Розпочав роботу шведський проєкт PROSTO, який покращуватиме послуги у громадах

 

25 жовтня 2021 року відбулася презентація нового проєкту «PROSTO: Підтримка доступності послуг в Україні». Це проєкт міжнародної технічної допомоги, мета якого покращити надання послуг жителям громад.

«Амбітна мета Мінцифри — до 2023 року забезпечити сучасний державний сервіс у кожній громаді. Для цього ми комплексно розвиваємо та збільшуємо мережу ЦНАП, запускаємо цифрові інструменти, навчаємо працівників та впроваджуємо моніторинг та оцінку якості адмінпослуг. Упевнена, що спільно з проєктом PROSTO нам вдасться ще більше наблизитися до реалізації всіх цілей та зробити ЦНАП місцем, що перевищує очікування відвідувачів», — зазначила заступниця Міністра цифрової трансформації Людмила Рабчинська.

 

 

Шведсько-український проєкт надаватиме експертну підтримку громадам, які тільки планують створити Центр надання адміністративних послуг або прагнуть модернізувати вже існуючий ЦНАП. Також для керівництва громад та персоналу ЦНАП будуть проводитися навчальні тренінги, щоб вони могли ефективніше надавати послуги жителям.

«В рамках проєкту PROSTO ми продовжуємо допомагати громадам збільшувати свою спроможність, надаючи комплексну експертну підтримку у створенні ефективних центрів надання адміністративних послуг. Ми також будемо підвищувати обізнаність місцевої влади та працівників ЦНАП щодо прозорості, інклюзії та ґендерної рівності, використовуючи найкращі шведські практики. Сподіваюся, новостворені громади України скористаються можливостями PROSTO та покращать якість та доступність послуг для своїх мешканців», — зазначила радник, керівник відділу підтримки реформ Посольства Швеції в Україні Сесилія Круна.

Наразі в Україні функціонує понад 2 300 точок доступу до послуг (ЦНАП, їх терпідрозділи, віддалені робочі місця та ін.), у яких працюють більше 15 тисяч людей. Законодавство зобов’язує усі громади створити ЦНАП до початку 2024 року, тобто ще понад 500 громад потребують експертної підтримки.

«Мешканці громад вже відчули позитивний ефект від децентралізації. І ми продовжуємо працювати, щоб люди і з великого міста, і з маленького села мали однаковий доступ до якісних та доступних послуг. З новим етапом реформи постають нові виклики: розширення повноважень органів місцевого самоврядування та їх розмежування з органами виконавчої влади, внесення змін до Конституції та законодавства. У цих умовах підтримка наших міжнародних партнерів дуже важлива і ми вітаємо проєкт PROSTO, який приєднався до наших спільних зусиль із покращення послуг у громадах», - сказав заступник Міністра розвитку громад та територій В’ячеслав Негода.

 

 

PROSTO також слугуватиме майданчиком для діалогу між центральним урядом та місцевою владою та працюватиме над вдосконаленням законодавства і державних політик у сфері послуг.

«Питання професійної спроможності, фаховості, компетентності виконувати ті завдання, які стоять перед органами місцевого самоврядування, є одним із пріоритетних завдань НАДС. Посилення кадрового потенціалу на місцях є важливим критерієм створення спроможних громад. Ми вітаємо проєкт PROSTO, який надаватиме навчальну підтримку для професіоналізації посадових осіб місцевого самоврядування задля надання громадянам ефективних, якісних та гендерно-орієнтованих послуг», – наголосила Наталія Алюшина, Голова Національного агентства України з питань державної служби.

Окрім збільшення потенціалу громад надавати послуги мешканцям, проєкт системно впроваджуватиме найкращі практики щодо гендерної рівності та інклюзії. Особливий акцент буде приділений посиленню здатності місцевої влади інформувати про послуги у ЦНАП та залучати жителів до демократичних процесів.

У листопаді-грудні експерти проєкту проведуть тренінг для лідерів громад щодо створення ЦНАП. Він буде корисним для голів громад, заступників, керуючих справами та відповідальних за фінансове планування. А вже 25 листопада відбудеться онлайн-тренінг для адміністраторів та працівників ЦНАП щодо належної організації надання послуг та подоланню типових проблем. Повний календар тренінгів постійно оновлюється на сайті проєкту: https://prosto.in.ua/ua/podaty-zaiavku/trainings


Довідково

Проєкт «PROSTO: Підтримка доступності послуг в Україні, 2021-2023» працює на місцевому та національному рівнях, щоб покращити надання послуг населенню. Проєкт фінансується Урядом Швеції через Шведське агентство міжнародного розвитку Sida та реалізується компанією SKL International.

www.facebook.com/prosto.in.ua, www.prosto.in.ua

Приєднані зображення:

Теги:

адміністративні послуги міжнародна підтримка В'ячеслав Негода

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

18 березня 2024

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших питань сфери публічного адміністрування за 1-15 березня 2024 року

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших...

Шведсько-український проєкт PROSTO «Підтримка доступності послуг в Україні» продовжує публікацію осонвних новин та...

18 березня 2024

Межівська громада одною з перших в Україні прийняла Програму відновлення і відбудови

Межівська громада одною з перших в Україні...

Майже рік тут тривала робота над Програмою комлексного відновлення. Стартували у квітні 2023, а затвердили готовий...

18 березня 2024

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені запитання громад

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені...

Місцеві цільові програми є невід'ємною складовою бюджетного процесу для органів місцевого самоврядування. Це...

18 березня 2024

Про зміни у програмі медичних гарантій і як використати їх на користь пацієнтів та лікарень

Про зміни у програмі медичних гарантій і як...

Експерти U-LEAD розповіли учасникам інформаційної сесії про розширення програми медичних гарантій та зміни у...