Новели Закону «Про адміністративну процедуру» представили на спільному семінарі Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» та EU4PAR

17 лютого Проєкт USAID «ГОВЕРЛА» спільно з Проєктом EU4PAR провели навчальний семінар, присвячений новелам та викликам для місцевого самоврядування. Саме у день проведення семінару Верховна Рада України прийняла в цілому з пропозиціями Президента України законопроєкт про адміністративну процедуру (№3475).

Лариса Білозір, голова підкомітету з питань адміністративних послуг та адміністративних процедур Комітету ВРУ з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, зазначила:

«Закон дозволить створити людяне обличчя як для органів місцевого самоврядування, так і для міністерств та центральних органів виконавчої влади. Він створює універсальні правила взаємодії між громадянами, бізнесом та державою. Органам місцевого самоврядування доведеться провести велику роботу з впровадження закону, але це дуже важливо, щоб громадянам було легше комунікувати з державою. Я впевнена, що громади впораються, адже є цілих півтора роки, щоб до нього підготуватися. Я дуже рада, що такі проєкти, як USAID «ГОВЕРЛА» та EU4PAR системно підключаються до того, щоб підтримати громади на цьому шляху».

 

 

Олександр Банчук, заступник Міністра юстиції України, висловив три очікування від цього і майбутніх навчально-просвітницьких заходів щодо розуміння та імплементації Закону «Про адміністративну процедуру»:

«По-перше, слухачі отримають нові знання про людиноцентричний закон, який впроваджує конституційні принципи, по-друге, ми отримаємо знання, що потрібно змінювати в інших 150 законах, які необхідно привести у відповідність із Законом «Про адміністративну процедуру», по-третє, ми сподіваємось, що з'являться агенти змін, які будуть далі навчати колег про новий закон».

Закон створює чіткі процедури у відносинах громадян, бізнесу і влади, а саме:

  • забезпечує безпосередню участь громадянина у прийнятті рішення, яке його стосується, право висловити свою позицію і бути вислуханим до моменту прийняття відповідного рішення;
  • запроваджує поняття «зацікавлених осіб» - люди, яких прямо або опосередковано стосується те чи інше рішення органу влади, які повинні бути запитані щодо прийняття рішення, яке торкається їхніх прав чи інтересів;
  • встановлює обов'язок органів влади мотивувати негативні рішення і повною мірою роз’яснювати особам, як їх можна оскаржувати;
  • закладає механізм цифровізації адміністративних послуг, що зробить надання послуг прозорим й зрозумілим, що допомагає протидіяти корупції.

Наталія Гнидюк, заступниця керівника Проєкту USAID «ГОВЕРЛА», сказала:

«Органи місцевого самоврядування (ОМС) діють на підставі, в межах повноважень та у спосіб, передбачений законодавством. Законопроєкт «Про адміністративну процедуру» якраз визначає спосіб, у який ОМС та органи державної влади повинні здійснювати свої повноваження. Проєкт USAID «ГОВЕРЛА» у партнерстві з ОМС, обласною владою та EU4PAR, працюватиме над тим, щоб підготувати громади до реалізації цього закону, допомогти їм розробити чи оновити акти, які дозволять впроваджувати законодавство на щоденній основі. Також важливо підготувати громадян до нового формату спілкування з місцевою владою. «ГОВЕРЛА» буде працювати з усією областю, щоб вибудувати місток співпраці між місцевими державними адміністраціями, органами місцевого самоврядування і громадянами».

 

 

Юріс Стінка, ключовий експерт Проєкту EU4PAR, зазначив:

«Загальна адміністративна процедура запроваджує єдині правила для будь-якого спілкування між державою та громадянами і бізнесом. Вона вирішує сотні колізій у законодавстві та є зручним алгоритмом дій на усі випадки життя, коли громадяни і бізнес мають справу з органами державної влади. Запровадження загальної адмінпроцедури наближує Україну до стандартів Європейського Союзу, адже подібні закони діють у всіх державах-членах ЄС як невід'ємна частина «права на належне урядування». Закон «Про адміністративну процедуру» був ухвалений ВРУ сьогодні і після підписання Президентом розпочнеться 18-місячний період його впровадження. ЄС продовжить підтримувати запровадження загальної адміністративної процедури як невід'ємної частини реформи державного управління».

Експерти Проєкту EU4PAR Віктор Тимощук та Яутріте Брієде, а також експертка з юридичних питань Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» Галина Семенець розповіли учасникам про основні засади та новели Закону України «Про адміністративну процедуру», повноваження адміністративного органу, права та обов’язки особи в адміністративній процедурі, особливості адміністративних актів, а також, з якими викликами стикнуться органи місцевого самоврядування при впровадженні закону.

Приєднані зображення:

Теги:

участь громадян

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

29 березня 2024

У Вижницькій громаді модернізують систему водопостачання за допомогою Програми USAID DOBRE

У Вижницькій громаді модернізують систему...

Система централізованого водопостачання у Вижниці Чернівецької області була побудована майже півстоліття тому. За цей...

29 березня 2024

Стартує новий напрям з підтримки реформи професійної освіти в Україні у межах Швейцарсько-українського проєкту DECIDE

Стартує новий напрям з підтримки реформи...

  Швейцарсько-український проєкт DECIDE у партнерстві з Міністерством освіти і науки України запускає новий...

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...