Відкритість показників спроможності громад сприятиме розвитку територій, - В’ячеслав Негода

Кожен мешканець громади, місцевий депутат, голова місцевої ради, представник місцевого органу виконавчої влади, урядової структури повинен мати змогу бачити результати діяльності громад. Бо тільки спираючись на чіткі і зрозумілі дані, можна приймати зважені управлінські рішення з розвитку територій, робити усвідомлений вибір на місцевих виборах і слідкувати за результатами діяльності обранців. Для цього Мінрегіон за підтримки експертів і створив портал спроможності громад.

Про це сказав заступник Міністра розвитку громад та територій В’ячеслав Негода під час Форуму «Децентралізація та її реалії в новосформованих громадах», який відбувся сьогодні у місті Первомайськ Миколаївської області.

«Портал потрібен і для того, щоб громада бачила себе серед інших, і щоб громаду бачили інші. Бо, як правило, в тих громадах, де усе успішно, там гарний сайт, є усі цифри і дані, є комунікація з жителями. А у громадах, де щось не вдається, або щось приховується, інколи навіть сайту нормального немає, не кажучи вже про якісні і зрозумілі показники розвитку. Як там мешканцям робити висновки про ефективність місцевої влади? Вірити на слово місцевим політикам? Звичайно, можна, але набагато надійніше орієнтуватися на конкретну інформацію, голосуючи на місцевих виборах, чи вимагаючи від місцевої влади результату», - зазначив В’ячеслав Негода.

Заступник Міністра нагадав, що на порталі є 15 перших показників, які вже дають змогу аналізувати, порівнювати і робити висновки.

«Це лише початок роботи. Надалі кількість показників збільшуватиметься - лише по бюджетах їх буде не менше 15. Але вже зараз можна прослідкувати динаміку місцевих бюджетів, рівень дотаційності бюджетів громад, побачити, скільки громади витрачають на зарплати, а скільки - на розвиток. Є дані по медичній і освітній інфраструктурі. І можна, наприклад, прослідкувати, як оптимізація освітньої мережі впливає на вартість освіти для громади тощо», - сказав В’ячеслав Негода.

Він порадив представникам громад і місцевих державних адміністрацій користуватися даними порталу, особливо, під час розробки чи коригування планів і стратегій розвитку громад та територій.

Нагадаємо, одним з пріоритетних завдань Мінрегіону є оцінка спроможності громад, на основі бюджетних та інших показників. Це визначено Планом дій Уряду на 2021 рік та Указом Президента.

Більше про оцінку ефективності громад

 

 

25.05.2021 - 15:13 | Переглядів: 5489
Відкритість показників спроможності громад сприятиме розвитку територій, - В’ячеслав Негода

Теги:

оцінка ефективності громад створення спроможних громад В'ячеслав Негода

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...

28 березня 2024

Вишнівецька громада отримала сучасний ренгентографічний комплекс від Програми USAID DOBRE

Вишнівецька громада отримала сучасний...

Вишнівецька громада на Тернопільщині отримала цифровий ренгентографічний комплекс – таку допомогу їй надала Програма...

28 березня 2024

Результати 5-го щорічного моніторингу 25 ЦНАП: інституційна динаміка та виклики сталого розвитку

Результати 5-го щорічного моніторингу 25 ЦНАП:...

Під час конференції шведсько-українського проєкту PROSTO “Підтримка доступності послуг в Україні” були представлені...

27 березня 2024

Як українським громадам взяти участь в програмі Interreg Europe: процедури та дедлайни

Як українським громадам взяти участь в програмі...

20-21 березня 2024 року відбулася конференція, організована Interreg Europe, під назвою “Europe, Let`s cooperate!”....