Соцпослуги і соцзахист: громади повинні розуміти свої повноваження і мати гроші для їх виконання, - В’ячеслав Негода

Соціальні послуги і соціальний захист – чи не найважливіші делеговані повноваження органів місцевого самоврядування територіальних громад. Тому важливо, щоб вони мали чіткий перелік своїх функцій у цій сфері, покроковий алгоритм їх виконання і гарантовані державою джерела фінансування. Скоординувати громади і надати їм у цьому питанні усю необхідну підтримку відповідні органи виконавчої влади мають якнайшвидше.

Таку думку висловив заступник Міністра розвитку громад та територій В’ячеслав Негода під час засідання Міжвідомчої комісії з питань охорони дитинства.

«Концептуальні документи, які стосувалися реформи соціальних послуг, в тому числі Національна стратегія реформування системи інституційного догляду та виховання дітей на 2017-2026 роки, приймалися в часи, коли в країні вже не перший рік тривав процес децентралізації. Отже ні для кого не було секретом, що в країні створюватимуться нові громади, відбудуться докорінні зміни на рівні районів. І дуже дивно зараз чути окремі думки, що децентралізація стала мало не сюрпризом для реалізації частини соціальних політик. Ще у червні-липні 2020 року було затверджено нову систему громад і районів. А у вересні, з прийняттям змін до Бюджетного кодексу, стало зрозумілим, що з 1 січня 2021 року податкова база від районів перейде до новостворених громад. І на даному етапі дуже важливо, щоб уповноважені органи виконавчої влади скоординували і надали методичну допомогу громадам в частині реалізації функцій соціального захисту», - сказав В’ячеслав Негода.

Крім того, за словами заступника Міністра, законодавство в частині повноважень місцевого самоврядування, місцевих державних адміністрацій поки не змінилося, тобто на повноваження новоутворених громад і РДА суттєво децентралізація не вплинула. Мало того, в структурі місцевих адміністрацій передбачені підрозділи, які зобов’язані займатися соціальними питаннями, в тому числі – питаннями захисту дітей.

«У чому ж тоді проблема? Зараз завершується формування органів місцевого самоврядування. Більше половини з 1470 територіальних громад утворені з чистого листа, тому не мають досвіду, інституційної пам’яті у вирішенні багатьох місцевих питань. Але це не сюрприз, ми говорили про це ще з самого початку реформи, і п’яти років діяльності ОТГ. Зараз для усіх нас важливо, щоб у цих громадах формувалися структури, які б могли ефективно опікуватися соціальними питаннями і захистом дітей. Наше завдання – допомогти їм. Законодавство дає Мінсоцполітики право координувати  ці процеси та здійснювати методологічне забезпечення як місцевих державних адміністрацій, так і органів місцевого самоврядування. Також важливо забезпечити постійний моніторинг ситуації з соціальними послугами в громадах. Пропонуємо зробити його частиною щомісячного моніторингу, який, за дорученням Уряду, здійснює Мінрегіон через облдержадміністрації», - сказав В’ячеслав Негода.

За його словами, Мінсоцполітики та Мінрегіону з залученням асоціацій органів місцевого самоврядування також якнайшвидше варто підготувати методичні рекомендації, роз’яснення  для громад щодо утворення структурних підрозділів чи посадових осіб, які опікуватимуться соціальними послугами і соціальним захистом. 

«Маємо дати громадам покроковий алгоритм дій. Крім того, необхідно більш чітко виписати повноваження, показати, чим конкретно у соціальній сфері займається новостворена Національна соціальна сервісна служба, чим місцеві державні адміністрації, чим громади. Маємо не забувати і про те, що усі делеговані громадам повноваження ми повинні забезпечити фінансуванням – субвенціями, дотаціями, додатковими податковими надходженнями тощо», - зазначив заступника Міністра.

11.02.2021 - 19:40 | Переглядів: 11929
Соцпослуги і соцзахист: громади повинні розуміти свої повноваження і мати гроші для їх виконання, - В’ячеслав Негода

Теги:

соціальні послуги В'ячеслав Негода

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...