10 фактів про гроші після територіальної реформи

Їх називають повзучими, бутафорними, псевдо- але реформи, як би ми про них не говорили, вони таки відбуваються. Хоч і повільно.

Територіальна реформа - одна із переліку реформ, яка стосується не конкретної галузі, а всієї громади, якості її життя. А якість, як відомо, не в останню чергу залежиться від грошей. Отож, за рахунок яких надходжень формуватиметься бюджет громади? Звідки отримуватимуть заробітну плату бюджетники, і від кого залежатиме фінансування та якість обслуговування у райлікарнях? Про ці та інші зміни розповів директор офісу реформ у Хмельницькій області Сергій Яцковський.

Факт 1. Готується постанова Кабінету Міністрів, якою буде розподілено 1 мільярд гривень на розвиток інфраструктури (дороги, екологія, водопроводи і т. д.). З цих коштів Хмельниччина отримає близько 120 мільйонів гривень. Уряд виділяє гроші винятково на розвиток інфраструктури, і лише для об'єднаних територіальних громад (ОТГ).

Факт 2. Кошти на розвиток інфраструктури розподілятимуться на підставі певних коефіцієнтів: кількість населення (чим більше сільського населення, тим більша буде пропорція), площа території.

Факт 3. У бюджеті громади залишається 85% власних надходжень, наприклад: податки на землю, нерухомість, фіксовані податки, що платили господарства, фірми, сільгоспвиробники — 100%, податку на доходи фізичних осіб — 60%.

Факт 4. Розмір податку на нерухомість та на землю будуть встановлюватися заново, і тоді люди мають право запитати, чому, до прикладу, для церкви і бару, який поряд, встановили однаковий податок.

Факт 5. Сума, яку Уряд виділив для конкретної території, рішення відповідної ради на що будуть витрачені ці кошти, назви фірм, які виграли тендера і будуть виконувати роботи, обов'язково мають бути оприлюднені у місцевих засобах масової інформації (до якого мають доступ жителі, які проживають на його території), або на офіційному сайті ради.

Факт 6. Громади, з 1 січня, отримали право на ведення реєстрації всіх дій. Тобто, те що раніше робив районний реєстратор, тепер можна буде зробити в адмінцентрі громади. До прикладу, якщо в Гуменцях (Кам'янець-Подільського району) буде свій реєстратор, який вестиме всі реєстраційні дії (з 1 січня дали дозвіл для реєстраційної служби, паспортний стіл), то й кошти від надання таких послуг будуть йти до бюджету громади. За попередніми підрахунками, дохід від надання послуг з реєстрації в Гуменецькій ОТГ складатиме близько 1 мільйона 100 тисяч гривень. Витрати на надання таких послуг (заробітна плата трьох реєстраторів, нарахування ЄСВ та ін податки) складатимуть орієнтовно 100 тисяч гривень на рік. В результаті громада має плюс один мільйон до бюджету.

Факт 7. Вчителі, працівники закладів культури тепер отримуватимуть заробітну плату з бюджету громади. Більшість ОТГ також взяли у свій штат і соціальних працівників.

Факт 8. Кошти на фінансування медицини у першому півріччі усі тергромади передали до районного бюджету. Тепер кожна громада має право та можливість контролювати, як використовуються її кошти. 

Є випадки, коли голова ОТГ застеріг головного лікаря: «якщо ситуація з обслуговуванням пацієнтів не зміниться у кращий бік, ми передамо фінансування районній лікарні, що знаходиться по сусідству і наші люди будуть їздити в сусідній район для отримання якісних медичних послуг». В результаті реформи громада має право обирати, де їй лікуватися, та право створити свої ПМСД (тобто самостійно управляти на первинному рівні ФАПами та амбулаторіями), що позитивно впливає на вирішення проблеми якості медичних послуг.

Факт 9. Пенсійний фонд, завдяки домовленостям із офісом реформ, та ініціативній позицїї дирекції пенсійного фонду у Хмельницькій області, готовий у кожну громаду делегувати свого представника, щоб люди не їздили в район, а мали можливість в адміністративному центрі громади вирішити свої питання.

Факт 10. Громада МАЄ право і ОБОВ'ЯЗОК контролювати, як використовуються її гроші і можливості. 

 

 

Область:

Хмельницька область

Джерело:

Видання «Є»

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...