Новим райдержадміністраціям і громадам важливо налагодити якісну комунікацію між собою, - В’ячеслав Негода

Районні державні адміністрації та органи місцевого самоврядування громад мають бути зацікавлені в тому, щоб вибудовувати новий формат взаємовідносин, який ґрунтуватиметься на чіткому розмежуванні повноважень та якісній комунікації.

Про це сказав заступник Міністра розвитку громад та територій В’ячеслав Негода у Львові під час обговорення «Місцеві громади: нове законодавство - нові можливості».

«Райдержадміністрації та громади мають навчитися співпрацювати в нових умовах, з новими повноваженнями та задачами. Звичайно, не зовсім правильно стверджувати, що нові районні адміністрації не будуть керівництвом для органів місцевого самоврядування. В певних питаннях все-таки будуть, бо РДА представляють державну владу на місцях. І я впевнений, що усі тут присутні зацікавлені, щоб наша держава була міцною не лише за рахунок місцевого самоврядування, а й за рахунок сильної та ефективної виконавчої влади. Усі державні програми реалізуються по лінії виконавчої влади, але все одно вони стосуються конкретної території тієї чи іншої громади. Отже РДА і громадам потрібна якісна комунікація між собою, щоб якомога ефективніше ці програми реалізувати», - зазначив В’ячеслав Негода.

За його словами, попри те, що більшість повноважень, в тому числі утримання закладів освіти, медицини, культури, перейшли в громади, держава має слідкувати за дотриманням стандартів надання послуг, і на місцях цим займатиметься РДА.

«Тут немає прямого управління чи підпорядкування, адміністрації лише слідкуватимуть за дотриманням стандартів. Отже і у цих питаннях важлива комунікація між РДА та громадами, щоб послуги були максимально якісними і доступними для людей. Сподіваюся, що відносини новоутворених районних адміністрацій і органів місцевого самоврядування будуватимуться у новому, більш сучасному форматі, а їхня взаємодія буде спрямована перш за все на розвиток територіальних громад», - сказав В’ячеслав Негода.


Нагадаємо, до другого читання у Верховній Раді готується законопроект №4298, який розмежовує повноваження місцевих державних адміністрацій за функціональним принципом (хто виконує, той не контролює), уточнює повноваження МДА із забезпечення законності на територіях та з координації діяльності територіальних підрозділів центральних органів виконавчої влади і органів місцевого самоврядування для виконання державних програм.

12.03.2021 - 17:27 | Переглядів: 11217
Новим райдержадміністраціям і громадам важливо налагодити якісну комунікацію між собою, - В’ячеслав Негода

Приєднані зображення:

Теги:

В'ячеслав Негода створення спроможних громад район

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...