Лозова готується дати відсіч ворогу. Кілька питань міському голові

 

Сергій Зеленський закликає мешканців не панікувати, а спокійно евакуюватися. Він переконаний, що Збройні Сили й підрозділи територіальної оборони відстоять громаду

Автор: Дмитро Синяк


Місто Лозова на Харківщині, що знаходиться лише у 100 км від Ізюму, дедалі частіше зазнає обстрілів з боку російської армії. 19 квітня голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов розповів, що з початку війни російські загарбники завдали місту 17 ракетних ударів протягом 8-ми обстрілів, внаслідок чого зруйновано понад 200 будинків. Напередодні голова Лозівської громади Сергій Зеленський закликав мешканців негайно евакуюватися, оскільки стало відомо про можливий ракетний удар росіян по території вокзалу. Цього ж дня стало відомо, що 70-тисячне місто вже залишили понад 60% його жителів. Очільник громади щодня публікує у Facebook відеозвернення до мешканців, у яких розповідає про оперативну ситуацію у Лозовій та довколишніх селах. Пан Сергій і не думає тікати, будучи переконаним у перемозі українського народу. Децентралізація задала лозівському Зеленському кілька запитань.

У своєму зверненні до мешканців громади ви сказали про погрози у соціальних мережах, які вони буцімто отримують? Що ви мали на увазі?

- Насамперед повідомлення у російських акаунтах кількох соцмереж про ракетний удар по Лозівському вокзалу, який начебто планують Збройні Сили України, щоб завадити евакуації. Це нісенітниці, український уряд навпаки – робить все можливе, щоб якнайбільше жителів нашої громади змогли виїхати у безпечні місця. Тобто нас просто залякують, намагаються викликати паніку. Разом із цим навряд чи варто нехтувати небезпекою – росіяни цілком можуть влаштувати будь-яку провокацію. Ми вже евакуювали близько 60% мешканців громади, і готові продовжувати цей процес. Хоча, напевно, евакуація – неправильне слово, краще казати – тимчасове відбуття. Бо люди мають колись повернутися додому.

Чи вистачає продуктів і предметів першої необхідності тим, хто залишися?

- Повністю. Продукти надходять через міське управління праці і соціального захисту, у якому люди стоять на обліку, а також через волонтерів, які зараз переважно опікуються переселенцями з окупованих територій. Здебільшого це мешканці Балаклеї, Барвінкового та Ізюму. У нас їх було коло 5 тисяч, однак останніми днями близько тисячі з них залишили громаду. Ми забезпечуємо вимушених переселенців безкоштовним житлом і всім необхідним. Однак і їм я рекомендую якнайшвидше виїжджати з громади.

Чи посилюються обстріли?

- Так. Причому ракетних ударів зазнають не тільки інфраструктурні об’єкти: тричі росіяни били по наших житлових масивах. Внаслідок цього одна особа загинула, ще 10 зазнали поранень.

Чи потребує Лозівська громада допомоги?

- Досі ми й самі допомагали усім – Ізюмській громаді, Балаклійській, Барвінківській, Чугуївській... Але тепер, можливо, допомога знадобиться і нам самим. Бо надходження до бюджету становлять лише близько 20% від запланованих обсягів. Більшість людей, як я вже казав, виїхали, і місто ретельно готується до оборони. Але ми однозначно налаштовані на перемогу. У нас практично немає проросійського елементу, наша мешканці – українці і підтримують свою державу Україну! Колись давно, так, ми були комуністичним регіоном, але це вже давно не так. А для тих, хто сумнівався і мав ще якісь симпатії до росії, ця війна розставила всі крапки над «і». Тож нехай наші Збройні Сили побільше луплять наших ворогів! Прорвемось! Слава Україні!

Лозівський міський голова Сергій Зеленський щодня звертається до жителів  громади (зверненняа 20 квітня):

 

 

Теги:

історії війни війна репортаж

Область:

Харківська область

Громади:

Лозівська територіальна громада

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...