Більше 27 млрд грн для громад до кінця 2021 року: Верховна Рада прийняла законопроект №6298

2 грудня Верховна Рада України у другому читанні та в цілому прийняла проект закону «Про внесення змін до додатків №1 та №3 до Закону України «Про Державний бюджет України на 2021 рік» (щодо реалізації інфраструктурних проєктів та розвитку об'єктів соціально-культурної сфери)» №6298. Як наслідок громади отримають значний додатковий ресурс (більше 27 млрд грн) до кінця 2021 року для фінансування невідкладних потреб соціального спрямування, також вагомий ресурс буде спрямовано на розвиток автомобільних доріг.

Як повідомив експерт з фінансових питань Офісу підтримки реформи децентралізації при Мінрегіоні Ігор Онищук, законом, зокрема, передбачає за рахунок збільшення планових надходжень ПДВ, рентної плати за спеціальне використання води, лісових ресурсів, рентної плати за користування надрами для видобування природного газу, ПДВ з вироблених в Україні товарів, податку на прибуток та інших надходжень виділити додаткові кошти на розвиток мережі та утримання автомобільних доріг загального користування державного значення в сумі 19 млрд грн, збільшити обсяг субвенції місцевим бюджетам на розвиток спортивної інфраструктури на 354,4 млн грн, а також передбачено нову субвенцію місцевим бюджетам на розвиток комунальної інфраструктури, у т.ч. на придбання комунальної техніки, у сумі 100 млн грн.

Крім цього, 26,9 млрд грн спрямовано на субвенцію з державного бюджету місцевим бюджетам на погашення заборгованості з різниці в тарифах, що підлягає урегулюванню згідно із Законом України «Про заходи, спрямовані на врегулювання заборгованості теплопостачальних та теплогенеруючих організацій та підприємств централізованого водопостачання і водовідведення».

Водночас, обласні бюджети додатково отримають 512,2 млн грн додаткової дотації з державного бюджету на розрахунки за енергоносії та комунальні послуги в опалюваний сезон, які споживаються установами, організаціями, підприємствами, що утримуються з відповідних місцевих бюджетів.

Крім того, передбачено норму щодо збереження на рахунках відповідних місцевих бюджетів для здійснення відповідних витрат у 2022 році з урахуванням їх цільового призначення залишків коштів за окремими субвенціями з державного бюджету місцевим бюджетам, наданими у 2021 році. Зокрема, перехідними є:

  • Субвенція на проектування та встановлення кисневих станцій
  • Субвенція на фінансування заходів соціально-економічної компенсації ризику населення, яке проживає на території зони спостереження
  • Субвенція на створення мережі служб підтримки осіб, які постраждали від домашнього насильства
  • Субвенція на розроблення комплексних планів просторового розвитку територій територіальних громад
  • Субвенція на розвиток мережі центрів надання адміністративних послуг
  • Субвенція на підвищення доступності до Інтернету в сільській місцевості
  • Субвенція на розвиток спортивної інфраструктури
  • Субвенція на реалізацію інфраструктурних проектів та розвиток об'єктів соціально-культурної сфери
  • Субвенція на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій

На думку експерта, це дозволить до кінця 2021 року вирішити нагальні важливі соціальні питання, реалізувати інфраструктурні проєкти, забезпечить розвиток об'єктів соціально-культурної сфери, розбудувати мережу автомобільних доріг, розвинути комунальну інфраструктуру, врегулювати проблемні питання щодо розрахунків за енергоносії та комунальні послуги в опалюваний сезон тощо. Завдяки цьому відбуватиметься подальша розбудова якісної інфраструктури України та реалізація проєктів будівництва, реконструкції, ремонту (в тому числі в рамках державної програми «Велике будівництво») об'єктів соціально-культурної сфери. В свою чергу, відшкодування заборгованості з різниці в тарифах дозволить суттєво зменшити борги підприємств тепло-, водопостачання та водовідведення перед НАК «Нафтогаз України».

02.12.2021 - 16:49 | Переглядів: 9751
Більше 27 млрд грн для громад до кінця 2021 року: Верховна Рада прийняла законопроект №6298

Теги:

бюджет законодавче забезпечення

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

29 березня 2024

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Що таке проєктний офіс і навіщо його створювати громаді? Яким він має бути і які функції на нього можна покласти?...

29 березня 2024

У Вижницькій громаді модернізують систему водопостачання за допомогою Програми USAID DOBRE

У Вижницькій громаді модернізують систему...

Система централізованого водопостачання у Вижниці Чернівецької області була побудована майже півстоліття тому. За цей...

29 березня 2024

Стартує новий напрям з підтримки реформи професійної освіти в Україні у межах Швейцарсько-українського проєкту DECIDE

Стартує новий напрям з підтримки реформи...

  Швейцарсько-український проєкт DECIDE у партнерстві з Міністерством освіти і науки України запускає новий...

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...