Управління освітою у військово-цивільних адміністраціях. Що не так із ВЦА?

Ольга Терент’єва, регіональна координаторка проєкту DECIDE у Луганській області


У 18 територіальних громадах Донецької та Луганської областей не відбулись місцеві вибори. На цей час Указами Президента України від 19.02.2021 № 61/2021 та 62/2021 утворено військово-цивільні адміністрації (далі – ВЦА) у зазначених областях. Однак, під час очікування утворення ВЦА склалась критична ситуація, зокрема у сфері управління освітою у даних громадах.

Сьогодні в областях є затримка виплати заробітної плати працівникам бюджетної сфери, у тому числі й педагогічним працівникам, починаючи з січня 2021 року. «Під питанням» знаходяться організація харчування та підвезення дітей до закладів освіти. Це пов’язано з відсутністю фінансування та неможливістю проведення організаційних процедур щодо виконання зазначених повноважень органами місцевого самоврядування. Комунальне майно, у тому числі й заклади освіти, у своїй більшості не було вчасно передано з районних рад на місця.

Відсутність належних роз’яснень щодо змін законодавства призводить до сумнівної практики його застосування.

Чому склалася така ситуація? Чинне законодавство передбачає алгоритми дій в умовах нового адміністративно-територіального устрою для органів місцевого самоврядування, які представляють інтереси нових територіальних громад, або ВЦА. Але ВЦА населених пунктів створено лише 19 лютого!

Відповідно до Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про військово-цивільні адміністрації» щодо впорядкування окремих питань організації та діяльності військово-цивільних адміністрацій, повноваження місцевих рад припиняються з дня призначення керівника ВЦА населеного пункту. А повноваження виконавчих органів та виконавчих комітетів – з дня, наступного за днем прийняття рішення зазначеним керівником ВЦА населених пунктів про можливість цієї ВЦА здійснювати повноваження, віднесені законом до відання виконавчих органів сільських, селищних, міських рад.

Що потрібно для роботи ВЦА?

  • рішення про призначення керівника ВЦА;
  • рішення керівника ВЦА про можливість здійснювати свої повноваження.

Прийняття таких рішень та налагодження роботи ВЦА вже залежатиме від відповідальності керівників на місцях. Але у будь-якому разі на це потрібен час.

Додаткових роз’яснень та допомоги буде потребувати налагодження системи управління освітою ВЦА населених пунктів, оскільки раніше така практика існувала лише у містах обласного значення. І ще, звичайно, вкрай важливо прописати права ВЦА щодо виконання вимог законодавства у галузі освіти та можливості її розвитку в громадах.

24.02.2021 - 09:08 | Переглядів: 3645
Управління освітою у військово-цивільних адміністраціях. Що не так із ВЦА?

Теги:

освіта управління освітою

Область:

Донецька область Луганська область

Джерело:

DECIDE

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...