Українці в соцопитуванні по децентралізації відповіли, які навчання потрібно запроваджувати для місцевої влади - тези з круглого столу

Підвищення професіоналізації службовців органів місцевого самоврядування і місцевих державних адміністрацій має стати пріоритетним завданням для всіх учасників реформи децентралізації, щоб досягти якісного рівня публічних послуг, ефективного управління територіями. Про це сказав заступник Міністра розвитку громад та територій В’ячеслав Негода в ході Міжнародного круглого столу «Реформа децентралізації в Україні: здобутки та перспективи».

Захід організував Навчально-науковий інститут публічного управління та державної служби Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Серед учасників – представники центральних органів виконавчої влади, асоціацій органів місцевого самоврядування, народні депутати України,  представники міжнародних проектів та програм, які працюють в сфері підтримки реформи децентралізації.

За словами заступника Міністра, шоста хвиля соціологічних досліджень «Децентралізація та реформа місцевого самоврядування» чітко демонструють, які напрямки потребують окремої уваги.

«Ми бачимо, що довіра до децентралізації дуже висока – 63%. В питаннях політики, респонденти серед органів влади найбільше довіряють місцевій владі (громад) – 11,1%, до районної влади – на рівні 1,7%. Якщо подивимося, чого найбільше українці очікують від децентралізації, то на перше місце вони поставили зменшення корупції – так відповіли 58% респондентів, а на друге і третє місця – поліпшення якості послуг (42%) та покращення благоустрою громад на рівні 32,5%. Також досі існує великий запит від суспільства – 86%, запровадити перевірку законності рішень органів місцевого самоврядування. Це і є відповідями на те, які навчальні програми необхідно було б запроваджувати для місцевого самоврядування і представників місцевих державних адміністрацій, щоб підвищити їх професіоналізацію», - сказав заступник Міністра.

Він також звернув увагу на високу оцінку мешканцями громад діяльності старост – 51%. Для порівняння, діяльність голови громади позитивно оцінюють 41%, а діяльність місцевої ради – 33%.

«Іноді в країні недооцінюють інститут старост. А їм, як бачимо, люди ставлять вищу оцінку. Але і старости сьогодні потребують навчання, є такий запит. На мою думку, при підготовці навчальних програм для тих чи інших службовців, маємо розуміти, якого результату від навчань хочемо досягти або розуміти, яким має бути «ідеальний» староста, місцевий голова чи голова місцевої адміністрації, проектний менеджер, фінансист і інші. Важливо розвивати в них повне розуміння ситуації – стратегії розвитку країни, регіону, громади, інвестиційного клімату, тенденцій ринку праці, бізнесу…», - сказав В’ячеслав Негода.

Заступник Міністра звернув увагу і на важливість ретельного підбору тих фахівців, експертів, хто здійснюватиме навчання.

Учасники круглого столу обговорили і долю проекту закону «Про службу в органах місцевого самоврядування». Міністр Кабінету Міністрів Олег Немчінов повідомив, що в найближчій перспективі Уряд розгляне законопроект і направить його на розгляд парламенту. Документ повинен врегулювати статус службовців органів місцевого самоврядування, забезпечити рівний доступ до служби та ін. Також міністр наголосив про удосконалення законодавства щодо військово-цивільних адміністрацій, зокрема.

Народний депутат України Віталій Безгін серед іншого наголосив на важливості навчань саме проектних менеджерів для місцевого самоврядування.

«В системі, яка залишилася нам у спадщину від централізованої держави, де всі рішення приймалися в центрі, сьогодні дуже мало є тих, хто здатен підготувати якісний проект і супроводити його на всіх стадіях реалізації. Це призводить до розриву в розвитку між громадами і може перетворитися у прірву, якщо держава не запровадить навчальні інструменти. Є питання і до фаховості місцевої виконавчої влади, потрібно навчати голів та інших представників РДА», - сказав Віталій Безгін.

09.12.2021 - 19:31 | Переглядів: 3531
Українці в соцопитуванні по децентралізації відповіли, які навчання потрібно запроваджувати для місцевої влади - тези з круглого столу

Теги:

навчання В'ячеслав Негода Віталій Безгін

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...

28 березня 2024

Вишнівецька громада отримала сучасний ренгентографічний комплекс від Програми USAID DOBRE

Вишнівецька громада отримала сучасний...

Вишнівецька громада на Тернопільщині отримала цифровий ренгентографічний комплекс – таку допомогу їй надала Програма...

28 березня 2024

Результати 5-го щорічного моніторингу 25 ЦНАП: інституційна динаміка та виклики сталого розвитку

Результати 5-го щорічного моніторингу 25 ЦНАП:...

Під час конференції шведсько-українського проєкту PROSTO “Підтримка доступності послуг в Україні” були представлені...

27 березня 2024

Як українським громадам взяти участь в програмі Interreg Europe: процедури та дедлайни

Як українським громадам взяти участь в програмі...

20-21 березня 2024 року відбулася конференція, організована Interreg Europe, під назвою “Europe, Let`s cooperate!”....