Громадські активісти – це не лише про мітинги, а й про допомогу місцевій владі – цитати учасників конференції “На шляху до Лугано: Децентралізація”

 

Під час конференції “На шляху до Лугано: Децентралізація”, що проходила сьогодні в Києві, представники громад і місцеві підприємці говорили про суспільні ініціативи як рушій розвитку громад.


Лариса Білозір, народна депутатка, голова підкомітету з питань адміністративних послуг та адміністративних процедур Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, вважає, що справжніх активістів дуже небагато і місцева влада має не боятися їх, а допомагати і спрямовувати їхню енергію на розвиток громади. «Я теж очолювала громадську організацію, і ми реалізували понад 200 проєктів у різних громадах Вінниччини. Ми чомусь сприймаємо, що громадські активісти – ті, хто мітингують під стінами ратуші. Але це далеко не завжди так. Я вважаю, що має бути трикутник – бізнес – активісти – громада», - сказала вона.

 

 

«Найбільша проблема, з якою я стикнувся на своїй посаді, - це не перевірки, не тривала робота, а активізація жителів громади. Коли доходить до діла, виявляється, що нікому нічого непотрібно. Всі звикли до того, що все вирішують за них і без них», - зазначив Денис Коротенко, голова Широківської сільської територіальної громади, Запорізька область.

 

 

«Створити «громаду мрії» можуть допомогти молодіжні ініціативи та програми. Починати нам було дуже важко, але ставлення керівництва громади до нас змінилося, коли ми виграли грант. Я з маленького села Хмельницької області. Ми з односельчанами вирішили, що нам потрібен молодіжний простір для спільного перегляду кінофільмів та реалізації освітніх проєктів. Пройшов рік і зараз цей центр вже працює. Завдяки проекту до нас долучилися багато односельців і тепер ми разом обговорюємо нові можливості і проекти для залучення коштів в громаду, - розповіла Анна Дембіцька, студентка Львівського національного університету імені Івана Франка.

 

 

«Після створення молодіжної раду у 2019 році, ми залучили тільки по проєктах 30 тис. доларів, не враховуючи грошей бізнесу і держави. Ми вивчали проєктний менеджмент, економіку та інші сфери, потрібні в управлінні. Ми одразу ж хотіли бути не івент-агентством, а управлінцями. Ми моніторимо роботу депутатів, у нас є відзнака - "Оскар депутатської роботи". Ми вчимо людей, як робити запити та інші звернення до влади. Наймолодшим нашим учасникам – 13-14 років, а найстаршим близько 30. Багато дітей потягнулися до нас, і почали змінюватися на очах, позбуваючись шкідливих звичок. Спочатку нас сприймали як тих, які заважають владі. Бо ми боролися за прозорість влади. Тепер, до речі, всі медіа громади ведемо ми», - розповіла Леся Голояд, голова молодіжного конгресу Зборівської міської територіальної громади, Тернопільська область, керівниця Молодіжного медіацентру громади.

 

 

«Активна людина знайде себе всюди – у бізнесі, у політиці, у громадському секторі. І що більше буде таких людей, то краще ми житимемо», - вважає Денис Коротенко.

Усю розмову можна послухати ТУТ.

Приєднані зображення:

Теги:

участь громадян

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...