Як навчити людей розвивати свою громаду: досвід Харкова

Другий випуск Open Grants School. 2018 рiк

 

Практика «Сприяння розвитку громадських ініціатив на базі Школи соціального проєктування та грантрайтингу «Open Grants School» принесла Харківській міській раді перемогу у Конкурсі «Кращі практики місцевого самоврядування» у 2020 році.


Школа соціального проєктування та грантрайтингу «Open Grants School» була створена Харківською міською радою для виявлення та підтримки громадських ініціатив, орієнтованих на реалізацію інноваційних, іміджевих та соціально значущих для міста проєктів (див. ПРЕЗЕНТАЦІЮ). Взаємодію побудовано у форматі інформаційно-навчального курсу, в рамках якого здійснюється передача знань з управління проєктами та основ грантрайтингу (грантрайтинг – мистецтво написання проєктів для отримання безповоротної фінансової допомоги). Це дієва модель партнерства міської ради та громадськості. Участь у проєкті «Open Grants School» є безкоштовною.

Конкурсний відбір у Школу здійснюється комісією у складі представників/-ць Управління інноваційного розвитку та іміджевих проєктів, а також спікерів/-ок (фахівців/-чинь, які мають успішний практичний досвід в галузі грантрайтингу та соціального проєктування) на підставі аналізу електронних анкет-заявок.

Програма школи складається з двох організаційних і десяти практичних 6-годинних сесій з основ проєктного менеджменту та написання проєктних заявок. Крім того, вона включає аспекти управління командою, комунікації зі стейкхолдерами, розвитку креативності та ораторського мистецтва. Методи роботи: семінари-тренінги, персональні завдання, робота над кейсами, зустрічі-консультації з міжнародними експертами. Додатково проводяться факультативні заняття за тематикою, яка цікавить учасників, наприклад, – створення і реєстрація громадських об’єднань.

Випускники/-ці проходять онлайн тестування та розробляють навчальні проєктні заявки. Під час підсумкового краш-тесту спікери/-ки та запрошені представники/-ці міжнародних організацій аналізують та коментують сильні та слабкі сторони представлених заявок.

 

Вручення сертифiкатiв випускникам IV Open Grants School. 2020 рiк

 

Щороку навчання в Open Grants School проходить 100 осіб. Проєкт фінансується з бюджету міста Харкова, щорічні асигнування складають понад 600 тис. гривень. За три роки випускниками/-цями Школи залучено від міжнародних донорів понад 3,5 млн грн на реалізацію соціальних проєктів у м. Харкові.

Міська рада проводить зустрічі з випускниками Школи та співпрацює на постійній основі. Проєкт створює умови для постійного розвитку та самореалізації соціально-активних громадян/-ок та спонукає міську владу до пошуку дієвих практик побудови взаємодії та результативного діалогу з громадськістю. А її слухацьку аудиторію об’єднує активна життєва позиція і бажання вдосконалюватися та змінювати місто на краще.

 

 

КОНТАКТИ:

Харківська міська рада, www.city.kharkov.ua

майдан Конституції, 7, м. Харків, Харківська обл., 61003

Телефон: +38 (057) 725 30 91

e-mail: innovation_molod@city.kharkov.ua

 

Автор практики, контактна особа:

Вікторія ГРЕЦЬКА-МИРГОРОДСЬКА, заступниця директора Департаменту – начальниця Управління інноваційного розвитку та іміджевих проєктів Департаменту у справах сім’ї, молоді та спорту Харківської міської ради

Телефон: +38 (057) 725 30 80

e-mail: innovation_molod@city.kharkov.ua

Олена СТАРЧЕНКО, заступниця начальника відділу проведення іміджевих заходів Управління інноваційного розвитку та іміджевих проєктів Департаменту у справах сім’ї, молоді та спорту Харківської міської ради

Телефон: +38 (057) 725 30 82, +38 (050) 343 84 83

e-mail: st3438483@gmail.com

 

Діліться досвідом та беріть участь в Конкурсі! Цього року шукаємо кращих в номінаціях:

  1. Згуртованість громади.
  2. Організація системи надання медичних послуг на місцевому рівні в контексті реформи системи охорони здоров’я.
  3. Реалізація проєктів стратегічного розвитку.

Бажаєте, щоб про ваші досягнення дізналась країна? Приєднуйтесь до нас!

30.07.2021 - 10:50 | Переглядів: 3979

Приєднані файли:

Теги:

участь громадян

Область:

Харківська область

Громади:

Харківська територіальна громада

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

18 березня 2024

Межівська громада одною з перших в Україні прийняла Програму відновлення і відбудови

Межівська громада одною з перших в Україні...

Майже рік тут тривала робота над Програмою комлексного відновлення. Стартували у квітні 2023, а затвердили готовий...

07 березня 2024

Як Мостиська громада залучає мешканців до цивільного захисту

Як Мостиська громада залучає мешканців до...

Мостиська громада, що на Львівшині, за допомогою міжнародних партнерів створила добровільну пожежну команду у селі...

22 лютого 2024

«Мало – просто щось купити дітям. Їм треба голос». Як у Терешківській громаді працюють зі шкільним бюджетом

«Мало – просто щось купити дітям. Їм треба...

Авторка: Марія Булейко (Марковська) У 2018-му році до Терешківської сільської громади, що на Полтавщині, увійшли...

22 лютого 2024

«Треба вирішувати проблеми спільно, а успіхами ділитися з іншими». DECIDE розвиває співробітництво громад у сфері освіти

«Треба вирішувати проблеми спільно, а успіхами...

Швейцарсько-український проєкт DECIDE не тільки активізує життя громад, а ще й стимулює їх до створення спільних...