тобто, за не буквальним перекладом – «Для нас», – розповіла начальник відділу освіти міської ради, голова громадської організації «Молода Помічнянська громада» Ніна Семашко.

Розпочалася кропітка робота з підготовки документації для отримання фінансування. Розробляли концепцію, продумували до дрібниць зовнішній вигляд, обговорювали – які мають бути меблі, комп’ютерна техніка, освітлення тощо. Партнерами стали працівники відділу освіти та інші дорослі. Молодіжний проект одностайно підтримала і міська рада (міський голова Микола Антошик), виділивши з міського бюджету необхідні 15 відсотків його вартості за умовами співфінансування. Ці кошти були витрачені на проведення ремонтних робіт, в той час як міжнародна програма придбала усе необхідне обладнання (освітлювальні прилади, проектор, екран, ноутбук, звукопідсилювальну техніку, мікрофони тощо). І покриття для підлоги та стелі, навіть меблі. Всі нормативні, закупівельні процедури, виконання ремонтних робіт затягнулося майже на рік. А коли Молодіжний простір вже був готовий до відкриття, планетою поширився ковід, який приніс свої карантинні обмеження. Тож про заходи офлайн годі було й мріяти. Тим часом багато активістів Молодіжної ради вступили до вишів та сфокусувалися на студентському житті. Лише з послабленням карантинних обмежень заходи в Молодіжному центрі відновися – інтелектуальні турніри, мистецькі флешмоби, тренінги з медіа грамотності проходили з дотриманням карантинних норм і обмежень.

 

Серед заходів, що проходять у центрі і користуються успіхом – інтелектуальні ігри

 

Для всієї громади

 

Слід зауважити, що поступово Молодіжний простір став центром тяжіння для всієї громади – місцем зустрічі місцевих освітян, майданчиком для проведення літературних вечорів, семінарів, воркшопів, тренінгів, місцем спілкування з науковцями, краєзнавцями, цікавими і непересічними особистостями, які дуже часто приїжджають до громади з різних куточків України.

«Наша молодь завжди радо вітала гостей у стінах свого Молодіжного простору, оскільки життя в Помічнянській громаді завжди насичене та багате на цікаві події, – зауважила Ніна Семашко.

 

Коли до нас прийшла війна…

 

…молодіжний центр запрацював в режимі нон стоп. Спочатку – як локація для плетіння маскувальних сіток, а пізніше, коли кількість внутрішньо переміщених осіб почала збільшуватися (нині у Помічній вона вже сягнула понад 800 осіб), – як місце зустрічей, психологічного розвантаження для людей, які покинули свій дім, рятуючись від війни.

Сотні метрів маскувальних сіток, сплетених у центрі, передані захисникам України. Ініціаторами цього процесу стали ті самі активісти, які колись і генерували ідею його створення. Найактивніші з них – Максим Тодоров, Аліна Гульдас, Ірина Бельмега… З початком війни вони повернулися з вишів додому та розгорнули активну діяльність, спрямовану на допомогу захисникам України.

Згодом пункт плетіння маскувальних сіток був перенесений до однієї зі шкіл громади.

 

Заняття для жінок із числа тимчасово переміщених осіб проводить голова ГО «Молода Помічнянська громада» Ніна Семашко

 

Із Маріуполя і Бучі, Ірпеня й Ізюму…

 

«А молодіжний простір знову став місцем для спілкування, надання психологічної допомоги переважно жінкам і дітям, які знайшли прихисток у  Помічній. Нині в його стінах лунають десятки життєвих історій з Маріуполя, Чернігова, Харкова, Бучі, Ірпеня, Гостомеля, Ізюму, Миколаєва… А разом із ними приходить усвідомлення того, яке ми мали щасливе, часто – безтурботне, життя до війни, планували, реалізовували… Нині ми всі активно працюємо і щиро віримо в перемогу!», – зауважила Ніна Семашко.

І вона обов’язково буде, якщо у нас така молодь, такі люди – переконані в громаді. По-іншому і бути не може.

Теги:

історії війни війна молодь

Область:

Кіровоградська область

Громади:

Помічнянська територіальна громада

Джерело:

Поділитися новиною: