Старостинські округи на Черкащині будуть переформатовані до кінця жовтня

1 серпня 2021 року набрали чинності законодавчі зміни в частині діяльності старост та формування старостинських округів. Ними встановлено, зокрема мінімальна кількість населення старостинського округу у 500 жителів. Станом на день набрання чинності законом, 92 округи на Черкащині не відповідали вимогам закону. Такі старостинські округи мають бути укрупненими чи доєднаними до сусідніх більших округів.


«До слова, на момент введення змін на Черкащині було 414 старостинських округів. Найбільше їх – 24 – було сформовано у Жашківській громаді Уманського району. 272 округи мали населення від 500 до 1,5 тисячі жителів, 10 – понад 300 жителів і 92 до 500. Найменше населення в Черкаській області обслуговує староста у Баштечківській громаді Уманського району – 159 жителів. А найбільше – 6388 жителів – у Тальнівській громаді Звенигородського району», - зазначив Сергій Слинько, керівник Регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Черкаській області.

 

Мешканці приймають рішення – призначення старости тільки після громадських обговорень.

За словами Сергія Слинька, закон скорегував не лише вимоги до старостинського округу, але і суттєво змінив правовий статус старости, коло його повноважень, а також порядок затвердження на посаду:

«Відтепер затвердження старости місцевою радою відбувається за подання голови виключно після обговорення з жителями громади. Наприклад, якщо в окрузі проживає до 1500 осіб, підтримати старосту мають більше 20 % жителів від загальної кількості, а якщо від 1500 до 10 тисяч – то більше 17 % голосів.

Більше 14 % голосів має отримати претендент на посаду старости, якщо в окрузі проживає від 10 до 20 тисяч, більше 10 % голосів – у разі якщо кількість жителів складає від 20 до 30 тисяч. Зауважу, що у разі, якщо коло обов’язків старости та територія, на якій він працює, не змінились, то звільняти старост не потрібно. Відповідно, і громадські обговорення проводяться лише для нових старост, які займають цю посаду вперше», - наголошує Сергій Слинько.

 

Чи буде староста у складі виконавчого комітету – вирішують депутати.

Як зазначив Сергій Слинько, якщо раніше староста входив до складу виконкому за посадою, тобто обов’язково, то чи буде входити староста до складу виконавчого комітету, відтепер вирішує місцева рада шляхом голосування.

«Староста працює на постійній основі в апараті відповідної ради та її виконавчого комітету, а якщо старосту обрано членом цього виконавчого комітету – на постійній основі у виконавчому комітеті ради. Серед законодавчих новел, також і віднесення посади старости до п'ятої категорії посад в органах місцевого самоврядування», - коментує керівник регіонального офісу U-LEAD.

 

Нові повноваження старости

«Після введення в дію закону, старостою може здійснюватися надання адміністративних послуг, виконання окремих завдань адміністратора, пов’язаних з наданням адміністративних послуг, отримання заяв та документів та видача результатів надання адміністративних послуг», - підсумував Сергій Слинько.

23.10.2021 - 11:04 | Переглядів: 5342
Старостинські округи на Черкащині будуть переформатовані до кінця жовтня

Теги:

староста Назарій Вівчарик

Область:

Черкаська область

Джерело:

ПРОЧЕРК

Поділитися новиною:

Читайте також:

18 березня 2024

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших питань сфери публічного адміністрування за 1-15 березня 2024 року

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших...

Шведсько-український проєкт PROSTO «Підтримка доступності послуг в Україні» продовжує публікацію осонвних новин та...

18 березня 2024

Межівська громада одною з перших в Україні прийняла Програму відновлення і відбудови

Межівська громада одною з перших в Україні...

Майже рік тут тривала робота над Програмою комлексного відновлення. Стартували у квітні 2023, а затвердили готовий...

18 березня 2024

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені запитання громад

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені...

Місцеві цільові програми є невід'ємною складовою бюджетного процесу для органів місцевого самоврядування. Це...

18 березня 2024

Про зміни у програмі медичних гарантій і як використати їх на користь пацієнтів та лікарень

Про зміни у програмі медичних гарантій і як...

Експерти U-LEAD розповіли учасникам інформаційної сесії про розширення програми медичних гарантій та зміни у...