98,4% об’єктів передані у комунальну власність громад, - дані моніторингу Мінрегіону

98,4% об’єктів спільної власності територіальних громад району громади вже готові взяти на свій баланс (надали згоду). Такими є дані моніторингу Мінрегіону, станом на 19 лютого 2021 року.

Інформація про процес передачі майна по кожній області є у презентації Мінрегіону (ЗАВАНТАЖИТИ).

Найвищі показники мають Житомирська, Львівська, Полтавська та Чернівецька області, де передано 100 % об’єктів.

Водночас, районні ради Волинської, Миколаївської, Дніпропетровської, Рівненської і Сумської областей прийняли рішення про передачу всіх об’єктів, які належали спільній власності районів. Тож громадам не слід зволікати з процесом взяття цих об’єктів на баланс.

Разом з тим, практично без змін за тиждень динаміка процесу передачі майна в Луганській (68 %), Донецькій (89,6 %), Чернігівській (94,6 %), Вінницькій (97,7 %), Кіровоградській (98,3 %), Київській (98,5 %), Хмельницькій (98,6%), Закарпатській (98,8 %) та Одеській (98,9 %) областях. А це загалом близько 300 соціально важливих об’єктів, доля яких вирішується органами місцевого самоврядування.

 


Як відомо, Верховна Рада України прийняла Закон України від 15.12.2020 № 1081-ІХ «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України», яким визначено, що районні ради здійснюють передачу із спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст у власність сільських, селищних, міських територіальних громад установ та закладів, розташованих на їхній території, відповідно до розмежування видатків між бюджетами, визначеного Кодексом (п.39 «Прикінцевих та перехідних положень»). З 1 січня 2021 року видатки на функціонування зазначених установ і закладів здійснюються з бюджетів таких територіальних громад.

Нагадаємо, експерти Програми USAID «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE) підготували роз’яснення щодо передачі майна зі спільної комунальної власності.

Також експерти Офісу підтримки реформи з децентралізації при Мінрегіоні підготували відповіді на запитання щодо передачі об’єктів цивільних прав зі спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст району у власність територіальної громади, територія якої затверджена Кабінетом Міністрів України.

Крім того, ТУТ можна завантажити "Практичний посібник з питань реорганізації органів місцевого самоврядування та комунальних підприємств" від Асоціації міст України.

 

19.02.2021 - 19:16 | Переглядів: 4157
98,4% об’єктів передані у комунальну власність громад, - дані моніторингу Мінрегіону

Приєднані файли:

Теги:

майно

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...